Potrivit ANCE - Asociatia Italiana a Societatilor de Constructie, Romania reprezinta a doua piata ca valoare a colaborarilor la nivel european, dupa Franta, cu o valoare de peste doua miliarde de euro a contractelor incheiate cu societati de constructii din Italia, multe dintre care au deschis deja filiale pe plan local. In acest context, pe data de 8 noiembrie 2022, se va desfasura la Bucuresti conferinta Italy & Romania – Building together, unde delegatia italiana, alcatuita din 25 de societati care activeaza in sectorul constructiilor si proiectarii, evalueaza noile oportunitati de colaborare cu firme romanesti.
Industria italiana a constructiilor s-a dovedit, in acesti ani, deosebit de dinamica, inregistrand o crestere semnificativa a profitului obtinut in strainatate, chiar si pe piete tot mai competitive. Pe de alta parte, piata romaneasca este promitatoare si promoveaza proiecte publice si private de amploare, cu o disponibilitate foarte mare de absorbtie a fondurilor comunitare, care vor deveni, prin elaborarea viitoarelor proiecte, din ce in ce mai relevante in urmatorii ani.
"Italia si Romania si-au directionat o parte semnificativa din resursele care le-au fost atribuite in cadrul PNRR catre sectorul infrastructura, la care au adaugat si resurse din bugetele proprii. A construi impreuna este dovada unei perspective comune de dezvoltare, care are ca valoare principala conectivitatea. Suntem convinsi ca expertiza consolidata, capacitatea tehnologica si inovatia societatilor italiene vor constitui, si in urmatorii ani, baza succesului lor in Romania si, de aceea, suntem mandri sa le readucem in atentia acestei piete, printr-un eveniment dedicat", a declarat Ambasadorul Italiei in Romania, Excelenta Sa Alfredo Durante Mangoni.
25 de companii de proiectare si constructii, prezente la eveniment
Delegatia italiana, alcatuita din 25 de societati care activeaza in sectorul constructiilor si proiectarii, va fi condusa de Vincenzo Ercole SALAZAR SARSFIEL - Coordonatorul pentru promovarea in strainatate a sectorului infrastructuri si mari proiecte din cadrul Ministerului Italian pentru Afaceri Externe si Cooperare Internationala, de Gaetano VECCHIO - Vicepresedintele Comitetului pentru Lucrari in Strainatate si Presedintele Grupului IMM International ANCE – Asociatia Italiana a Societatilor de Constructie si Roberto CARPANETO, Vicepresedintele OICE – Asociatia Organizatiilor Italiene de Inginerie, Arhitectura si Consiliere Tehnico-Economica si Board Member al Federatiei Europeana Asociatilor Nationale de Inginerie (EFCA).
Lista completa a participantilor poate fi consultata aici!
In program sunt prevazute interventii din partea reprezentantilor romani si italieni, atat la nivel institutional, cat si comercial, cu obiectivul principal de a consolida posibilitatile de colaborare si de schimb de know-how intre societatile romanesti si cele italiene din sectorul infrastructurii, precum si de a oferi societatilor participante din Peninsula un tablou complet referitor la proiectele de infrastructura programate in Romania, in special la cele finantate de UE si sustinute de organizatii financiare internationale.
"Ne intoarcem in Romania dupa 4 ani, impreuna cu o delegatie extrem de calificata de societati de constructii si inginerie, cu obiectivul de a consolida prezenta noastra in aceasta tara si de a fructifica oportunitatile oferite prin PNRR care, cu un buget de 29,2 miliarde de euro, dintre care 60%-70% este destinat realizarii de noi retele de infrastructura, poate reprezenta o ocazie binevenita pentru punerea in lumina a valorilor noastre. Intentionam sa jucam un rol de prim nivel, prin delegatii din ce in ce mai numeroase si parteneriate cu societati romanesti, in viitoarele proceduri de licitatie unde sunt solicitate calificari tehnice si economice complexe", a declarat Gaetano Vecchio, Vicepresedintele Comitetului pentru Lucrari in Strainatate si Presedintele Grupului IMM International din cadrul ANCE.
Exporturi italiene de electronica si electrotehnica in Romania au depasit 850 milioane euro
Romania este un partener comercial de mare interes si pentru societatile italiene active in sectorul industriei electrotehnice si electronice, reprezentata de Federatia ANIE, furnizor de tehnologii pe principalele piete de infrastructura pentru energie, constructii, transporturi si industrie. In anul 2021, exporturile de electrotehnica si electronica in Romania au depasit 850 milioane de euro. Dupa scaderea de 8% inregistrata in anul 2020 si datorata, in principal, crizei sanitare Covid-19, anul 2021 a reprezentat o revenire integrala a exporturilor din acest sector catre Romania (+19% comparativ cu 2020), depasind nivelul anterior pandemiei. Mai precis, 74% din tehnologiile ANIE exportate in Romania apartin sectorului electrotehnica (dintre acestea, circa 300 milioane de euro sunt destinate pietei de infrastructura a energiei), in timp ce 26% catre electronicii.
Totodata, potrivit OICE - Asociatia Organizatiilor Italiene de Inginerie, Arhitectura si Consiliere Tehnico-Economica, Romania reprezinta pentru societatile italiene de inginerie si consiliere o piata de mare interes. Productia italiana in piata Europei de Est este de 18% din totalul dezvoltat in afara granitelor, cu o valoare totala in 2022 de aproape 2 miliarde de euro, in materie de servicii. Romania este primul stat care absoarbe, individual, peste 30% din totalul din regiune. Activitatile din Romania se concentreaza pe sectoarele: infrastructura transporturilor, instalatii, energie, water, arhitectura.
"Suntem foarte bucurosi sa insotim la Bucuresti cele 15 societati de inginerie si arhitectura, dintre care unele sunt deja active in Romania, prin parteneri locali. Sunt placut impresionat de relatiile extraordinare cu asociatia noastra omoloaga, ARIC, membra alaturi de OICE a EFCA (Federatia Europeana a Asociatilor Nationale de Inginerie): in context european colaboram, de exemplu, in cadrul Support Group for Ukraine, pentru a sustine viitoarele activitati in Italia si Romania, care reprezinta cel mai importat partener strategic in acest context. MoU pe care il vom semna, va consolida cooperarea dintre societatile italiene si cele romanesti, pentru a participa impreuna la licitatiile de achizitie a Bancilor Multilaterale, la cele promovate de Uniunea Europeana sau la cele de la nivel national si regional", a declarat Roberto Carpaneto, Vicepresedintele OICE pentru internationalizare.
Prezentari si networking intre participanti
Aceasta zi de conferinta cuprinde diferite momente care sa faciliteze networkingul intre participanti, inclusiv un pranz de afaceri care va separa cele doua parti ale zilei. Intalnirile B2B vor facilita dialogul si schimbul de opinii intre constructori, proiectanti si societati de ingineria constructiilor, atat din Italia, cat si din Romania si vor constitui cadrul perfect pentru a evalua oportunitatea unor noi participari in comun la proceduri de achizitie, acorduri de subcontractare si furnizare de servicii de proiectare, formare si transfer de tehnologii.
Participarea de cel mai inalt nivel, atat la nivel institutional, cat si asociativ si corporativ confirma un interes constant pentru proiectarea Made in Italy din partea unui stat in care aceasta se bucura deja de o prezenta cu traditie, dar unde exista, in continuare, nenumarate posibilitati de extindere a parteneriatelor.
Participarea este gratuita, cu inregistrare prealabila prin completarea formularului de aici!