RO EN
Coșul este gol

SCALEOUT (Covid-19): Evolutia firmelor de tehnologie este destul de nesigura

Pandemia COVID-19 influenteaza dezvoltarea companiilor romanesti, inclusiv evolutia firmelor tech cu potential de crestere accelerata. Pentru a identifica problemele fondatorilor romani si cu scopul de a gasi solutii de sprijin la nivelul ecosistemului antreprenorial, am discutat cu 120 fondatori de firme de tip startup si scaleup. Initiativa ScaleOut este comparabila cu studii similare realizate in prezent in ecosisteme de business mature: Germania, Marea Britanie, Olanda, Suedia, Danemarca, Finlanda si Norvegia.
Influenta COVID-19 asupra activitatii firmelor tech de tip startup si scaleup este evidenta: 36,7% dintre fondatorii intervievati au vazut deja evolutii negative si schimbari in business, iar 40,4% estimeaza ca vor fi efecte asupra dezvoltarii pe termen scurt si mediu, potrivit studiului realizat de ScaleOut, program de internationalizare a firmelor romanesti al Fundatiei Romanian Business Leaders. Pe un ton optimist, studiul ScaleOut releva ca 38,5% dintre fondatorii romani de firme tech de tip startup si scaleup vor reduce costurile cu forta de munca din cauza Covid-19.
“Ca solutii pentru viitor, credem ca guvernul are parghiile necesare pentru a fi alaturi de firmele tech, dar suntem convinsi ca fondatorii companiilor digitale vor reusi sa isi revina si sa creasca accelerat prin colaborare si, bineinteles, cu sustinerea investitorilor (fonduri de venture capital, business angels, platforme de crowdfunding), plus cu sprijinul comunitatilor de afaceri. Observam, de asemenea, ca firmele tech incep sa colaboreze intern, prin crearea de proiecte comune, si extern, cu alte comunitati de business din strainatate. Firmele romanesti expuse global trec mai usor prin acest context de pandemie, iar acum este momentul potrivit sa incurajam schimbul de experienta intre ecosisteme si de know-how”, a declarat Claudiu Vrinceanu, coordonator si co-fondator al programului ScaleOut.
Comunitatile de business, acceleratoarele de afaceri si educatia vor deveni mult mai importante pentru manageri si antreprenori in perioada urmatoare, post-Covid-19. De asemenea, potrivit ScaleOut, in contextul unei iminente crize economice, situatia firmelor romanesti se va inrautati, dar internationalizarea, mentalitatea “Born Global” si exporturile for deveni mai relevante ca niciodata. Prin urmare, antreprenorii care vor planta semintele internationalizarii in urmatorul an isi vor proteja companiile pentru viitoarele perioade incerte.
„In mediul eterogen al startup-urilor romanesti, studiul realizat de Romanian Business Leaders reprezinta o prima si foarte importanta masurare a pulsului. Importanta este confirmata de numarul mare de respondenti si de raspunsurile foarte specifice si concrete privind planurile imediate. Vedem in aceste raspunsuri perceptia unui impact concret, insotit de o directie clara de a reduce cheltuielile, prin amanarea proiectelor si prin scaderea costurilor operationale si cu forta de munca”, a declarat Claudiu Constantinescu, Senior Manager, Managementul Riscului, Deloitte Romania.
Potrivit specialistului Deloitte, daca in primele saptamani de la declansarea crizei, atentia se concentreaza in mod firesc pe actiunile imediate, pe termen mediu, discutiile migreaza spre oportunitati ulterioare acestei situatii. „In aceasta perioada, in diverse domenii de activitate se evidentiaza tot mai mult doua categorii de jucatori: castigatori detasati si pierzatori clari, in primul rand din cauza scaderii consumului pe majoritatea segmentelor. Aceasta va duce la o reasezare a businessurilor in viitor, in armonie cu noile tendinte sociale si cu viitorul profil al consumatorului. Castigatorii pe termen lung vor fi aceia care vor avea viziunea si puterea de a muta perspectiva dincolo de 2020 si se vor repozitiona mai puternici si cu mai multa siguranta”, conform Deloitte, partener al programului ScaleOut.
Primele efecte asupra ecosistemului de startup tech
Un procent considerabil, putin peste 40% dintre startup-urile tech, estimeaza ca vor vedea efecte asupra dezvoltarii afacerilor pe termen scurt si mediu in contextul COVID-19. Mai mult de o treime (36,7%) dintre fondatorii chestionati de echipa ScaleOut afirma ca au vazut deja evolutii si schimbari considerabile. “Daca ne uitam la cifre si la impactul generat, tendinta este clara: evolutia unui numar semnificativ dintre firmele de tech, majoritatea early stage, este nesigura in contextul raspandirii COVID-19 si ca urmare a efectelor negative asupra mediului de business”, releva studiul ScaleOut.
Studiul realizat de ScaleOut, program creat in urma cu doi ani cu numele Start-Up Bridge in cadrul Fundatiei Romanian Business Leaders, identifica impactul efectelor generate de raspandirea virusului COVID-19 asupra ecosistemului de startup si scaleup tech din Romania. Cu 120 respondenti, exclusiv fondatori de firme tech create de fondatori romani, suntem convinsi ca acest studiu este bazat pe o populatie relevanta statistic pentru mediul antreprenorial din Romania.
42,2% dintre fondatori se confrunta cu intarzierea sau amanarea atragerii si inrolarii unor clienti noi
Conform studiului ScaleOut, exista trei zone in care startup-urile tech romanesti se asteapta la efecte negative din cauza situatiei economice actuale: intarzierea sau amanarea atragerii si inrolarii unor clienti noi (42,2%), dificultatea atragerii unei finantari (24,8)% si pierderea unor clienti existenti (16,5%).
“In opinia noastra, investitorii sunt, in general, precauti in actualul context si o parte dintre acestia, fonduri de venture capital si business angels, si-au blocat procesele de investitii. Finantarea este intotdeauna o provocare pentru majoritatea startup-urilor, iar atragerea de bani in vremuri de stagnare economica sau caracterizate prin incertitudini devine o provocare si mai critica. Totusi, in prezent sunt aproximativ 20 de startup-uri tech care se afla intr-un proces avansat de a ridica o noua investitie”, potrivit studiului ScaleOut.
Proiecte amanate pentru o treime dintre fondatori
Scaderea veniturilor (33,9%) si amanarea implementarii unor proiecte stabilite (33,9%) reprezinta efectele cu cel mai mare impact financiar asupra startup-urilor, potrivit studiului realizat de ScaleOut. De asemenea, 22% dintre antreprenori spun ca procesul de atragere a unei finantari a fost anulat sau amanat, iar presiunea costului cu forta de munca reprezinta o problema doar pentru 10% dintre startup-uri tech.
Impactul asupra echipelor firmelor tech de tip startup si scaleup
COVID-19 are un impact partial asupra joburilor din firmele tech antreprenoriale. In timp ce 61,5% dintre startup-urile tech nu vor reduce costurile cu forta de munca si nici nu vor redimensiona echipele, 38,5% iau sau vor lua masuri pentru a diminua cheltuielile alocate cu resursa umana.
Pe cale de consecinta, reducerea costurilor operationale este actiunea luata cu prioritate in actualul context pentru 44,7% dintre antreprenori. Amanarea platilor si investitiilor este decizia principala asumata de 26,2% dintre fondatorii tech din Romania, in timp ce 15,5% dintre antreprenori isi reduc cheltuielile de marketing.
Cele 120 firme care au participat la studiul ScaleOut se afla in diferite perioade de crestere: seed stage, early growth stage si late growth stage.
Verticalele in care sunt active firmele participante la studiu sunt si cele mai dinamice la nivel mondial: EdTech, HealthTech, Fintech, Cybersecurity, Adtech, e-commerce, mobile, Big Data, Proptech, Ridesharing, AI si Machine Learning, Payments, SaaS.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter