Globalworth, liderul pietei de birouri din Europa Centrala si de Est, a modernizat lobby-ul cladirii Globalworth Tower, pe care l-a dotat cu inovatii tehnologice folosite in premiera intr-un asemenea spatiu. Podeaua cinetica care produce energie, panoul de afisaj LED de 50 de metri lungime si o suprafata de 110 mp, proiectoarele pentru lifturi - un proiect-pilot realizat cu Schindler in Europa Centrala si de Est, dar si robotul Pepper, primul angajat humanoid dotat cu inteligenta emotionala al Globalworth, reprezinta numai cateva din solutiile inteligente propuse de dezvoltator in contextul trendului de digitalizare si robotizare care va schimba modul de interactiune al angajatilor cu spatiile de lucru.
"Tehnologia face parte din ADN-ul companiei noastre, iar astazi, datorita ei, aducem birourile viitorului in prezent. Un loc de munca in care putem genera energie prin miscare, in care vizitatorii se pot relaxa si lucra intr-un lobby confortabil, inconjurati de elemente din natura si asistati de roboti, toate acestea sunt realitatea din cea mai mare comunitate de business din Romania - Globalworth", a declarat Dimitris Raptis, Deputy CEO si CIO la Globalworth.
Dezvoltatorul intentioneaza sa doteze cu asemenea tehnologii si celelalte cladiri de birouri pe care le detine deja, dar si pe care le construieste, fiecare proiect urmand a fi personalizat, in functie de spatiu si necesitatile cladirilor respective.
"Dorim sa continuam ritmul sustinut de dezvoltare tehnologica in cladirile noastre si in viitor, dar in contextul grijii pentru mediu. Toate cladirile detin certificari verzi si ne dorim ca acestea sa ajunga la zero emisii de carbon", a precizat Valentin Neagu, Chief Asset Management Officer Globalworth.
Inovatiile tehnologice cu care a fost dotat lobby-ul Globalworth Tower
Receptia cladirii, amenajata ca un mic ecosistem circular, ofera angajatilor si persoanelor care o tranziteaza o serie de solutii inovatoare:
- Podeaua cinetica, o premiera mondiala pentru o cladire de birouri, realizata de compania de tehnologie Pavegen, transforma greutatea pasilor in energie electrica, utilizata ulterior pentru alimentarea altor mecanisme inovatoare din lobby. Cele doua suprafete de podea instalate in Globalworth Tower au o arie cumulata de 40 mp. Fiecare pas facut pe suprafata podelei Pavegen genereaza aproximativ 3 jouli de electricitate si 5 Watt/ persoana, ceea ce echivaleaza cu aprinderea a 3 becuri LED timp de o secunda sau 6 secunde de conversatie pe un telefon inteligent;
- Cel mai mare perete verde natural intr-o cladire de birouri din Europa de Sud si de Est, cu 12 tipuri diferite de plante, beneficiaza de un proces de intretinere conectat cu senzori si complet automatizat. Sistemul de 158 mp utilizeaza apa recirculata imbunatatita nutritional, care este tratata cu ajutorul osmozei. Fotosinteza este ajutata de proiectoare reglate la un nivel precis de luminozitate, dispuse de-a lungul gradinii verticale;
- Cel mai mare perete interior de ecrane din sud-estul Europei, cu o suprafata de 110 mp si o lungime de 50 de metri;
- Un spatiu de relaxare pe 4 niveluri sub forma de gradene, care beneficiaza de incalzire reglabila, unic in Romania, construit din marmura si dotat cu incarcatoare pentru laptopuri si pentru telefoanele compatibile cu tehnologia de incarcare prin wireless;
- Pepper, noul angajat Globalworth - robotul umanoid ii va intampina pe oaspeti in receptie si le va oferi informatii utile;
- Printr-un proiect pilot unic in Europa Centrala si de Est, realizat in parteneriat cu Schindler, 4 dintre lifturile din Globalworth Tower sunt dotate cu proiectoare care ruleaza materiale video pe usile exterioare.
- Receptia este decorata cu nori LED suspendati, care pot fi programati sa genereze efecte vizuale personalizate.
***
Incadrata in Clasa A, cu 26 de etaje, o inaltime de 120 m si o suprafata inchiriabila de 54.000 mp, Globalworth Tower este prima cladire din Sud-Estul Europei care a primit recunoasterea LEED Platinum, cea mai ridicat nivel de certificare verde. Cladirea beneficiaza de spatii de birouri complet reconfigurabile, lumina naturala si iluminare artificiala cu reglare automata, sistem de recuperare a apei de ploaie si diverse functii eco. Printre chiriasi se afla Vodafone Romania, Huawei, Nesspresso, Prime Kapital, Global Vision, NNDKP, Wipro, Mega Image/Delhaize Group etc.