RO EN
Coșul este gol

PS4: Finantare BEI de 58 milioane euro pentru reabilitarea termica a 200 de blocuri

In sedinta din data de 10 iunie 2019, membrii Consiliului Local Sector 4 au aprobat contractarea unor finantari rambursabile externe de la Banca Europeana de Investitii (BEI) de pana la 58,2 milioane de euro, pentru implementarea unor masuri de eficienta energetica la circa 200 de blocuri de locuinte de pe raza administrativa a acestui sector al Capitalei, dupa cum informeaza un comunicat dat publicitatii de Primaria Sectorului 4 – Bucuresti (PS4).
In proiectul de hotarare adoptat cu acest prilej, se prevede astfel ca „se aproba contractarea directa a unei/unor finantari rambursabile externe de la Banca Europeana de Investitii, in valoare totala de pana la 58.200.000 de euro (sau echivalent in lei), in baza garantiilor proprii, cu o maturitate de pana la 22 de ani, din care o perioada de tragere/gratie de pana la 5 ani pentru fiecare transa trasa din finantarile rambursabile (imprumuturile) contractate”.
Finantare contractata sub forma unor imprumuturi distincte
Potrivit consilierilor locali si expertilor ce au elaborat proiectul de HCL, contractarea si garantarea finantarii/finantarilor rambursabile se fac pentru finantarea si/sau cofinantarea masurilor de eficienta energetica, acestea urmand a se implementa la circa 200 de blocuri de locuinte din sectorul 4, in perioada urmatoare. Finantarea rambursabila externa aprobata prin aceasta hotarare va fi contractata de Sectorul 4 sub forma mai multor imprumuturi (contracte de finantare) distincte, fara ca valoarea totala a finantarii contractate sa depaseasca 58.200.000 de euro. Valoarea fiecarui imprumut distinct este stabilita la momentul negocierii si incheierii respectivului contract de finantare, in conformitate si cu autorizarile primite din partea Comisiei de Autorizare a Imprumuturilor Locale.
Garantarea fiecarui contract de finantare se face cu veniturile bugetului local al Sectorului 4 si/sau cu o garantie asupra conturilor (bancare si/sau de trezorerie).
„Sectorul 4 al Municipiului Bucuresti a reusit in anul 2015 finalizarea unui prim program de reabilitare termica a blocurilor de locuinte (TRP1 – 117 blocuri) cu finantare atat de la bugetul local, cat si cu finantare externa rambursabila contractata de la Banca Europeana de Investitii. Pana la finele anului 2019 urmeaza a se finaliza cel de-al doilea program demarat in 2014 si derulat in parteneriat cu aceeasi banca (TRP2 – aferent unui numar de 170 de locuinte). Investitiile se concentreaza pe imbunatatirea eficientei energetice a anveloparii cladirii (…). Avand in vedere capabilitatile demonstrate pana in prezent, eforturile comune ale primariei si ale Bancii Europene de Investitii, care s-au dovedit esentiale in implementarea acestor programe, Sectorul 4 isi propune demararea unui nou program de reabilitare termica (TRP3) pentru un numar de aproximativ 200 de blocuri de locuinte”, se precizeaza in expunerea de motive a proiectului.
Totodata, in aceeasi sedinta, Consiliul Local al Sectorului 4 a adoptat un proiect de hotarare (aflat tot pe ordinea de zi, la punctul 9), care prevede ca se aproba contractarea si garantarea unei/unor finantari rambursabile interne in valoare de pana la 100.000.000 de lei, cu o perioada de tragere de pana la 3 ani, fara perioada de gratie si cu o perioada de maturitate de pana la 15 ani. Prin HCL respectiv, se imputerniceste primarul Sectorului 4 sa negocieze si sa semneze contractul/contractele de imprumut intern. Garantarea imprumutului/imprumuturilor care vizeaza masuri de eficienta energetica pentru circa 20 de blocuri se va face din veniturile bugetului local.
„Avand in vedere numarul mare de blocuri de locuinte din Sectorul 4 ce nu au fost reabilitate termic pana in prezent, disponibilitatea limitata a fondurilor de la Uniunea Europeana prin POR 2014-2020, solicitarea de finantare de la Banca Europeana de Investitii in curs, pentru demararea unui nou program de reabilitare termica si pentru a nu afecta bugetul de cheltuieli al primariei pe termen scurt si lung, va fi necesara contractarea unei finantari rambursabile interne in vederea asigurarii fluxului de lichiditati financiare pentru cofinantarea acestui program”, se arata in expunerea de motive a celuilalt proiect de HCL adoptat de edilii locali.
Sprijin de la Guvern pentru proiectele de investitii ale sectorului 4
La data de 11 iunie a.c., dupa cum se arata intr-un alt comunicat remis principalelor agentii de presa, primarul Sectorului 4, Daniel Baluta, a avut, la Palatul Victoria, o intalnire de lucru cu prim-ministrul Guvernului Romaniei, Viorica Dancila, si cu ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici.
Discutiile au fost aplicate, axate pe identificarea solutiilor pentru sustinerea financiara a proiectelor majore de investitii ale Sectorului 4, iar la finalul acestora, atat Viorica Dancila, cat si Eugen Teodorovici, si-au reafirmat sustinerea Sectorului 4 si, implicit, a tuturor investitiilor ce vizeaza dezvoltarea normala a zonei de sud a Bucurestiului.
„Sunt bucuros sa anunt ca toate proiectele de investitii ale Sectorului 4 vor fi sprijinite financiar de Guvernul Romaniei, prin Ministerul Finantelor Publice. Pentru acest lucru, le multumesc, in numele locuitorilor Sectorului 4, prim-ministrului Viorica Dancila si ministrului de resort, Eugen Teodorovici, care demonstreaza, o data in plus, ca acorda o atentie deosebita si directa comunitatii noastre. Discutam despre proiecte vitale pentru reducerea decalajului evident de dezvoltare a zonei de sud fata de zona de nord a Bucurestiului. In aceste conditii, sprijinul guvernamental ne va permite sa acceleram proiectele in urma carora Sectorul 4 nu va mai ramane in urma in privinta dezvoltarii", a declarat, la finalul intrevederii, Daniel Baluta, primarul Sectorului 4. Pentru a descarca dispozitia privind convocarea consilierilor locali ai Sectorului 4 in sedinta ordinara din data de 10 iunie 2019, cu ordinea de zi si proiectele de hotarare aprobate, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter