Autoritatile publice, dar si alte entitati publice si private din regiunea centrala a tarii au depus la ADR Centru 2.235 de proiecte pentru a primi finantare nerambursabila prin POR 2014-2020. Acestea au o valoare totala de peste 3,5 miliarde euro din care 2,66 miliarde euro sunt fonduri europene nerambursabile solicitate pentru realizarea de noi constructii, lucrari de modernizare sau extindere a constructiilor existente, investitii in sisteme inteligente de iluminat public, reabilitare termica a cladirilor, crearea de piste de biciclete si parcuri, restaurare obiective turistice, dezvoltare de afaceri si achizitia de echipamente.
Dupa evaluarea cererilor de finantare depuse, pana in prezent, peste 920 de contracte de finantare au fost semnate, cu o valoare totala a bugetului alocat pentru investitii de peste 1,6 miliarde euro, din care mai mult de 1,16 miliarde euro reprezinta fondurile nerambursabile solicitate din POR. Alte 94 de cereri de finantare, avand o valoare de peste 100 milioane euro, sunt in faza precontractuala, urmand sa fie foarte curand aprobate pentru finantare de catre Autoritatea de Management a POR din cadrul MDLPA.
"POR 2014-2020, pe care il gestionam pentru dezvoltarea celor sase judete din regiune, a avut o evolutie foarte dinamica de la lansarea sa din 2016. Pe parcursul anilor au fost aduse diferite modificari la prioritatile de investitii, completari de domenii de finantare, adaptari ale ghidurilor la cerintele solicitantilor de fonduri, relansari de axe si suplimentari de buget. Primele proiecte au fost depuse in 2017, iar pe langa cele mai mult de 2.200 de cereri evaluate pentru solicitantii din Regiunea Centru, echipa Agentiei a fost implicata si in evaluarea a mai mult de 100 proiecte Regio depuse de solicitantii de fonduri europene care vor investi in regiunile din sudul tarii. Trebuie luat in considerare si faptul ca noi avem alocat pentru Regiune un buget ceva mai mic de 800 de milioane de euro, inclusiv contributia nationala. Astfel, este semnificativ faptul ca valoarea solicitata de beneficiarii de proiecte, prin contractele semnate, a depasit un miliard de euro, iar la finalul anului 2023 vom depasi un miliard euro atrasi efectiv pentru dezvoltare", a declarat Simion Cretu, directorul general ADR Centru.
Peste 420 km de drumuri si 100 de blocuri vor intra in reabilitare
Printre contractele semnate, sunt alocate fonduri europene pentru lucrari de modernizare si reabilitare a peste 420 km de drumuri judetene din regiune. Tot din bugetul POR 2014-2020, sunt alocate fonduri pentru reabilitarea energetica a 58 de cladiri publice si a peste 100 de blocuri pentru locuinte, dar si pentru modernizarea si gestionarea inteligenta a sistemului de iluminat public. Revitalizarea a 32 de obiective de patrimoniu din intreaga regiune reprezentand cetati, muzee si locasuri de cult, precum si modernizarea infrastructurii din 6 statiuni turistice sustin dezvoltarea turismului din Regiunea Centru. Pe langa acestea, se vor moderniza si dota 31 de unitati medicale, iar 9 centre sociale de zi vor fi pregatite sa ofere servicii specializate mai bune pentru cetateni. Un numar de 83 de unitati de educatie - destinate invatamantului anteprescolar, prescolar, gimnazial si tehnologic - isi vor intampina copiii si elevii si cadrele didactice in sali dotate cu mobilier scolar si echipamente scolare de ultima generatie. La acestea se adauga 5 proiecte dezvoltate de mediul universitar, in beneficiul studentilor si al specialistilor in domeniu. Astfel, mai mult de 30.000 de tineri si educatorii lor vor beneficia de investitiile europene.
Nu in ultimul rand, reprezentantii ADR Centru mentioneaza ca, pentru investitiile in dezvoltarea urbana, cele sase municipii resedinta de judet din regiune au semnat 56 de contracte de finantare prin care sunt solicitate fonduri nerambursabile in valoare de peste 246 milioane de euro, pentru modernizarea transportului public si reducerea emisiilor de carbon prin reabilitarea infrastructurii rutiere, realizarea de piste de biciclete, parcuri, spatii de recreere si centre de agrement sau construire de crese, gradinite, reabilitarea de licee si colegii. Spre deosebire de precedenta editie a programului Regio 2007-2013, de aceasta data si orasele mai mici au sansa dezvoltarii, 13 contracte care solicita mai mult de 43 de milioane euro urmand sa asigure cresterea calitatii vietii in localitatile in care, pana acum, nu s-au efectuat astfel de investitii, cu fonduri europene.
Finantari de 160 milioane de euro pentru 600 de firme private
Mediul privat din Regiunea Centru beneficiaza de un aport semnificativ de capital, peste 600 de firme private obtinand deja finantare nerambursabila in valoare de peste 160 milioane de euro, iar alte cateva zeci de firme au inca sanse de a-si vedea proiectele materializate. Practic, astfel sunt create premisele pentru ca mai mult de 3.000 de oameni sa beneficieze de locuri de munca moderne, din care cel putin 1.000 vor fi noi posturi create prin investitii europene.
Lista contractelor, ce contine denumirea beneficiarului, a proiectului si valorile acestora pe prioritati de investitii, se poate consulta aici.
"Actuala perioada de finantare are multe particularitati care o diferentiaza de anii 2007-2015. Anul 2020, care trebuia sa fie unul al implementarii in forta pentru proiecte, s-a dovedit a veni cu obstacolul adus de pandemie. Cu toate acestea, am sprijinit activ toti beneficiarii, sa realizeze activitatile conform graficelor estimate in proiecte, pentru a obtine cat mai repede rambursarea integrala a fondurilor solicitate. Avem peste 20 de ani de experienta si stim ca dificultatile mai mari apar dupa semnarea contractului, cand tot ceea ce a fost scris trebuie sa devina o realizare concreta, iar proiectele cu valori mari de finantare sunt prevazute lucrari ample, cu multe proceduri de achizitii, unde apar situatii neprevazute care taraganeaza lucrurile. Vom analiza fiecare situatie in parte si vom prelua toate exemplele pozitive in documentatia pe care o pregatim pentru viitoarea perioada de finantare, 2021-2027, cand Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru va deveni Autoritate de Management care va gestiona noul Program Operational Regional. Astfel, vom aduce fondurile europene si mai aproape de beneficiarii lor finali, cetatenii Regiunii Centru", a precizat Simion Cretu.