„Un an foarte bun, cu realizari fara precedent, cu 25 de milioane de euro absorbite in 12 luni si cu lucrari in tot judetul” - asa a concluionat, vineri, presedintele Consiliului Judetean Arad, Iustin Cionca, rezultatele anului 2021, intr-o conferinta de presa de bilant la care au participat si vicepresedintii Ionel Bulbuc si Razvan Cadar.
In decursul a 60 de minute, au fost trecute in revista marile investitii in drumurile judetene, in modernizarea spitalului, in dezvoltarea asistentei sociale, in cultura si turism. „60 de minute par multe, dar in realitate nu sunt suficiente pentru un bilant sumar”, a declarat Iustin Cionca.
Presedintele Consiliului Judetean Arad a insistat pe faptul ca in judet sunt deschise santiere pentru investitii de aprox. 4 miliarde de euro, dintre care cele mai consistente apartin Guvernului Romaniei, in modernizarea caii ferate.
Iustin Cionca a declarat: „Suntem la un moment de bilant al activitatii noastre de anul trecut si voi incepe cu concluzia: este un bilant pozitiv si optimist! In conditiile pandemiei, Consiliul Judetean Arad incheie un an eficient, cu cele mai consistente lucrari din istoria sa. Inainte de a intra insa in subiect, dati-mi voie sa amintesc din nou despre faptul ca anul 2021 a fost un an pandemic si multi aradeni au plecat dintre noi inainte de vreme, din cauza Covid. Ne exprimam regretul si profunda compasiune fata de aceste pierderi.
Am mai spus-o si cu alte ocazii, dar repet, pentru ca in istoria unui judet, a oricarui judet din Romania, se intampla foarte rar acest lucru: datorita programelor guvernamentale de modernizare a infrastructurii de cale ferata si rutiera, dar si datorita proiectelor europene accesate de autoritatile locale aradene, avem in derulare investitii publice de peste 4 miliarde de euro in judet!
Niciodata nu am avut investitii de o asemenea amploare si atat de diverse! Faptul ca astazi discutam despre santiere care valoreaza 4 miliarde de euro inseamna ca Aradul este unul dintre judetele cu cel mai mare potential in Romania, dar si ca suntem un judet liberal bine gestionat, cu proiecte bune, spre care si-au indreptat atentia si autoritatile de la Bruxelles si cele de la Bucuresti. Aceste investitii, la care se adauga si cele private, au generat venituri in bugetul judetului Arad de 493,6 milioane de lei (din impozitul pe venit), iar din aceasta suma mai mult de jumatate intra in bugetul municipiului.
Si la acest capitol va spun cea mai mare mandrie a noastra: cu o contributie de mai putin de 1 milion de euro, am adus in judetul Arad, din fonduri europene si guvernamentale, 25 de milioane de euro doar anul trecut, sume absorbite, adica platite catre constructori. Asta cred eu ca trebuie sa fie scopul oricarei administratii locale din Romania, sa aduca bani din proiecte pe care le cofinanteaza cu sume mici si sa nu greveze cu aceste proiecte bugetele proprii.
Asta inseamna trei lucruri
Primul - ca avem o echipa foarte eficienta la Consiliul Judetean, suntem pe primul loc la nivel regional la atragerea fondurilor europene.
Al doilea - ca am reusit, cu un efort financiar minor, eu zic chiar nesemnificativ, sa aducem la Arad aproape 25 milioane de euro, bani care au venit exclusiv datorita capacitatii Consiliului Judetean de a-i accesa. Deci noi nu am stat cu mana intinsa, nu ne-am plans ca nu avem sau ca nu ne descurcam, ci am muncit efectiv, am facut o treaba foarte buna, pentru care ii felicit pe toti colegii mei, de la consilierii judeteni la aparatul de specialitate.
A treia concluzie este ca institutia noastra a dus in economia Aradului, din fonduri europene si guvernamentale, 25 milioane de euro in anul pandemic 2021, ceea ce a facut ca la nivelul Aradului criza datorata pandemiei sa fie resimtita mai atenuat. Banii acestia au mers in mare parte catre firme aradene care au furnizori aradeni, catre salariile aradenilor. Vorbim aici despre fonduri europene care puteau sa existe sau sa nu existe, in functie de cat de comozi sau de eficienti eram noi, si pentru care a existat o competitie in care noi am fost castigatori. Pentru ca nu am fost comozi si pentru ca i-am mobilizat pe toti cei responsabili, Aradul a fost in anul 2021 mai bogat cu 25 milioane de euro, aduse de Consiliul Judetean. Impozitul pe venit al angajatilor care au punct de lucru la Arad, vine inapoi spre administratiile locale si genereaza noi investitii. Impozitul pe venit a ramas integral, deci in proportie de 100% la administratiile locale. Taxa pe valoare adaugata a mers la Bucuresti, de unde, prin rectificari bugetare, ajunge inapoi la Arad si genereaza, la randul ei, noi investitii”.
Cel mai important proiect in domeniul drumurilor judetene, inceput anul trecut, a fost drumul expres Arad-Oradea. „Am inceput sa muncim efectiv pe proiectul drumului expres Arad-Oradea, un proiect de 1,3 miliarde de euro, la ultima estimare. Anul acesta sper ca vom avea deja si deschiderea de santier, iar guvernul maghiar si-a manifestat deja interesul sa conecteze drumul expres Arad-Oradea la reteaua nationala maghiara, ceea ce ne confirma ca am gandit corect cand am inceput acest proiect. Aici vreau sa amintesc si colaborarea foarte buna, prieteneasca, pe care o avem cu presedintele Consiliului Judetean Bihor, Ilie Bolojan, cu care gandim si lucram la aceasta strategie de dezvoltare comuna”, a precizat Iustin Cionca.
In domeniul spitalelor, s-a ajuns in faza avansata cu construirea spitalelor de Psihiatrie (Capalnas) si Oncologie (in municipiul Arad).
Vicepresedinte Razvan Cadar a punctat investitiile in drumurile judetene, in cursul anului 2021. „Din punct de vedere al investitiilor pe drumurile judetene, incheiem cel mai bun an din existenta Consiliului Judetean Arad. Am ajuns sa modernizam 50% din totalul retelei de drumuri judetene, in cinci ani, iar 2021 a fost anul marilor lucrari. Am deschis santiere importante, in anul 2020, si am avansat foarte bine cu ele in anul 2021, pe rutele Arad-Horia-Siria-Pancota, Pancota-Buteni, Buteni-Gurahont, Barsa-Sebis-Moneasa. Am finalizat reteaua de drumuri transfrontaliere, cu asfalt nou de la Nadlac la Varsand, incluzand aici si modernizarea drumului judetene Curtici-Macea-Sanmartin si crearea unei legaturi moderne cu vama Varsand, pe ruta Curtici-Macea-Sanmartin-Graniceri-Pilu. In colaborare cu primaria Curtici, a fost finalizata soseaua de centura a orasului Curtici. In zona Santana am modernizat toate drumurile judetene, transformand orasul intr-un centru de interes. Am inceput sa lucram pe alte doua drumuri strategice: Dieci-Dezna si Sanmartin-Olari-Caporal Alexa.
In total, in anul 2021, am lucrat pe aprox. 300 km de drumuri judetene, dintre care pe 70 km am turnat covoare asfaltice. Am considerat ca lucrarile in infrastructura rutiera sunt prioritare, fiindca ele creeaza dezvoltare, aduc cu sine investitori, faciliteaza mobilitatea fortei de munca. Niciodata pana acum nu s-a lucrat atat de mult pe drumurile judetene, iar rezultatele sunt foarte vizibile in toate zonele judetului Arad!”
Referindu-se la activitatea culturala, vicepresedintele Ionel Bulbuc a declarat, printre altele: „Cea mai importanta realizare a anului a fost, in acest domeniu, inaugurarea Salii Marii Uniri. Restaurata cu fonduri europene, ea reprezinta un reper al istoriei nationale, locul unde in anul 1918 a fost negociat viitorul Transilvaniei. Consiliul Judetean a cerut Guvernului Romaniei, in anul 2017, fonduri pentru restaurarea salii, dar fiindca nu am primit niciun raspuns, am luat lucrarea pe cont propriu. Astazi, avem aici o sala superba, o mandrie a Aradului si a Romaniei!
Din punct de vedere al investitiilor, am vizat, in primul rand, modernizarea infrastructurii culturale, la principalele institutii din subordinea noastra: Centrul Cultural Judetean, Complexul Muzeal si Biblioteca Judeteana.
In parteneriat cu Centrul Cultural Judetean am organizat evenimentele Produs in Arad, Ziua Recoltei, Lavanda si Miere, care au atras cateva zeci de mii de vizitatori la Consiliul Judetean si au pus in valoare produsele locale si producatorii locali. Ne-am stabilit ca obiectiv subsidiar introducerea cladirii Consiliului Judetean intr-un circuit cultural si am organizat expozitii lunare de arta plastica si arta vizuala in Consiliu.
Anul 2021 a fost anul in care ne-am ocupat si de modernizarea celor doua tabere din subordinea noastra, Moneasa si Casoaia, prin investitii de aproape un milion de lei.”
Iustin Cionca, Razvan Cadar si Ionel Bulbuc au vorbit si despre proiectele pe anul 2022, dintre care se detaseaza cele de construire de spitale noi si de modernizare de drumuri.
Iustin Cionca a declarat: „Principala noastra preocupare in anul 2022 o reprezinta scrierea de proiecte de finantare din fonduri europene sau nationale. Se deschide un nou ciclu de finantare europeana si ne-am propus sa atragem bani pentru modernizarea Spitalului Judetean si a infrastructurii rutiere.
Anul acesta finalizam construirea Spitalului de Oncologie din municipiu si a celui de Psihiatrie din Capalnas. Apoi incepem demersurile sa le utilam si sa le putem da in folosinta. Tot anul acesta depunem proiectele de finantare pentru modernizarea intregului bloc operator din cladirea principala a Spitalului Judetean (pe Interreg), modernizarea Sectiei de Cardiologie (pe Interreg), infiintarea radioterapiei la Spitalul de Oncologie (cu finantare prin PNRR). Pregatim o premiera nationala la Arad, in domeniul Cardiologiei, prin coagularea unui centru care va avea integrate toate serviciile, inclusiv un serviciu complex de imagistica medicala si servicii de electrofiziologie cardiaca. Am depus deja un proiect pe PNRR care prevede alocarea a aproximativ 10,5 milioane de euro Cardiologiei aradene, din care cea mai mare parte va fi destinata sectorului imagistic in Cardiologie, prin achizitia unui RMN cardiac si a unui computer tomograf. Tot anul acesta incepem lucrarile pentru extinderea Unitatii de Primiri Urgente si echiparea cu aparatura moderna. Ne dorim si extinderea sectiei de Terapie Intensiva. Am pregatit sectia de Infectioase pentru transferarea pacientilor de la Spitalul de Psihiatrie din municipiu, sa putem pune cladirea la dispozitia Companiei Nationale de Investitii, sa aiba frontul necesar de lucru pentru modernizarea spitalului. Noul Spital de Pediatrie, care va avea 9 nivele (demisol, parter, 7 etaje plus heliport pe cladire), a ajuns in faza documentatiei tehnice, iar la noul sediu al Medicinei Legale deschidem santierul in primavara.
In domeniul infrastructurii rutiere, depunem un proiect pentru modernizarea a 74 km de drumuri in nordul judetului, incluzand aici si modernizarea unei legaturi cu judetul Bihor. Tot anul acesta vom receptiona doua drumuri importante: Arad-Horia-Siria-Pancota si Pancota-Tarnova-Buteni. Imi doresc sa incepem lucrarile pe drumul Lipova-limita de judet Timis si sa reglementam situatia drumului Barsa-Moneasa-limita cu judetul Bihor, unde avem o portiune de cativa kilometri prin padure, pentru care asistam la un ping-pong absurd cu autoritatile de la Bucuresti. Adica Guvernul ne-a dat bani pentru modernizarea acelui drum iar ministerele pun piedici birocratice la cheltuirea acelor bani.
Alte directii de actiune vor fi in 2022 continuarea extinderii retelei de gaz in judetul Arad si lucrari importante la extinderea si modernizarea retelei de apa si canalizare, in cadrul unui proiect de peste 500 de milioane de euro al Companiei de Apa.”