RO EN
Coșul este gol

ASI: Eludare a legii in cazul termoprotectiei structurilor metalice

Siguranta la foc a structurilor metalice reprezinta o problema majora pentru utilizatori, deoarece autoritatea nationala care ar trebui sa coordoneze politicile din constructii (inclusiv securitatea la incendiu), respectiv Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), nu isi indeplineste cu exigenta necesara atributiile, potrivit oficialilor Asociatiei pentru Securitatea la Incendiu (ASI). Organizatia a fost infiintata la initiativa grupului de firme Sigura, care a pus si bazele Scolii Prometeu, ca o structura profesionala care abordeaza intreaga problematica a domeniului specific din Romania.
 
Horia Nicolescu, presedinte al ASI si al grupului de firme Sigura: "Este imperativ ca MDRT sa-si reia atributiile privind coordonarea politicilor de constructii si, implicit, problematica securitatii la incendiu, deoarece, in prezent, ministerul transfera aceste atributii catre Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU). Totusi, Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) - institutie subordonata MDRT - este organismul care ar trebui sa asigure cele sase exigente fundamentale ale constructiilor, insa acesta raspunde, practic, numai de cinci, transferand-o pe cea de-a sasea (ce vizeaza siguranta la foc) in responsabilitatea IGSU, in pofida faptului ca Legea calitatii in constructii pune aceasta problematica in responsabilitatea ISC. Desi exista acte normative in acest sens (cum ar fi Ordinul 87/6 aprilie 2010), IGSU accepta - practic direct - dosarele de calitate ale aplicatorilor. In concluzie, in prezent, niciun organism nu controleaza/valideaza potrivit prevederilor legii modul de realizare a protectiilor la foc a structurilor metalice. De asemenea, pot exista erori in domeniu, provenind din mai multe surse. In domeniul protectiei la foc a structurilor metalice cu sisteme termospumante (care caracterizeaza majoritatea solutiilor aplicate, actualmente, in Romania) pot aparea deficite majore in diverse stadii de proiectare. De asemenea, pot interveni greseli ale unor firme ce elaboreaza agrementele tehnice, care (din motive subiective) iau - practic - in considerare numai documentatia pusa la dispozitie de solicitant, fara a realiza verificari din alte surse. Totodata, erori grave sune semnalate si in etapa de executie, din cauza nerespectarii grosimii minime a stratului de material aplicat sau ca urmare a inlocuirii deliberate a substantei termospumante cu alte produse mai ieftine, cum ar fi vopseaua lavabila. Toate aceste realitati dovedesc ca exista derapaje in acest domeniu si ca nu este definit in mod clar organismul care valideaza modul de realizare a protectiilor la foc cu sisteme termospumante a structurilor metalice. Astfel, consideram imperios necesara declansarea unor reactii prompte atat din partea specialistilor, cat si din cea a autoritatilor cu putere de decizie in acest domeniu".

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter