Aproximativ 100 de cladiri ce apartin de 55 de scoli din Romania vor fi renovate pentru a indeplini standarde moderne de siguranta, rezilienta, incluziune, sustenabilitate si infrastructura digitala, in cadrul unui nou proiect in valoare de 100 de milioane de euro, aprobat de Consiliul de Administratie al Bancii Mondiale (BM).
Proiectul va fi implementat de Ministerul Educatiei si isi propune sa abordeze provocarile legate de infrastructura scolara, sa evidentieze procesul si impactul investitiilor in scoli mai sigure si moderne si sa stabileasca bazele institutionale pentru investitii eficiente si strategice pe termen lung.
"Un copil nascut in Romania se asteapta sa isi atinga doar 58% din productivitatea totala pe care ar putea-o atinge daca ar avea acces la servicii mai bune de educatie si sanatate. In plus, cercetarile demonstreaza cum calitatea infrastructurii educationale afecteaza in mod direct nivelul de performanta al elevilor. Imbunatatiri in calitatea acestei infrastructuri vor ajuta in mod direct elevii de astazi, iar, in viitor, vor aduce beneficii intregii tari", a declarat Tatiana Proskuryakova, director de tara al Bancii Mondiale pentru Romania.
In plus, proiectul va oferi sprijin municipalitatilor din tara pentru a investi in infrastructura educationala. De asemenea, proiectul fructifica noi oportunitati ale Romaniei de a investi in rezilienta in fata dezastrelor si a schimbarilor climatice, prin investitii in scoli sigure ce pot oferi adapost de urgenta in cazul dezastrelor si care reprezinta spatii educationale flexibile ce pot fi utilizate pentru activitati comunitare.
Romania este una dintre tarile din Uniunea Europeana expuse cel mai mult hazardului seismic, avand sute de vieti pierdute si zeci de mii de cladiri avariate in cutremure, in ultimii 200 de ani - situatie care va fi agravata de impactul schimbarilor climatice.
Astazi, peste 1.000 de scoli din intreaga tara sunt expuse unui risc ridicat de deteriorare sau colaps in cazul unui cutremur sau nu indeplinesc standardele moderne de incendiu, sanitizare sau cerintele privind calitatea aerului. Mai mult, scolile joaca un rol important in cresterea gradului de constientizare a riscurilor legate de dezastre naturale si schimbari climatice, dar si in imbunatatirea pregatirii pentru situatii de urgenta.