Viitorul stadion din Craiova prinde contur, in prezent asocierea formata din companiile Con-A, ACI Cluj si Nisal lucrand la structura de rezistenta a viitoarei arene. Termenul stabilit pentru finalizarea lucrarii este 7 februarie 2017 si constructorii asigura ca nu vor exista intarzieri. Pe santier lucreaza zilnic, in medie, circa 300 de muncitori. "In aceasta perioada se lucreaza la plansee, stalpi monoliti, la montajul elementelor inglobate, la montajul predalelor si la suprabetonarea de pardoseli la cota [+8,21], la stalpi monoliti si prefabricati si la grinzi monolite si prefabricate la cota [+12,43]. Se lucreaza, de asemenea, la rezervorul de incendiu si la instalatii. Printre elementele speciale puse in opera pe santier, se afla fundatiile de adancime pe piloti, iar in ceea ce priveste tehnologiile noi, putem mentiona elementele de imbinare cu piese metalice PEIKO pentru grinzile de gradene. De asemenea, talpile grinzilor cu zabrele, care alcatuiesc structura de rezistenta a acoperisului, vor fi executate din profile HEB280 curbe, cu raza de curbura minima de pana la 8.360 mm, iar pentru lucrarile de arhitectura si instalatii vor fi folosite, in multe cazuri, materiale si echipamente speciale", a explicat Dorin Aschilean, directorul general al ACI Cluj.
Potrivit managerului, cele mai mari probleme in derularea proiectului sunt generate de conditiile meteorologice. "Temperaturile din ultima perioada au ajuns la 38° C, iar in lunile anterioare au avut loc inundatii cauzate de ploile abundente, ceea ce a ingreunat activitatea de pe santier", a mai precizat directorul ACI Cluj.
Complexul Ion Oblemenco va avea in componenta un stadion conceput pentru a putea gazdui competitii europene si internationale de fotbal, dar care va putea fi folosit si pentru alte tipuri de sporturi: rugby, oina, hochei pe iarba, minihochei sau fotbal american. De asemenea, se vor putea organiza si concerte, targuri, expozitii, evenimente culturale sau sociale. Potrivit datelor Companiei Nationale de Investitii (CNI), noua arena (P+4E) va avea 30.854 de locuri pentru spectatori, o suprafata a terenului de 76.971 mp si o arie construita la sol de 21.720,7 mp. In ceea ce priveste amenajarile exterioare, proiectul prevede platforme de acces pietonal si zone verzi, cai de acces auto distincte pentru diferitele categorii de utilizatori, 1.200 de locuri de parcare in interiorul complexului si alte 2.000 pe o raza de 2 km in proximitatea stadionului. Valoarea totala a investitiei este de 46,3 milioane de euro, inclusiv TVA. Stadionul va fi amplasat pe bd. Stirbei Voda, din Craiova, fondurile necesare fiind asigurate din bugetul CNI si cel al autoritatilor locale.
Conceptul arhitectural al viitoarei arene din Craiova apartine biroului Dico & Tiganas, din Cluj-Napoca, care asigura inclusiv serviciile de proiectare a arenei.
Noile proiecte vor creste cu 35% afacerile ACI Cluj
Pe langa stadionul din Craiova, ACI Cluj mai are in derulare constructia arenei din Targu Jiu, extinderea fabricii de paine La Lorraine, din Campia Turzii (judetul Cluj) si executia celei de-a treia etape a proiectului de birouri The Office, din Cluj-Napoca. Noile proiecte vor contribui la o crestere estimata la 35% a cifrei de afaceri din acest an a companiei, fata de nivelul de circa 114 milioane de lei raportat in 2015. "Cifra de afaceri a companiei ACI Cluj SA, in primele cinci luni ale acestui an, este de circa 45 milioane de lei, iar pentru 2016 anticipam o crestere de 35% a afacerilor, in conditiile in care avem lucrari contractate atat pentru anul in curs, cat si pentru prima jumatate a lui 2017", a declarat Dorin Aschilean.
Potrivit managerului, dezvoltarea pietei locale a constructiilor nu este satisfacatoare in prezent, insa estimarile pentru anul viitor sunt mai bune. Printre riscurile si dificultatile semnalate de constructor, se afla lipsa contractelor mari de lucrari si a fortei de munca.
Printre obiectivele conducerii ACI Cluj pentru 2016, se afla investitiile in tehnologie, prin achizitia de echipamente noi, de inalta performanta. Recent, compania a cumparat o noua masina de roluit AR330HT, pentru profile si tevi cu diametre de pana la 330 mm.
Societatea ACI Cluj isi desfasoara activitatea atat in tara, cat si in strainatate si executa toata gama de lucrari de constructii si instalatii, la cheie, in calitate de antreprenor general. Sediul firmei si baza de productie se afla in Cluj-Napoca (fabrica de prefabricate din beton, atelierele de confectii metalice si fasonare a armaturilor, atelierul de tamplarie, atelierul mecanic, statiile de betoane, depozitele de agregate, depozitele SECOM si laboratorul de incercari in constructii). In localitatea Bata, din judetul Bistrita-Nasaud, compania dispune de o statie de sortare si o balastiera autorizata, de unde se asigura intreaga cantitate de agregate necesara productiei de betoane. De asemenea, societatea mai re un birou pentru lucrari in Düsseldorf, Germania.