RO EN
Coșul este gol

INCD URBAN-INCERC pregateste profesionisti pentru constructia de cladiri nZEB

In contextul in care, incepand din anul 2019, toate cladirile publice nou-construite vor trebui sa aiba un consum de energie aproape de zero (nZEB), cerinta ce se va extinde, din 2021, inclusiv asupra imobilelor private noi, pregatirea de specialisti care sa implementeze proiectele de constructii conform noilor exigente devine o necesitate obiectiva. In aceste conditii, institutul de cercetare-dezvoltare URBAN-INCERC a lansat Centrul de Formare Profesionala si Consultanta pentru Cladiri cu Consum de Energie Aproape Egal cu Zero - Building Knowledge Hub Romania (BKH RO), care isi propune formarea de profesionisti care sa poata contribui la constructia nZEB conform normelor care vor intra in vigoare de la inceputul anului 2019. Dezvoltarea BKH RO se realizeaza impreuna cu Fundatia Pentru Formare Profesionala si Invatamant Preuniversitar (FPIP) Brasov si Business Development Group (BDG) - parteneri in echipa proiectului Train-to-NZEB - The Building Knowledge Hubs, care se deruleaza in perioada 1 iunie 2015 - 31 mai 2018, in cadrul programului UE pentru cercetare si inovare Orizont 2020. Proiectul urmareste dezvoltarea unei retele de centre de formare profesionala (Building Knowledge Hubs - BKH) pentru furnizarea de cursuri practice, demonstratii si servicii de consultanta complexa cu accent pe proiectarea integrata si realizarea cladirilor nZEB.
BKH RO va oferi programe de formare profesionala in domeniul nZEB atat pentru lucratorii in constructii (pe santier) si specialisti (arhitecti, proiectanti, experti, auditori energetici etc.), cat si pentru factorii de decizie din cadrul administratiilor publice, institutiilor de finantare, proprietarilor de cladiri, dezvoltatorilor si agentilor imobiliari. De asemenea, vor fi asigurate servicii de consultanta pentru implementarea cladirilor cu consum de energie aproape egal cu zero.
Programul are capacitatea de a finanta pregatirea profesionala a cel putin 600 de lucratori pe santier, a minimum 120 de specialisti (arhitecti, proiectanti, experti, auditori energetici etc.), precum si a 180 de factori de decizie din administratii, institutii, dezvoltatori, agenti imobiliari etc.
***
Revizuirea Directivei privind Performanta Energetica a Cladirilor (EPBD) a introdus, la Articolul 9, "Cladirile cu consum de energie aproape zero" ca viitoare cerinta care trebuie sa fie pusa in aplicare incepand cu 2019 pentru cladirile publice si din 2021 pentru toate cladirile nou-construite. Directiva defineste cladirile nZEB ca "imobile cu o performanta energetica ridicata […], iar acest necesar de energie redus sau aproape egal cu zero ar trebui sa fie acoperit, in mare masura, din surse regenerabile, inclusiv energie produsa la fata locului sau in apropiere". In scopul atingerii nivelurilor nZEB, trebuie acordata o atentie deosebita atat proiectarii si realizarii elementelor de anvelopa inclusiv la racordarea cu componentele instalatiilor aferente cladirii, pentru reducerea transferului termic prin elementele de tip punte termica si cel cauzat de infiltratiile de aer, cat si alegerii si utilizarii inteligente a tehnologiilor adecvate pentru producerea si consumul de energie pentru satisfacerea necesitatilor proprii si, dupa caz, ale comunitatii. Aceste aspecte pot fi tratate in mod adecvat pornind de la intelegerea si aplicarea principiilor casei pasive.
Programul Train-to-NZEB se implementeaza in cinci tari (Romania, Bulgaria, Cehia, Turcia si Ucraina) cu sprijinul unor parteneri de renume din Germania si Irlanda. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter