In sedinta Consiliului Local de joi, 2 februarie, consilierii au aprobat bugetul pentru anul 2023, un buget in care, pentru al treilea an consecutiv, municipiul reuseste sa depaseasca bariera de 1 miliard de lei la capitolul de venituri, iar la partea de cheltuieli ajunge la 1,5 miliarde de lei. Este un buget construit pe dezvoltarea orasului, zona de investitii fiind prioritara in cadrul capitolului de cheltuieli.
„Este un buget echilibrat, este un buget bun pentru Brasov, un buget care ajunge aproape la un miliard si jumatate de lei pe zona de cheltuieli, o zona in care se regasesc atat partea de functionare, cat si, foarte important, proiectele de dezvoltare. Avem vesti bune mai ales pe partea de fonduri europene, unde in doi ani de zile am triplat numarul de proiecte depuse si totodata am triplat si finantarile pe care le solicitam prin aceste proiecte. Multe dintre ele sunt deja aprobate si intra in derulare in acest an. Este un an al marilor proiecte si al finantarilor nerambursabile, un an care va fi foarte, foarte activ. Avem deja proiecte mari si certitudini, cum ar fi Spitalul de Pneumoftiziologie si Infectioase, primul spital nou pe care il construim la Brasov in ultimii aproape 50 de ani. Pe langa acestea, avem investitii importante la fiecare capitol – fie ca vorbim despre mobilitate, prin achizitia de mijloace de transport in comun electrice, despre invatamant, prin constructia de crese si gradinite, despre constructia de locuinte pentru tineri sau sisteme de colectare selectiva a deseurilor“, a declarat primarul Allen Coliban, la prezentarea proiectului de buget.
Bugetul previzionat din acest an este structurat pe o estimare a veniturilor de 1,28 miliarde de lei, la care se adauga excedentul bugetar din anul anterior. Bugetul de cheltuieli depaseste 1,54 miliarde lei – credite de angajament (1,44 milioane de lei – credite bugetare).
In ceea ce priveste investitiile, mare parte din bugetul acestui capitol provine din fondurile europene nerambursabile atrase anul trecut, acestea depasind veniturile din taxele si impozitele brasovenilor cu peste 20%.
Pentru acest an, municipiul Brasov are deja in derulare proiecte cu finantare europeana in valoare de 562 de milioane de lei, carora li se vor adauga proiectele aprobate pentru finantare prin Planul National de Redresare si Rezilienta in valoare de 860,69 milioane de lei. Alte 270 de milioane de lei reprezinta proiectele depuse prin PNRR, aflate in faza de evaluare.
Printre proiectele cu finantare europeana nerambursabila aflate in derulare in acest an se afla:
- Construire Park & Ride – Bartolomeu;
- Infrastructura de garaj pentru transportul public;
- Sistem centralizat de monitorizare si control al traficului in municipiul Brasov;
- Terminal transport urban Gara Brasov;
- Amenajare benzi dedicate transportului public in municipiul Brasov si trotuare adiacente;
- Extindere sistem de management informatizat al sistemului de transport public;
- Reabilitare si modernizare Colegiul Tehnic Maria Baiulescu;
- Construire gradinita zona Tractorul Coresi;
- Amplasare statii de incarcare pentru masinile electrice in municipiul Brasov;
- Eficientizare energetica sistem de iluminat stradal cartier Stupini.
In ceea ce priveste atragerea de fonduri nerambursabile prin Planul National de Redresare si Rezilienta, municipalitatea are aprobate 14 proiecte, in valoare de peste 860 de milioane de lei, proiecte ce vor demara in acest an:
- Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie si Boli Infectioase Brasov;
- Reabilitare energetica pentru blocuri de locuinte;
- Achizitie de mijloace de transport nepoluante;
- Construire de locuinte nZEB Plus pentru tineri in municipiul Brasov;
- Construire crese Tractorul si Bartolomeu;
- Elaborarea/actualizarea in format GIS a documentatiilor de amenajare a teritoriului si de planificare urbana – PUG Brasov;
- Infiintarea si dotarea de centre de colectare prin aport colectiv – CAV mic
- Cetatea Brasovului – Centrul Istoric (Zidul Cetatii);
- Reabilitarea energetica a Scolii Gimnaziale nr. 5 Brasov – corp B
Si in acest an, alocarile bugetare vizeaza sectiunea de dezvoltare a orasului, investitiile si atragerea de fonduri europene sau nationale nerambursabile. Axele de dezvoltare a orasului, propuse si in acest an de primar, sunt urmatoarele: Brasovul educat; Brasovul sanatos si cu grija pentru toti; Brasovul pietonilor, biciclistilor si al traficului relaxat; Brasovul verde si curat; Brasovul dezvoltat armonios; Brasovul cultural; Brasovul prosper; Brasovul sportiv; Brasovul administrat corect.
Amendamente aprobate:
1. studii de fezabilitate/documentatii tehnice pentru:
- infiintarea unei cantine la Scoala Gimnaziala nr. 30;
- infiintarea unei cantine la Scoala Gimnaziala nr. 13;
- infiintarea unui ”parc multifunctional” pe Dealul Melcilor
- mansardarea Scolii Gimnaziale nr. 8;
construire sala sport – Seminarul Teologic Dumitru Staniloaie;
- modernizarea si extinderea Gradinitei nr. 5;
- construire pasaj rutier peste calea ferata spre cartierul Bartolomeu Nord;
- amenajarea unui orasel al copiilor.
2. elaborarea de studii pentru infiintarea unui campus scolar pe platforma Rulmentul;
3. majorarea valorii trusoului pentru nou nascuti de la 1.500 la 2.000 de lei;
4. majorarea valorii tichetelor ,,Dar din suflet pentru seniori” de la 150 de lei la 200 de lei;
5. achizitia unui un container de depozitare la Scoala 19.