Avand o experienta de peste 30 ani in domeniul IT, compania BITSoftware, din Brasov, dezvolta si implementeaza solutii ERP, CRM, WMS si BI, ce permit companiilor sa-si imbunatateasca productivitatea si serviciile, prin simplificarea si automatizarea proceselor, pentru atingerea obiectivelor de crestere si digitalizare. Una dintre primele aplicatii dezvoltate a fost un sistem integrat de gestiune din Romania (SocrateERP), care a fost implementat, de-a lungul timpului, in zeci de firme din retail, distributie, productie si servicii. Compania a devenit, in 2022, parte a grupului Entersoft si este acum unul dintre cei mai importanti furnizori de software de business din Romania, cu un portofoliu vast de produse, acoperind cerinte complexe cu solutii ERP, CRM, Retail, WMS, eInvoicing, Mobile Field Sales si Service, precum si BI. Oferta completa de business Socrate & Entersoft Business Suite se adreseaza firmelor care doresc sa-si gestioneze mai bine resursele si activitatile, sa fie mai eficiente si sa-si imbunatateasca productivitatea pentru o crestere sustinuta pe termen lung. BITSoftware mentine relatii stranse cu grupuri importante de tehnologie, avand parteneri internationali precum Amazon, Google, MicroStrategy, Microsoft etc., ce permit concentrarea pe inovatie si dezvoltarea de solutii software de calitate superioara. In cele ce urmeaza, Alina Rafoi, Marketing and Communications Specialist la BITSoftware ofera informatii despre activitatea curenta si starea pietei de profil din Romania.
- Care sunt principalele tendinte pe piata locala de software pentru companii? Cum influenteaza noile mega-trenduri de digitalizare activitatea firmelor?
- Noile tehnologii aduc schimbari masive si continue in modelul de afaceri si in tendintele din industrii, chiar si in sectorul constructiilor. Desi avantajele digitalizarii sunt evidente, acesta din urma se afla printre cele care adopta destul de greu si incet inovatiile tehnologice si din aceasta cauza apar neconcordante intre datele de pe santiere si cele care ajung la birouri. Lipsa acuta de personal calificat si cererea tot mai mare pe care trebuie sa o acopere companiile de constructii duc la necesitatea de a schimba profund modul de lucru si de a adopta solutii tehnologice care sa le ajute sa-si imbunatateasca modul de gestiune a proiectelor de constructii. In ultimii doi ani, in ceea ce ne priveste, am remarcat o crestere a interesului si a apetitului pentru solutii software, pentru ca administratorii din sector au inteles rolul acestora in cresterea eficientei si a productivitatii, imbunatatirea procesului de management si controlul costurilor.
- Care este volumul vanzarilor anuale de licente / sisteme software ale companiei si cu cat estimati ca va creste acest indicator in 2023 si in perspectiva?
- Solutiile BITSoftware pentru constructii se livreaza in regim SaaS (Software as a Service) sub forma de abonamente anuale/ utilizator, in cloud si acopera functionalitati ERP, CRM, BI, Salarii si Pontaje. Pentru acest an, estimam o crestere de 10%, ce va fi generata din vanzarea si implementarea solutiilor noastre in firmele care activeaza in domeniul constructiilor.
Firme precum CCC Kronstadt, Rampad, Ascorp, Qualis Properties, SUT Carpati, ICCO Systems, Reflex Fatade, High Construct, Opus Land Development si altele au ales solutiile noastre ERP, BI, Salarii si Pontaje, in prezent utilizand versiunea in cloud a acestora.
- Ce solutii aveti pentru digitalizarea companiilor de constructii? Cu ce dificultati va confruntati in accesarea acestui sector de activitate?
- Pentru companiile din industria de constructii, SocrateERP furnizeaza o aplicatie integrata firmelor care activeaza in acest domeniu si ajuta la gestiunea eficienta a tuturor proceselor din companie: achizitii, managementul contractelor, costurilor, consumurilor, salariatilor, echipamentelor si utilajelor, maximizand profitul printr-o executie eficienta a fiecarui proiect si prin posibilitatea gestionarii mai multor proiecte cu resurse mai putine, prin integrarea si automatizarea proceselor cheie. Pentru ca mobilitatea si desfasurarea activitatii direct de pe santier este critica pentru acest domeniu, am lansat si SocratePontaje, reprezentand o aplicatie mobila ce permite inregistrarea pontajelor de pe teren, direct de pe tableta sau de pe telefonul inteligent. Astfel se pot obtine informatii exacte de pe santier, detaliate la nivel de proiecte, faze si subfaze si reduce costurile cu forta de munca. Prin prelucrarea orelor lucrate pe proiect, se pot calculeaza costurile si profitabilitatea in timp real. Un alt beneficiu consta in eficientizarea celorlalte procese care decurg din pontaj: administrarea resurselor umane, salarizare etc.
- Ce investitii aveti in vedere in 2023-2024 si in perspectiva?
- Solutiile noastre sunt dezvoltate permanent pentru a acoperi nevoile specifice, operationale, de planificare si raportare ale companiilor din constructii. Ca parte a grupului Entersoft, suntem acum unul dintre cei mai importanti furnizori de software de business din Romania, cu un portofoliu vast de produse, acoperind nevoi la nivel de companie si departamentale cu solutii ERP, CRM, Retail, WMS, eInvoicing, Mobile Field Sales si Service, precum si BI si alte solutii. Pentru sectorul de constructii, oferta noastra acopera tot ceea ce inseamna gestiunea lucrarilor specifice, controlul costurilor pe proiecte, gestiunea de echipamente si utilaje, gestionarea pontajelor, a aprovizionarii si a contractelor, gestiunea financiar-contabila, analize si raportari privind profitabilitatea proiectelor, consumul de materiale, oameni, resurse/ utilaje si integrari cu alte programe de devizare si project management.
- Care sunt cele mai noi pachete/ solutii lansate pe piata, pentru companii? Aveti in plan noutati pentru 2023-2024?
- Solutiile noastre software de business (ERP & CRM & BI) se dezvolta mereu si li se adauga noi functionalitati, in functie de cererile de pe piata ale companiilor din verticalele carora ne adresam: constructii, distributie, agro, servicii sau logistica. SocrateERP este un sistem de gestiune modern, construit pe tehnologie inovatoare in cloud. Acest lucru ne permite modificarea cu usurinta si extinderea lui cu noi functionalitati, precum si un ritm de dezvoltare accelerat, venind in permanenta cu noutati functionale pentru clientii care le utilizeaza. An de an incercam sa imbunatatim solutiile BITSoftware, astfel incat sa oferim produse care raspund cerintelor utilizatorilor, prietenoase, usor de utilizat si accesibile, pentru a ajuta companiile sa gestioneze mai bine procesele din organizatie si sa-si maximizeze profitabilitatea.
- Cu ce dificultati va confruntati in activitatea curenta? Ati observat o scadere a initiativelor si proiectelor de digitalizare a companiilor, in contextul economic actual?
- Trendul ascendent al digitalizarii continua sa se mentina. In ceea ce ne priveste, vedem investitii din ce in ce mai semnificative in zona de automatizare a proceselor, precum si adoptarea de noi tehnologii pentru toate sectoarele. Ca orice alt sector, si industria de software de business fluctueaza si este sensibila la contextul economic actual. Situatia geopolitica, cresterea preturilor energiei si a materialelor de constructii influenteaza negativ vanzarile, multi asteapta evolutia situatiei, amanand investitiile. Insa, daca privim in viitor pe termen mediu si lung, este evident ca nevoia inevitabila a digitalizarii profunde in constructii se va reflecta in mod pozitiv si profitabil asupra activitatii noastre.