Recent, la Summitul Web de la Lisabona, Banca Europeana de Investitii (BEI) si Fondul European de Investitii (FEI) au lansat un nou instrument de finantare, sub forma unui mecanism de coinvestitii in valoare de pana la 150 de milioane de euro, pentru a sprijini companiile din domeniul inteligentei artificiale din intreaga Europa.
Initiativa, care face parte din sprijinul global pe care UE il acorda ecosistemului european de excelenta si incredere in IA si din Strategia digitala europeana a Comisiei, va viza in principal companii aflate intr-un stadiu incipient sau in crestere, investind in dezvoltarea de aplicatii IA si tehnologii revolutionare care completeaza in mod direct IA, cum ar fi tehnologia blockchain, internetul obiectelor si robotica.
Aceasta completeaza si se bazeaza pe expertiza BEI si FEI in sectorul respectiv, dezvoltata prin intermediul actualului proiect-pilot privind inteligenta artificiala/tehnologia blockchain in valoare de 100 de milioane EUR din cadrul InnovFin pentru capitaluri proprii si al finantarii directe de catre BEI pentru companiile din domeniul IA prin intermediul instrumentului sau de tip venture debt.
Thierry Breton, comisarul pentru piata interna, a declarat: „Europa are tot ceea ce este necesar pentru a deveni un centru al dezvoltarii de tehnologii de varf in domeniul inteligentei artificiale. Dispunem de talente si de o multitudine de date industriale - ambele elemente ne vor oferi un avantaj comparativ important in IA, daca le utilizam cu intelepciune. Suntem in curs de elaborare a unui cadru pentru a ne valorifica punctele forte si a consolida increderea - inclusiv prin norme clare si previzibile. Mecanismul de coinvestitii anuntat astazi va sprijini in continuare companiile, astfel incat acestea sa se poata dezvolta in UE datorita conceperii si implementarii de inteligenta artificiala fiabila.”
Prin colaborarea cu investitori privati, Banca Europeana de Investitii preconizeaza ca va sprijini aproximativ 20-30 de intreprinderi mici si mijlocii. Noile fonduri vor fi disponibile in UE si in tarile asociate la programul Orizont 2020 si se preconizeaza ca vor fi utilizate in urmatorii patru ani.