Comisia Europeana a publicat lista membrilor Platformei privind finantarea durabila. In conformitate cu Regulamentul privind taxonomia, Platforma privind finantarea durabila va oferi consultanta Comisiei cu privire la elaborarea unor criterii tehnice de examinare solide si fundamentate stiintific pentru taxonomia UE si elaborarea de politici, printre altele. Ca raspuns la cererea de candidaturi publicata in iunie 2020, Comisia a selectat 50 de membri si 9 observatori speciali, pe baza calificarilor lor in materie de mediu, finante durabile sau drepturi sociale/drepturile omului.
De asemenea, Comisia l-a desemnat pe dl Nathan Fabian in functia de presedinte al platformei. Dl Fabian a fost raportor al subgrupului privind taxonomia din cadrul grupului tehnic de experti privind finantarea durabila (TEG) si are cincisprezece ani de experienta profesionala in ceea ce priveste finantarea durabila in materie de politici guvernamentale, cercetare pentru investitii si ratinguri pentru intreprinderi, precum si in ceea ce priveste dezvoltarea de procese si instrumente de investitii. Platforma va intra in contact cu o gama larga de parti interesate, atat prin consultari publice, cat si prin actiuni de informare specifice. In acest context, va fi extrem de importanta implicarea comunitatii stiintifice, pentru a consolida si mai mult nivelul de ambitie si impartialitate in privinta taxonomiei UE. Rezultatele si evolutia activitatii acestora se vor publica pe pagina web a Comisiei Europene dedicata finantarii durabile. Dupa cum s-a mentionat, o serie de institutii europene si internationale care contribuie la dezvoltarea finantarii durabile au fost invitate sa fie observatori ai platformei.
Valdis Dombrovskis, vicepresedinte executiv pentru o economie in serviciul cetatenilor, a declarat: „Aceasta Platforma privind finantarea durabila va oferi idei valoroase si va contribui la activitatea noastra de stimulare a finantarii verzi si de dezvoltare a taxonomiei, jucand un rol crucial in canalizarea investitiilor catre activitati economice verzi. A fost incurajator sa constatam ca o gama atat de larga de experti si de parti interesate manifesta un interes atat de mare in a se alatura platformei. Ne-am asigurat ca selectam intr-un mod foarte echilibrat persoane dintr-o gama variata de sectoare, inclusiv din societatea civila, industrie si mediul academic, si cu competente diferite. Astept cu interes sa colaborez indeaproape cu platforma in lunile urmatoare.”
Comisia isi mentine angajamentul de a contribui la tranzitia catre neutralitatea climatica, care se va baza pe o gama larga de surse de energie si solutii tehnologice, precum si pe o utilizare mai inteligenta a resurselor noastre naturale. In acest context, serviciile Comisiei vor continua sa colaboreze cu experti din Parlamentul European si din statele membre, pentru a-i informa si a primi feedback cu privire la progresele inregistrate in punerea in aplicare a Regulamentului privind taxonomia si la progresele inregistrate in ceea ce priveste activitatea platformei.