RO EN
Coșul este gol

PRIMARIA PLOIESTI: Lansare a planului de actiuni pentru energie durabila

La data de 6 martie 2018, oficialii Primariei municipiului Ploiesti au dat publicitatii „Planul de actiune pentru energie durabila al municipiului Ploiesti” (PAED), ce reprezinta un document programatic prin intermediul caruia edilii locali urmaresc atingerea unui obiectiv general asumat - si anume reducerea cu cel putin 20% a emisiilor de bioxid de carbon pana in anul 2020, respectiv cu cel putin 40% pana in anul 2030, fata de 2013 (ales ca an de referinta).
„Conform inventarului de referinta al emisiilor de bioxid de carbon (IRE CO2) din 2013, se observa ca emisiile cele mai mari sunt generate de consumul energetic din sectorul de cladiri (echipamente/ instalatii) din municipiul Ploiesti - 88,31% si de consumul de motorina in transportul rutier pe teritoriul municipiului Ploiesti - 11,69%. Prin urmare, principalele masuri de reducere trebuie sa vizeze reabilitarea termica a sectorului cladiri si diminuarea traficului auto. Astfel un numar de 82 de actiuni bine definite, care vizeaza in special cele doua sectoare, vor duce la diminuarea consumurilor de energie cu aproximativ 356.353 MWh, respectiv reducerea cantitatii de bioxid de carbon pana in anul 2020 cu 91.119 tone, fata de anul de referinta ales (2013). Implementarea actiunilor din PAED se va realiza cu finantare de la bugetul local, din fonduri nerambursabile europene si din fondurile companiilor/ institutiilor direct implicate in realizarea masurilor propuse”, se arata in documentul asumat de edilii din Ploiesti.
In PAED se mai afirma ca, potrivit concluziilor rezultate din analiza consumurilor energetice municipale, identificate in inventarul emisiilor de baza - capitolul 5 (in anul de referinta 2013), sectorul cladirilor este sectorul cu cele mai mari consumuri energetice si, deci sectorul cu cele mai mari emisii de CO2. Avand in vedere atat starea actuala a cladirilor din municipiul Ploiesti cat si vechimea lor,  se impun masuri agregate de reducere a consumurilor energetice prin actionarea asupra tuturor elementelor care le compun”.
Astfel, pentru domeniul imobiliar (responsabil de cea mai mare parte a consumului ), edilii din Ploiesti propun, cu ajutorul echipei de experti implicate in elaborarea PAED, urmatoarele masuri:
- imbunatatirea izolatiei termice a anvelopei cladirilor (pereti exteriori, ferestre, tamplarie, planseu superior, planseu peste subsol), sarpante si invelitoare, inclusiv masuri de consolidare a cladirilor;
- reabilitarea si modernizarea instalatiilor pentru prepararea si transportul agentului termic, apei calde menajere si a sistemelor de ventilare si climatizare, inclusiv dotarea cu sisteme de racire pasiva;
- reabilitarea si modernizarea instalatiilor electrice, inlocuirea corpurilor de iluminat fluorescente si incandescente cu corpuri de iluminat cu eficienta energetica ridicata si durata mare de viata;
- utilizarea surselor regenerabile de energie pentru asigurarea necesarului de energie;
- implementarea sistemelor de management energetic in vederea eficientizarii si
monitorizarii consumurilor energetice;
- inlocuirea ascensoarelor, unde este cazul.
Masuri ce se vor aplica la toate tipurile de cladiri din municipiu
Prin intermediul PAED, au fost stabilite masuri pentru toate tipurile de cladiri din municipiu, vizand, in principal, reabilitarea, modernizarea si eficientizarea unor institutii publice de invatamant, cum ar fi: Gradinita cu program prelungit nr. 23; Gradinita cu program prelungit Sfantul Mucenic Mina; Liceul Tehnologic de Servicii Sfantul Apostol Andrei; Colegiul National Alexandru Ioan Cuza; Scoala Gimnaziala George Cosbuc; Liceul Tehnologic 1 Mai; Colegiul National Jean Monnet; Liceul Tehnologic Elie Radu; Colegiul Spiru Haret - Ploiesti.
Totodata, se propune construirea unor unitati noi de invatamant si dotarea cu obiecte de inventar si/ sau mijloace fixe necesare desfasurarii etapelor procesului educational cum ar fi doua gradinite cu program prelungit si alte doua cu program normal, pentru care s-au identificat deja amplasamentele. Obiectivul general al acestor actiuni vizeaza cresterea calitatii infrastructurii in vederea asigurarii accesului sporit la educatie timpurie si sprijinirea participarii parintilor pe piata fortei de munca.
Se mai au in vedere, de asemenea, reabilitarea si modernizarea cladirilor publice - centre sociale (inclusiv blocuri de locuinte sociale), reabilitarea si modernizarea bazelor sportive, reabilitarea si modernizarea cladirilor publice - sector sanatate, reabilitarea si modernizarea cladirilor din sectorul rezidential (prin reabilitarea termica a blocurilor de locuinte in municipiul Ploiesti, desfasurata in mai multe etape si cu finantare din diferite surse: bugetul local, bugetul de stat, fonduri UE, asociatii de proprietari, prin realizarea auditului energetic al cladirilor rezidentiale, in vederea etichetarii energetice; prin sprijinirea si incurajarea aplicarii pentru programe privind efectuarea de lucrari destinate eficientei energetice, avand ca beneficiari persoane fizice, de exemplu "Casa Verde Plus" etc.
Nu in ultimul rand, se va recurge la diminuarea in continuare a consumului energetic, prin eliminarea surselor de iluminat cu incandescenta, utilizarea surselor fluorescente compacte si a surselor LED, achizitia de electrocasnice din clasele energetice A+, A++ etc. O alta masura se va aplica pentru reabilitarea si modernizarea cladirilor din sectorul tertiar, inclusiv prin sprijinirea si incurajarea implementarii sistemelor de contorizare inteligenta a energiei electrice si termice pentru cladiri - spatii comerciale, birouri, sedii ale agentilor economici, precum si prin sprijinirea si incurajarea aplicarii la programe privind efectuarea de lucrari destinate eficientei energetice (beneficiari persoane juridice), cum ar fi "Casa Verde Plus". Totodata se va proceda la reabilitarea termica a sediilor agentilor economici, birourilor si parterelor comerciale situate in blocurile de locuinte.
In consecinta, la acest capitol, se mai arata ca „sprijinirea eficientei energetice, a gestionarii inteligente a energiei si a utilizarii energiei din surse regenerabile in infrastructurile publice, inclusiv in cladirile publice, in sectorul rezidential, dar si in sectorul tertiar vor duce cu siguranta la atingerea obiectivului stabilit”. Pentru a descarca intregul plan de actiune elaborat de Primaria municipiului Ploiesti, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter