Cred cu tarie ca nu suntem pe ultimul loc in DESI (Indicele Economiei si Societatii Digitale), iar indicatorul Capital Uman nu este corect masurat, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, presedintele Autoritatii pentru Digitalizarea Romaniei (ADR), Dragos-Cristian Vlad.
"Sper ca peste urmatorii 3-4 ani, cand provocarea PNRR se incheie, sa nu mai fim pe ultimul loc in DESI. Eu cred si astazi, cu tarie, ca nu suntem pe ultimul loc, ci doar modul de colectare a datelor, respectiv acei indicatori pe care se masoara sau care sunt folositi in masurare sunt intr-o forma non-digitala utilizati si masurati. Dar avem un decalaj de recuperat si suntem constienti. Din acest punct de vedere, inca de anul trecut, Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei incearca, alaturi de partenerii strategici, sa lucreze la o schimbare de paradigma (...) Suntem o tara care producem si promovam tineri in domeniu si specializam in domeniu. Astfel, cred ca acel indicator din DESI, cu capitalul uman, nu este corect masurat. Tocmai de aici e si argumentul meu. Poate nu ii mai avem in tara si nu se mai raporteaza la nivelul Romaniei, dar ei au fost formati in Romania si ar trebui ca acel indicator sa aduca plus valoare si Romaniei", a afirmat Vlad.
In viziunea presedintelui ADR, digitalizarea poate deveni un produs si un concept "daca gandim agil".
"Scopul Autoritatii, astazi, a fost sa conecteze serviciile digitale si cetateanul sa fie in centrul tuturor livrabilelor acestor proiecte. Anul trecut, Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei, alaturi de parteneri, a facut un maraton din punct de vedere legislativ si a fixat niste mecanisme sau niste principii in Ordonanta de Cloud, in Legea interoperabilitatii si in tot ce a derivat legislatie secundara. Un sistem informatic trebuie sa aiba un livrabil, o aplicatie. Si, in sensul acesta, in 2023, ADR vine cu doua aplicatii: una intrata pe baza de date, pe sistemul Ghiseul.ro, respectiv suntem la final de proiect in implementarea platformei software de identitate digitala, RO-ID, pe care o gasiti intr-o versiune beta testata. Mai avem mici vulnerabilitati, lucram la ele sa le reparam, dar suntem in etapa de final care va da semnalul sau va asigura acel nivel de incredere al cetateanului in a accesa servicii publice si nu numai. Vrem ca astfel de livrabile sa le dedicam si mediului privat si avem in vedere si in discutii transformarea sau partajarea acestor servicii publice si catre sistemul bancar sau oricine altcineva ar dori. Practic, toate finantarile pe care le-am insumat au la baza elemente de noutate din punct de vedere al adoptiei de tehnologii si, nu in ultimul rand, si proiect de dobandirea de competente care au fost promovate", a explicat Dragos-Cristian Vlad.
Comisia Europeana (CE) a publicat, la jumatatea anului trecut, rezultatele indicelui economiei si societatii digitale (DESI) 2022, care urmareste progresele inregistrate in domeniul digital in statele membre ale UE, iar Romania se situa pe locul 27 din cele 27 de state membre ale Uniunii, cu un scor de 30,6 puncte, fata de o medie UE de 52,3 puncte.
Conform documentului, desi Romania are rezultate relativ bune in ceea ce priveste conectivitatea, atat la proportia utilizarii serviciilor de acoperire de banda larga fixa de cel putin 100 Mbps (57%), cat si a retelelor fixe de foarte mare capacitate (87%), performantele tarii in ceea ce priveste integrarea tehnologiilor digitale si a serviciilor publice digitale sunt slabe in comparatie cu cele ale celorlalte state-membre ale UE. Astfel, ponderea IMM-urilor au cel putin un nivel de baza de intensitate digitala (22%) si procentajul intreprinderilor care fac schimb electronic de informatii este de doar 17%.
La nivelul UE, Finlanda, Danemarca, Tarile de Jos si Suedia se situeaza in continuare in fruntea clasamentului statelor-membre inDESI.
Indicele economiei si societatii digitale (DESI), calculat anual, masoara progresele realizate de statele membre ale UE in directia unei economii si a unei societati digitale, pe baza atat a datelor furnizate de Eurostat, cat si a unor studii si a unor metode de colectare specializate. DESI ajuta tarile din UE sa identifice sectoarele prioritare care necesita investitii si masuri specifice.
De asemenea, DESI reprezinta instrumentul-cheie utilizat pentru analizarea aspectelor digitale in cadrul semestrului european.
Factori decizionali din sectorul IT&C, politicieni, ambasadori, oameni de business si top management de companii din domenii variate au participat, marti, la cea de-a cincea editie a Forumului Romania Digitala, organizat de Financial Intelligence. Pentru informatii suplimentare, click aici!