RO EN
Coșul este gol

REGIO: Finantare pentru reabilitarea termica a Liceul Constantin Noica din Sibiu

Primul proiect de finantare prin POR 204-2020 pentru imbunatatirea gestionarii energiei si reducerea consumurilor, al doilea de reabilitare termica, in general, din Regiunea Centru a fost semnat azi, 23.02.2018, avand ca beneficiar direct municipalitatea din Sibiu si, ca beneficiari indirecti, elevii unui prestigios liceu din urbea de pe Cibin. Proiectul cu denumirea ”Reabilitarea Liceului ”Constantin Noica” Sibiu in vederea imbunatatirii eficientei energetice”, este finantat prin prioritatea de investitii 3.1.B ce vizeaza sprijinirea eficientei energetice. Acest proiect are o valoare totala de peste 7,5 milioane lei, din care circa 6,4 milioane lei sunt alocati exclusiv din Fondul European de Dezvoltare Regionala, catre Primaria Municipiului Sibiu, spre finantare nerambursabila, in cadrul prioritatii dedicate sprijinirii masurilor de imbunatatire a eficientei energetice, a gestionarii inteligente a energiei si a utilizarii energiei din surse regenerabile in infrastructurile publice, inclusiv in cladirile publice. Contractul de finantare a fost semnat de catre doamna primar Astrid Cora Fodor, precum si de catre domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
”In Municipiul Sibiu exista 76 de unitati de invatamant in sistem public. Cea mai mare parte a cladirilor unitatilor de invatamant au fost construite in perioada 1950-1990 si au performante energetice slabe, fapt ce determina costuri mari ale energiei si un confort termic scazut. Municipalitatea s-a preocupat in vederea cresterii eficientei energetice a acestor cladiri, realizand investitii in acest sens. Pentru noi, investitiile in educatie reprezinta o prioritate, pentru ca vrem sa asiguram desfasurarea cursurilor intr-un cadru adecvat studiului si performantei scolare. Pornind de la premisa ca o societate nu poate fi mai buna decat sistemul sau de educatie, Sibiul considera esentiale investitiile in acest domeniu, vizand modernizarea infrastructurii existente si crearea conditiilor optime pentru desfasurarea actului educational. Aceste aspect sunt incluse in cadrul Obiectivului strategic 2 „Cresterea calitatii vietii pentru atragerea capitalului uman competitiv“, din Strategia Integrata de Dezvoltare Urbana a Municipiului Sibiu. Consideram ca in scurt timp vom contracta si cererile de finantare pentru lucrari similare la Scolile Gimnaziale nr. 1, nr. 21 si ”Radu Selejan” din municipiul nostru”, a declarat doamna primar Astrid Fodor, la semnarea acestui prim proiect de reabilitare termica din aceasta perioada.
Cererea de finantare prevede realizarea lucrarilor de reabilitare termica a elementelor de anvelopa a cladirii, de reabilitare termica a sistemului de incalzire, dar si a lucrarilor ce vizeaza instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice si termice pentru consum propriu, cu panouri fotovoltaice si pompe de caldura. Liceul va beneficia, in urma realizarii acestui proiect, care se va finaliza cel tarziu la sfarsitul lunii ianuarie 2020, de o instalatie de iluminat complet reabilitata si modernizata, precum si de un sistem de management si control al energiei (Building Management System). Pe langa acestea se vor repara acoperisul tip sarpanta, trotuarele de protectie ale cladirii si se vor monta armaturi cu senzori la instalatia de apa. Municipalitatea considera ca in urma acestor investitii realizate din fonduri europene prin Programul REGIO 2014-2020 va scadea consumul anual de energie primara din surse neregenerabile cu cel putin 40% la cladirea Liceului ”Constantin Noica” Sibiu si, concomitent, va creste consumul de energie din surse regenerabile cu cel putin 15%, prin utilizarea sistemelor alternative de producere a energiei. Un alt rezultat va fi reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu minim 40%, generand un efect pozitiv asupra mediului, iar cetatenii vor observa direct si ameliorarea aspectului urbanistic din zona, prin masurile unitare de anvelopare termica a unitatii de invatamant.
”Apelul de finantare a proiectelor de imbunatatire a eficientei energetice din Regiunea Centru a fost deschis in urma cu un an si au fost depuse de catre autoritatile publice locale, un numar de 87 proiecte spre finantare, a caror valoare totala este de aproape 660 milioane lei. Spre comparatie, alocarea financiara regionala este de doar 186,6 milioane lei si, chiar in conditiile in care au fost respinse 23 de cereri de finantare, cele ramase in selectie solicita aproape dublul sumei disponibile. Practic, datele pe care le centralizam la nivel regional privind finantarea pentru toate tipurile de cladiri publice detinute si ocupate de institutiile locale, fie ca sunt spitale sau policlinici, scoli, cladiri administrative etc., indica faptul ca exista un interes major pentru imbunatatirea eficientei energetice in aceste constructii. Proiectul de azi este primul care se va finanta pe acest apel de proiecte si inca 14 cereri de finantare sunt in faza precontractuala in acest moment, in Regiunea noastra. La Sibiu au mai fost derulate proiecte similare, prin Programul Operational Regional 2007-2013, finalizate cu succes in 2013 si 2014. Avem convingerea ca edilii vor implementa si alte cereri de finantare destinate atat reducerii si eficientizarii consumurilor energetice, dar si pentru cresterea calitatii vietii cetatenilor municipiului Sibiu”, a declarat domnul Simion Cretu director general ADR Centru.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter