Grupul TeraPlast, cel mai mare producator roman de materiale de constructii, a primit-o luni, in Parcul Industrial TeraPlast din Saratel, pe dna Viceprim-ministru, Ministru al Mediului, Gratiela Leocadia Gavrilescu.
In cadrul vizitei, doamna Ministru a purtat discutii cu reprezentantii TeraPlast pe tema dezvoltarii sustenabile a Grupului, urmate de un tur al fabricii TeraPlast Recycling si al fabricii de produse din PVC. TeraPlast a investit 4 milioane de euro in linia de business reciclare in perioada 2017-2018, iar incepand cu luna aprilie aceasta a fost transferata catre TeraPlast Recycling. La finalul anului 2018, TeraPlast a incheiat cu E.ON Energie un acord in valoare de 2 milioane de euro pentru solutii de eficienta energetica.
Unul dintre punctele de discutie din cadrul intalnirii a fost respectarea legislatiei de mediu si sortarea deseurilor din PVC. Majoritatea deseurilor provenite din demolari si constructii ajunge in mediu.
„Din pacate, in Romania se ingroapa anual aproximativ 100.000 de tone din PVC post-consum, provenit din demolari din constructii. Pentru 2019, din Romania ne asteptam la un volum asemanator cu 2018 de deseu colectat, pe fondul problemelor de respectare a legislatiei de mediu cu care se confrunta in special piata de constructii vizavi de gestionarea deseurilor. Asta inseamna ca vom fi nevoiti sa importam peste 7.500 de tone de deseu din PVC rigid. Daca in Romania s-ar colecta si sorta doar 15% din totalul deseurilor din PVC provenite din constructii, adica 15.000 de tone, nu am mai fi nevoiti sa importam deseu din strainatate. Am vazut, in cadrul intalnirii de astazi, dorinta Ministerului Mediului de a lua masuri legislative in domeniu si speram ca implementarea acestora sa asi arate efectele in viitorul apropiat” a declarat Dorel Goia, Presedintele Consiliului de Administratie al TeraPlast.
In Europa se genereaza anual peste 61 de milioane de tone de deseu din constructii. La 1.000 de tone de deseu, 5 tone reprezinta deseu din PVC. In 2018, TeraPlast a reciclat peste 5.000 de tone de deseu din PVC rigid, mai mult de jumatate din acesta provenind din strainatate.
Fabrica TeraPlast Recycling are o capacitate de procesare de 12.000 tone anual si este dotata cu echipamente de ultima generatie, care permit obtinerea unui produs finit de calitate superioara.
Dna Ministru a declarat ca Ministerul Mediului intentioneaza sa ia masuri in directia legislatiei de mediu si a sortarii deseurilor, prin proiecte consistente, care vor veni in intampinarea business-urilor romanesti si vor contribui la dezvoltarea responsabila.
Grupul TeraPlast ofera de peste 120 de ani solutii eficiente pentru oameni si mediu, componenta sustenabilitatii fiind una importanta in strategia sa de dezvoltare. In ultimii 2 ani a investit peste 6 milioane de euro in aceasta directie si face pasi importanti in fiecare an in reducerea amprentei de carbon prin eficientizare energetica si cresterea cantitatii de materiale pe care le recicleaza.