Prin platforma Bosch IoT Suite, grupul german Bosch - lider global in domeniul tehnologiilor si inovatiilor - pune "piatra de temelie" a oraselor inteligente. Platforma software integreaza toate functiile necesare conectarii dispozitivelor, utilizatorilor si serviciilor dintr-un oras - inclusiv retelele electrice, iluminatul, semafoarele si vehiculele. De asemenea, este posibila conectarea intregii infrastructuri, precum transportul public sau parcarile acoperite, pentru a permite controlul inteligent. "Tehnologiile Bosch fac posibila conectarea nu doar in case si apartamente, ci si la nivelul oraselor. Prin intermediul a cinci proiecte pilot, lucram intens pentru a transforma viziunile viitorului in realitate. Pana in anul 2050, sase miliarde de oameni vor locui in mediul urban. Orasele inteligente imbunatatesc atat calitatea vietii locuitorilor, cat si eficienta economica. Din acest motiv, dorim sa facem orasele mai inteligente", a declarat Dr. Volkmar Denner, CEO al grupului Bosch, cu prilejul participarii la targul international Consumers Electronics Show (CES) 2016, ce are loc in perioada 6 - 9 ianuarie 2016 in SUA, la Las Vegas. Indiferent daca se pune problema conectarii diferitelor tipuri de transport - precum trenuri, autobuze sau serviciul de utilizare in comun a autoturismelor - sau a gestionarii semafoarelor si iluminatului in orase, scopul este de a oferi locuitorilor o mai buna calitate a vietii, mai mult confort si siguranta, conservand totodata resursele. "Cel mai bun exemplu in acest sens este iluminarea automata: daca strada este pustie, intensitatea luminilor este redusa, insa imediat ce apar oameni, aceasta creste. Principiul este similar celui actionarii anumitor scari rulante, care incep sa se miste odata ce se paseste pe ele. De asemenea, se preconizeaza faptul ca imobilele inteligente care isi vor ajusta automat temperatura, calitatea aerului si iluminarea vor deveni o norma la nivel mondial", a precizat presedintele grupului Bosch.
Vehiculele isi vor gasi singure locuri de parcare
Bosch sprijina orasele inteligente si vehiculele conectate in identificarea locurilor libere de parcare si a metodelor de a ajunge la acestea. "In curand, tot ce va fi necesar pentru ca automobilele sa-si gaseasca singure drumul catre parcarile acoperite este atingerea unui buton. Odata intrate in parcari, vehiculele vor intra si iesi din spatiile de parcare in mod independent. Conducatorii auto vor trebui doar sa actioneze cu degetul aplicatia respectiva", au mai spus reprezentantii Bosch.
Mai mult, conducatorii auto ai vehiculelor electrice sau "plug-in hibride" utilizeaza deja aplicatii de localizare a unui punct disponibil pentru incarcarea bateriilor. Potrivit viziunii asupra viitorului a grupului Bosch, cu un singur clic, conducatorii auto vor putea plati pentru curentul electric pe care il consuma. Bosch a colaborat cu un fabricant de autovehicule pentru a dezvolta o astfel de aplicatie, iar acum o pune la dispozitia conducatorilor auto care detin vehicule electrice. Aplicatia acopera aproape toate punctele publice de incarcare din Germania, puncte de incarcare din alte tari fiind adaugate periodic.
***
Grupul Bosch este prezent pe piata din Romania de peste 20 de ani si numara aproximativ 3.000 de angajati in patru entitati. In anul 2014, compania a inregistrat vanzari de 210 milioane de euro. Pe langa noul centru de cercetare-dezvoltare si unitatea de productie pentru tehnologia auto din Cluj-Napoca, Bosch mai opereaza si o unitate de productie de tehnica liniara Timisoara. In Bucuresti, grupul detine o societate de distributie a sculelor electrice si accesoriilor, echipamentelor termotehnice, sistemelor de securitate si siguranta si produselor destinate industriei auto. In plus, in Capitala exista o filiala a BSH Hausgeräte GmbH, activa pe piata electrocasnicelor.