Una dintre cele mai importante competitii globale de design sustenabil, Holcim Awards, revine in 2023, oferind arhitectilor, constructorilor, inginerilor, planificatorilor urbani, proiectantilor si specialistilor din alte domenii conexe, inclusiv studentilor la facultatile de profil, sansa de a castiga premii totale de 1.000.000 de dolari.
Inscrierea la Holcim Awards
Inscrierile se pot face din 6 februarie pana pe 30 martie, ora 14:00 UTC, pe platforma online.
Propunerile trebuie sa fie redactate in limba engleza si sa puna in valoare componenta de sustenabilitate. Proiectele pot fi incadrate in categoriile: detalii de design, design finalizat, in faza de construire, constructie finalizata. Daca propunerile vizeaza un proiect deja construit sau la care s-a initiat constructia, aceasta trebuie sa fie inceputa dupa 1 ianuarie 2022.
Conform criteriilor de eligibilitate, aplicatiile inscrise in competitie trebuie sa includa proiecte realizabile pentru un client potential sau confirmat, care sa aiba caracter holistic, transformational, scalabil si sa respecte obiectivele Holcim Foundation privind constructiile sustenabile, si anume: sa contribuie la valorizarea locala a spatiilor, sa contribuie la prosperitatea comunitatii, sa aiba viabilitate economica si sa contribuie la o planeta mai sanatoasa.
Participantii pot face mai multe inscrieri diferite, insa pentru fiecare dintre cele 5 regiuni, Europa, America de Nord, America Latina, Orientul Mijlociu-Africa si Asia-Pacific, va exista un premiu de 200.000 de dolari. Continutul inscrierii include un rezumat al proiectului, detalii despre manager si echipa, imagini si informatii relevante, in stricta legatura cu tema competitiei: inovatie, sustenabilitate si constructii durabile.
Castigatorii vor fi anuntati in luna noiembrie a acestui an, in cadrul Galei Holcim Awards ce va avea loc la Bienala de Arhitectura de la Venetia.
Peste 30.000 de proiecte inscrise in competitie de-a lungul timpului
In editiile de pana acum, Holcim Awards a atras peste 30.000 de proiecte inscrise, dintre care peste 250, din 130 de tari, au fost recunoscute, premiate si sustinute prin intermediul competitiei. Pe langa sustinerea financiara consistenta, premiile ofera platforma necesara pentru mobilizarea catre un obiectiv secundar, stimularea transferului de cunostinte in intreaga lume, formand o comunitate mondiala de „Future-Makers”.
Din Romania, proiectul primului teatru independent construit in ultimii 70 de ani, Grivita 53, a primit Premiul de Recunoastere pentru regiunea Europa in 2017, deschizand astfel drumul si pentru alti creatori romani ai unui viitor sustenabil, care sa se afirme si sa-si gaseasca sustinere cu ajutorul Holcim Awards.
Initiativa Fundatiei Holcim doreste sa puna in valoare rolul important pe care arhitectura, ingineria, planificarea urbana si industria constructiilor il au in crearea unui viitor mai sustenabil.
Pe langa proiectul romanesc Grivita 53, premiat in 2017, in decursul timpului au mai fost recompensate 250 de alte idei valoroase pentru viitor, intre care Zaatari Refugee Camp, din Iordania, care foloseste textile reciclate pentru adaposturi dedicate refugiatilor, Centrul cultural din Skelleftea, Suedia, cu amprenta neutra de Carbon, proiectul pentru recuperarea patrimoniului istoric din Al Mukalla, Yemen, cartierul care se autosustine din Illinois, SUA, dar si serele eficiente energetic din Bogota, Colombia. Toate aceste proiecte sunt prezentate pe larg la aceasta adresa.