RO EN
Coșul este gol

TEMA Energy: Nivel superior de redundanta, dezideratul industriei centrelor de date

Doua treimi dintre managerii centrelor de date sunt decisi sa lanseze programe de investitii pentru cresterea redundantei sistemelor de electroalimentare si racire, arata un sondaj realizat recent de Uptime Institute in randul a 300 de Data Centere, potrivit unui studiu Tema Energy, lider pe piata de solutii de power back-up si integrare de sisteme electro-mecanice in Romania si in sud-estul Europei. Decizia este dictata de provocarile generate de pandemia de Covid-19, limitarile din perioadele de lockdown obligand top managementul centrelor sa ia masuri pentru a preveni situatii critice precum:
  • reducerea personalului operational;
  • imposibilitatea realizarii in timp util a interventiilor de catre parteneri;
  • intarzieri in aprovizionarea cu echipamente.
"In aceste conditii, este explicabil interesul tot mai mare pentru concepte inovatoare, precum cel al infrastructurilor Data Center cu capabilitati de «Self-healing» si «Self-configuring». Insa, la momentul actual, putine centre sunt si capabile sa realizeze un management la distanta cu adevarat eficient. Cele mai multe se afla inca in faza de testare sau dezvoltare a unor sisteme de Remote monitoring - bazate pe solutii de Data Center Infrastructure Management -, cu ajutorul carora urmaresc sa isi optimizeze procesele de mentenanta preventiva. Este un demers util, pentru ca reduce riscul de aparitie a unor situatii ce pot genera downtime-uri neplanificate, insa nu il elimina pe cel al defectarii echipamentelor hardware. De aceea, cresterea nivelului de redudanta - solutie cu eficacitate validata deja de industria Data Center - a devenit devenit o prioritate univeral valabila", noteaza analiza Tema Energy.
 
Piata evolueaza de la N+1 la 2N
Obtinerea unor niveluri superioare de redundanta reprezinta insa un deziderat constant al industriei centrelor de date. Un sondaj realizat in randul producatorilor si furnizorilor de echipamente pentru Data Centere arata ca, in ultimii trei ani, 52% dintre clientii acestora au investit in cresterea redundantei sistemelor de electro-alimentare si power-backup, iar 48% - in cea a sistemelor de racire.
"Situatia a evoluat insa rapid in ultimele 10 luni. Din ce in ce mai multe organizatii incep sa opereze cu standarde precum Maximum Tolerable Period of Disruption (BS 25999), care analizeaza si evalueaza durata acceptata dupa care randamentul unei organizatii este irevocabil amenintat daca livrarea serviciilor nu poate fi reluata. Prin urmare si Data Centerele au trebuit sa se adapteze unor exigente in materie de disponibilitate a serviciilor. Iar acest lucru e vizibil deja: daca in urma cu doi ani 51% din centre foloseau o arhitectura de racire de tip N+1, iar 41% foloseau o configuratie similara pentru sistemele de electroalimentare, in 2020 insa, tot mai multi clienti considera ca sistemele de tip N+2 ofera garantii mai bune. Potrivit estimarilor AFCOM - organizatie internationala care reuneste profesionisti din domeniul centrelor de date si infrastructurii IT –, numarul Data Centerelor care vor trece la configuratii redundante de tip N+2 va evolua in urmatorii trei ani de la 21% la 30%", se mai arata in analiza.
Specialistii Tema Energy subliniaza, insa, ca este in crestere si numarul operatorilor mari care analizeaza oportunitatea migrarii catre sisteme "fully redundant" de tip 2N sau chiar 2N+1, capabile sa tolereze defectiuni simultane ale mai multor componente si care pot mentine o redundanta de tipul N+1 cu un intreg sistem oprit. Mai mult, arhitecturile utilizate incep sa fie din ce in ce mai flexibile – de exemplu, numeroase centre au inceput sa utilizeze configuratii de tip 2N pentru echipamentele UPS si sistemele PDU si N+1 pentru generatoare.
 
Concluzia
Evolutia este ireversibila - clientii vor garantii, iar centrele de date nu le pot oferi fara sa investesca in configuratii redundante. Care este arhitectura optima depinde insa mai multi factori specifici fiecarui Data Center, dintre care cei mai importanti sunt infrastructura existenta, tipurile de servicii livrate si - nu in ultimul rand - bugetul alocat, concluzioneaza specialistii Tema Energy.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter