Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA inregistreaza progrese importante in proiectul de construire a Liniei Electrice Aeriene 400 kV Portile de Fier - (Anina) - Resita, parte a proiectului de inchidere a Inelului de 400 kV al Romaniei. In cursul acestei saptamani, a fost demarata actiunea de montare a cablurilor de inalta tensiune pe tronsonul de linie noua Portile de Fier - Anina. Cu acest prilej, Secretarul de Stat responsabil de domeniul energiei in cadrul Secretariatului General al Guvernului, domnul Lucian RUSU, alaturi de domnul Catalin NITU, Presedintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA, si de domnul Marius Viorel STANCIU, membru al Directoratului CNTEE Transelectrica SA, au vizitat santierul lucrarii de infrastructura energetica, proiect strategic de importanta nationala pentru Romania.
„Daca in urma cu 20 de ani, discutam doar despre rolul Transelectrica in Sistemul Energetic National, acum discutam despre o pozitie integrata in reteaua europeana, de unde deriva cu totul .s cu totul alte necesitati si perspective de dezvoltare. Compania trece printr-o tranzi.ie catre digitalizarea proceselor. Investitiile Companiei in proiectele de intarire a retelei de transport al energiei electrice si de crestere a capacitatii de interconexiune, asa cum este aceasta linie electrica de inalta tensiune, vor avea ca rezultat, pe langa asigurarea sigurantei in functionare a Sistemului Energetic National, si crearea conditiilor favorabile pentru racordarea la retea a unor noi capacitati de productie, in special bazate pe surse regenerabile (eoliene, fotovoltaice, biomasa) si mai ales a unor noi consumatori mari.
Sistemul Electroenergetic National este in continua dezvoltare, iar Transelectrica are un rol vital. Asigur conducerea acestei Companii de toata sus.inerea mea si a Guvernului in a continua acest parcurs“, a declarat domnul Lucian RUSU, Secretar de Stat in cadrul Secretariatului General al Guvernului.
„Infrastructura de transport al energiei electrice este cel putin la fel de importanta ca infrastructura rutiera, pentru ca functioneaza ca o magistrala a energiei asigurand «combustibilul» pentru dezvoltarea economica a tarii. De aceea, consolidarea retelei existente si dezvoltarea unor noi instalatii fac parte dintre obiectivele strategice ale noastre, cu rol crucial pentru economia nationala, pentru continuitatea in alimentare cu energie a consumatorilor si pentru atingerea dezideratelor europene in ceea ce priveste sectorul energetic. Aceasta investitie, Linia Electrica Aeriana 400 kV Portile de Fier - Anina, este de una mare anvergura, atat prin rolul sau in Sistemul Electroenergetic National, cat si prin complexitatea tehnica a proiectului in sine si prin provocarile pe care echipa de proiect si echipele de executie le-au intampinat in derulare. Le multumesc tuturor pentru efort, profesionalism si pentru contributia la construirea infrastructurii energetice nationale pentru generatiile viitoare!”, a declarat Catalin NITU, Presedintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA.
Obiectivul de investitii LEA 400 kV Portile de Fier - (Anina) - Resita este parte a proiectului de trecere la tensiunea de 400 kV a Axului Portile de Fier-Resita-Timisoara-Sacalaz-Arad, care completeaza Inelul de 400 kV al Romaniei, in zona de sud-vest. Acesta va avea o contributie semnificativa la cresterea performantelor retelei, dar si la cresterea capacitatii de racordare la retea atat pentru noi consumatori de energie care doresc sa-si dezvolte activitatile in zona de vest si de sud-vest, cat si pentru racordarea de surse de producere a energiei electrice, in special a celor regenerabile. Realizarea acestui proiect, corelat cu retehnologizarea Statiei Electrice de Transformare Resita si interconexiunea cu Serbia prin Linia Electrica Aeriana 400 kV Resita - Pancevo, va conduce la o crestere semnificativa de pana la 500 MW atat a capacitatii de preluare de consumatori noi, de surse noi de producere a energiei electrice, cat si a capacitatii de transport transfrontalier. Aceste capacitati vor creste pana la 1000 MW, la finalizarea intregului Ax Portile de Fier - Resita - Timisoara - Sacalaz - Arad. Aceste proiecte de investitii majore creeaza premisele unei dezvoltari economice durabile.
Trecerea la tensiunea de 400 kV axului Portile de Fier-Resita-Timisoara-Sacalaz-Arad/ LEA 400 kV Portile de Fier - (Anina) - Resita este un proiect inclus in lista de Proiecte de Interes Comun European, facand parte din clusterul „Mid Continental East Corridor” datorita contributiei sale la implementarea prioritatilor strategice ale Uniunii Europene privind infrastructura energetica transeuropeana.
Obiectivul Linia Electrica Aeriana 400 kV Portile de Fier - (Anina) - Resita este o investitie cu o valoare totala de peste 122 de milioane de lei, alcatuit din doua tronsoane: o constructie noua de 81,1 kilometri cu 259 de stalpi (tronsonul Portile de Fier - Anina cu o valoare de peste 100 de milioane de lei) si modernizarea unei linii existente de 142 de stalpi (tronsonul Anina - Resita cu o valoare de peste 20 de milioane de lei - proiect finalizat). Lungimea totala a liniei va fi de 117 kilometri.
Linia Electrica Aeriana 400 kV Portile de Fier - (Anina) - Resita va aduce un beneficiu semnificativ in alimentarea cu energie electrica a consumatorilor din zona de vest si sud-vest a Romaniei, in prezent, aceasta fiind o zona deficitara in ceea ce priveste sursele de energie electrica. De asemenea, aceasta linie va avea o contributie insemnata la cresterea capacitatii de interconexiune de pe granitele de sud-vest si vest ale Romaniei si implicit a tranzactiilor transfrontaliere in beneficiul utilizatorilor racordati la retea.
Lucrarile de constructie a Liniei Electrice Aeriene 400 kV Portile de Fier - (Anina) - Resita sunt executate de Asocierea ELECTROMONTAJ S.A. BUCURESTI - ROMELECTRO S.A, cu subcontractanti: EMFOR MONTAJ SA, SC ELECTROMONTAJ SA Sibiu si SC ELECTROMONTAJ SA Cluj, cu aportul consultantului GOPA - International Energy Consultants GmbH ROENG T.E.C. Proiectarea liniei a fost realizata de catre Institutul de Studii si Proiectari Energetice Bucuresti.