RO EN
Coșul este gol

ANALIZA: Cercetarea, inovarea si sustenabilitatea - asumate de corporatii

Corporatiile multinationale ale caror activitati au un impact deosebit asupra pietei constructiilor isi asuma in mod real si continuu conceptele de cercetare, inovare si sustenabilitate, ca parte a strategiilor de afaceri durabile, orientate spre viitor. Astfel, acestea constituie un exemplu de succes, demn de urmat, prin adaptarea modelului respectiv la anvergura unor afaceri regionale, nationale sau - de ce nu - locale, inclusiv de companiile din ramura de constructii si din sectoarele conexe. In cele ce urmeaza, este prezentat, succint, modul in care marile grupuri din bransa inteleg sa se raporteze la aceste concepte, eforturile respective fiind evaluate si recompensate de institutii prestigioase, recunoscute pe plan mondial pentru competentele lor in ceea ce priveste atestarea succesului pe palierele analizate.    
DOW: Prezenta consecutiva pentru al 7-lea an in top 100 inovatori mondiali
Oficialii Dow Chemical Company, care integreaza complet afacerile cu materiale siliconice ale Dow Corning Corporation, au comunicat recent ca, pentru al saptelea an consecutiv, corporatia a ocupat un loc fruntas in top 100 inovatori globali din 2017 al Clarivate Analytics. Potrivit oficialilor grupului american, acest clasament, conceput sub forma unui raport anual, evidentiaza organizatiile cele mai de succes din intreaga lume, ce sunt active in domeniul inovarii, prin trei criterii de baza: cercetare-dezvoltare, protectia datelor (IP) si atingerea succesului comercial.
„Includerea in top 100 inovatori globali ne onoreaza si reprezinta o recunoastere a capacitatii profesionale si a cunostintelor detinute de oamenii de stiinta si inginerii din cadrul Dow. Creativitatea acestora este, de fapt, principalul motor al inovarii si dezvoltarii unor produse unice, adresate cerintelor speciale ale clientilor. Sapte ani consecutivi, ca prezenta in top, reflecta astfel forta departamentului de cercetare-dezvoltare. Recunoasterea Clarivate atesta impactul inovatiilor noastre si tintele pe care le urmarim, de a folosi portofoliul nostru de tehnologii unicat pentru a imbunatati viata oamenilor si a raspunde provocarilor majore de pe plan mondial”, a declarat A. N. Sreeram, vicepresedinte senior si CTO (Chief Technology Officer) al corporatiei americane.
Managerii Dow mai afirma ca includerea pe lista primelor 100 de grupuri multinationale inovatoare din intreaga lume constituie un standard prin care se masoara atitudinea inovatoare a unei companii de anvergura mondiala si reprezinta, in acelasi timp, un succes extrem de important pentru operatorii economici desemnati. De altfel, prin lista sa cu 100 de companii inovatoare, Clarivate Analytics celebreaza intreprinderile ce aloca prioritar fonduri semnificative pentru investitii in inventii unice si durabile. Aceste organizatii si-au consolidat pozitia in industriile de care apartin, reusind sa certifice numeroase brevete si sa aiba, astfel, un potential comercial de anvergura globala.
In acest an, grupul Dow este prezent la capitolul „Industry Breakout Chapter”, ca unul din cei sase lideri ai industriei chimice recunoscuti ca inovatori de top in ultimii sapte ani. Metodologia utilizata la realizarea clasamentului se bazeaza pe o serie de criterii principale: volumul general al brevetelor, rata de succes a brevetelor de inventie, anvergura globala a portofoliului de produse inovatoare si influenta exercitata de brevete. Astfel, prin analiza datelor respective, s-a creat indicatorul Derwent World Patents Index (DWPI), ce ofera informatii exhaustive despre inventiile patentate, fiind autorizat in peste 40 de birouri de brevetare din intreaga lume.
Dintre companiile din industria chimica, incluse tot de sapte ori consecutiv in top, se disting alti lideri globali, concurenti ai Dow, cum ar fi: 3M Company, Arkema, DuPont, Shin-Etsu Chemical si Nitto Denko. De asemenea, in calitate de „challenger”, se afla doar grupul german BASF, cu o prezenta consecutiva de cinci ani in acest clasament.
Legrand - locul 51 in clasamentul primelor 100 de corporatii sustenabile
Managerii Legrand au anuntat ca, pentru al patrulea an la rand, corporatia franceza pe care o reprezinta, implicata pe piata mondiala de produse si sisteme pentru instalatii electrice si retele informatice, a fost inclusa in topul primelor 100 de grupuri multinationale sustenabile, pe pozitia a 51-a, intr-un clasament elaborat de Corporate Knights (organizatie independenta fondata in 2002 in Toronto - Canada, pentru a promova principiile capitaliste responsabile). Pentru a evalua angajamentul fata de dezvoltarea sustenabila, cele 100 de corporatii au fost selectate din randul a 7.425 de grupuri multinationale din toate domeniile economice, analiza fiind facuta potrivit unui set de 17 indicatori-cheie de performanta, care combina aspecte financiare si de responsabilitate sociala corporatista (CSR). Prezenta Legrand in acest top evidentiaza, astfel, integrarea puternica a CSR ca valoare fundamentala in strategia de dezvoltare a grupului francez.
In cadrul clasamentului 2018 Global 100 Most Sustainable Corporations in the World, prima pozitie revine altei societati franceze, insa din domeniul software - si anume Dassault Systemes. Din sectorul de constructii/inginerie, Outotec - Finlanda (situata pe locul al cincilea in clasamentul general) a reusit sa surclaseze alte corporatii renumite, precum Autodesk (8), Siemens (9), Samsung SDI (10) etc. Aceasta este, de altfel, singura societate de constructii prezenta in top, corporatia Legrand fiind inclusa la categoria de echipamente electrice, unde a fost totusi depasita de ABB - Elvetia (locul 39) si Schneider Electric - Franta (45), dar i-a devansat pe danezii de la Vestas Wind Systems (96).
Angajamentul sustenabil al Ingersoll-Rand a fost rasplatit cu un loc fruntas in topul Corporate Knights
Topul realizat de Corporate Knights este dat anual publicitatii cu prilejul intrunirii Forumului Economic Mondial de la Davos, Elvetia, iar in editia din 2018, la categoria de echipamente, a fost inclus si grupul Ingersoll-Rand (SUA), care ocupa locul al 48-lea, devansand alte doua (si singurele) companii din industrie ce fac parte din clasament, mai precis Sandvik - Suedia (65) si Wartsila - Finlanda (88). Referindu-se, intr-un comunicat, la privilegiul de a face parte din acest top, Michael W. Lamach, presedinte si CEO al Ingersoll-Rand, a subliniat: „Afacerile pe care le derulam sunt axate pe anticiparea si solutionarea unor probleme deosebite pe plan global, cum ar fi schimbarile climatice, care au impact asupra felului cum traim, muncim sau ne deplasam. Ajutandu-i pe clientii nostri din intreaga lume sa raspunda pertinent provocarilor actuale si viitoare prin solutii inovatoare, urmam calea corecta de adresare fata de comunitate, mediu inconjurator si afacere. Suntem mandri ca am fost inclusi in clasamentul 2018 Global 100 Most Sustainable Corporations in the World, mai ales ca sustenabilitatea - in toate formele sale - reprezinta elementul central al strategiei pe care o implementam si ne asigura succesul viitor in afaceri”. Angajamentul public fata de protectia mediului, asumat de Ingersoll-Rand inca din 2014, prevede cresterea eficientei energetice si reducerea emisiei de gaze cu efect de sera (GHG) legate de toate operatiunile grupului - si mai ales de productie. Astfel, pana in anul 2020, amprenta GHG a produselor companiei trebuie sa se diminueze cu 50% fata de nivelul initial, iar intregul portofoliu va fi alcatuit din alternative cu un potential deosebit in ceea ce priveste diminuarea fenomenului de incalzire globala, pana in 2050. In plus, activitatile de cercetare-dezvoltare in sfera produselor sustenabile vor beneficia de resurse financiare in valoare de 500 milioane USD, in timp ce reducerea GHG rezultate din operatiunile corporatiei va fi de 35% pana in 2020. Pana acum, s-a reusit evitarea emiterii a 6,7 milioane de tone GHG in atmosfera, pe plan mondial, prin utilizarea produselor Ingersoll-Rand (calculul fiind efectuat pentru baza de comparare a anului 2013), ceea ce echivaleaza cu emisiile rezultate din consumul energetic anual a 700.000 de locuinte. De asemenea, fata de 2013, compania si-a diminuat intensitatea emisiilor GHG cu 23%. De altfel, prin marcile Club Car, Ingersoll Rand, Thermo King si Trane, Ingersoll-Rand contribuie la cresterea calitatii aerului in locuinte si alte categorii de imobile, in transporturi si in domeniul protectiei unor alimente perisabile, fara a face rabat de la principiile eficientei energetice, in conditii de productivitate industriala ce genereaza, pentru holding, un rulaj anual de peste 14 miliarde USD.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter