In perioada decembrie 2021 - ianuarie 2022 ar putea fi demarate lucrarile de proiectare a pentru toate cele trei spitalei regionale ce vor fi ridicate in Romania in anii urmatori, la Iasi, Cluj-Napoca si Craiova, a potrivit ministrului Sanatatii, Alexandru Rafila, la inceputul sedintei de Guvern de ieri, 8 decembrie. Daca termenele inaintate ar putea fi respectate pentru proiectele din Iasi si Cluj, conform datelor din SEAP, licitatia pentru proiectarea unitatii din Craiova este in faza de evaluare a candidaturilor, ce se va incheia la finalul acestui an, ceea ce face imposibila respectarea termenului inaintat de ministru.
"Sunt trei spitale regionale la care ar trebui sa demareze proiectarea - e vorba despre Iasi, Craiova si Cluj. Pentru Iasi, am inteles ca s-a semnat contractul pentru proiectare, urmeaza ca in cursul acestei luni - eu nu vreau sa dau termene optimiste - daca nu in aceasta luna, probabil luna viitoare sa se semneze si pentru Cluj si Craiova, o sa va dau un raport mai detaliat referitor la acest subiect, dar si la modul de derulare a diverselor tipuri de programe, de proiecte cu fonduri de la Banca Mondiala sau fonduri nerambursabile in cadrul Ministerului Sanatatii. Sunt, cred, intarzieri acolo si trebuie sa stim de unde plecam, pentru ca renuntam sau nu, nu suntem capabili sa utilizam niste resurse pe care le avem la indemana si care trebuie in mod evident operationalizate si cred ca in cursul acestui an, in cursul anului 2022 am putea sa avem primele rezultate palpabile", a declarat ministrul Sanatatii.
Proiectarea SRU Iasi, in faza de atribuire a contractului
La data de 11 noiembrie, Ministerul Sanatatii a desemnat castigatorul licitatiei pentru proiectarea Spitalului Regional de Urgenta (SRU) Iasi. Numele asocierii castigatoare nu a fost facut public, iar pe SEAP procedura de atribuire apare inca in deliberare, iar data de atribuire nu a fost publicata. Primaria municipiului Iasi estimeaza ca lucrarile de constructii la SRU Iasi ar putea fi incepute in 2023, unitatea sanitara putand deveni operationala in anul 2027. Valoarea investitiei se ridica la 500,35 milioane de euro, finantarea fiind asigurata din fonduri guvernamentale si prin imprumut BEI. Recent, Senatul Romaniei a aprobat, ca for decizional, contractul de finantare pentru SRU Iasi, in valoare de 250 de milioane de euro.
SRU Iasi va fi construit in cartierul Moara de Vant, iar durata de implementare a proiectului este de 106 luni. Suprafata totala construita a unitatii spitalicesti va fi de aproximativ 148.885 mp, iar amprenta cladirii va avea 27.340 mp. Spitalul regional va avea 850 de paturi si va fi deservit de 1.497 de locuri de parcare. Acoperisul unitatii va fi dotat cu un helioport H-3 pentru un elicopter Eurocopter EC-135.
SRU Cluj: ofertele de proiectare sunt in evaluare
Contractul de proiectare a SRU Cluj este in faza de evaluare tehnica si financiara a ofertelor depuse, potrivit datelor din SEAP, etapa estimata a se incheia la 31 decembrie 2021. Dupa aceasta, urmeaza deliberarea asupra ofertelor, faza ce se va incheia cu selectia castigatorului. Contractul de proiectare are o valoare estimata la 68,6 milioane de lei. In luna noiembrie 2021 a fost semnat contractul de finantare dintre Romania si BEI, in valoare de 305 milioane de euro, pentru sustinerea obiectivului de investitii SRU Cluj. Spitalul Regional de Urgenta Cluj (cea mai mare investitie realizata cu fonduri europene care se realizeaza in regiunea Ardealului) va fi construit in cartierul Comuna Floresti. Cu o durata de implementare de 107 luni, se va constitui intr-un complex de constructii cu 7 etaje (S+P+5E) si va avea 849 de paturi. Obiectivul va beneficia de un heliport si de o parcare subterana independenta (cu doua etaje), care adauga un subsol suplimentar la intreaga constructie. Suprafata totala construita a spitalului va fi de aproximativ 151,891 mp, iar amprenta cladirii este de 27.340 mp. Valoarea estimativa a investitiei depaseste 500 de milioane de euro.
Depunerea ofertelor de proiectare va incepe in 2022
Contractul de proiectare a viitorului SRU Craiova este in faza de evaluare a candidaturilor, potrivit datelor din SEAP, etapa estimata a se incheia la 31 decembrie 2021. Dupa aceasta, va fi demarata faza de depunere a ofertelor din partea candidatilor selectati. Contractul de proiectare are o valoare estimata la 77 milioane de lei.
SRU Craiova va fi construit in Ghercesti, iar durata de implementare a proiectului este de 104 luni. Proiectul va cuprinde un complex de constructii cu 7 niveluri, pe o suprafata totala construita de aproximativ 165. 296 mp. Spitalul va fi dotat cu heliport si cu 1.195 locuri de parcare, si va avea un numar total de 807 paturi si 19 sali de operatie. SRU va fi construit in jurul unui concept organizational de specialitati medicale grupate in 7 centre, printre care si un centru de tratament pentru cancer destinat pacientilor din regiunea sud-vest, cu toate dotarile necesare, dar si un centru combinat pentru mama si copil, cu 100 de paturi pentru adulti si copii, intr-o cladire cu intrare separata.