In cadrul unei conferinte de presa, primarul Ilie Bolojan a prezentat un proiect important aflat pe ordinea de zi a Consiliului Local, proiect care vizeaza continuarea investitiilor in sistemul de termoficare al municipiului Oradea. Primarul Ilie Bolojan a prezentat situatia investitiilor in reabilitarea sistemului de termoficare, dar si planurile de viitor.
„Avem doua proiecte depuse in continuarea celor pe care le-am finalizat deja. Este vorba de inlocuirea in continuare a peste 20 km de magistrala, un prim proiect a carui valoare este de aproximativ 27 milioane de euro si care se afla intr-o faza avansata de evaluare si un alt proiect in valoare de 19 milioane de euro, care vizeaza cresterea aportului de energie produsa prin apa geotermala in sistemul de incalzire si de reabilitare a retelelor din cartierul Nufarul, care si el se afla in faza de evaluare si care are sanse foarte mari sa fie castigat. Fata de dele doua proiecte, un proiect important este cel de achizitie a unui grup energetic de rezerva, care este propus a se face incepand de anul viitor", a precizat primarul Ilie Bolojan.
Grupul energetic de rezerva va garanta o rezerva de asigurare a caldurii in perioada de iarna, in conditiile in care, in sistemul actual, toate investitiile realizate din bani europeni functioneaza la maximum de capacitate, iar in caz de avarie la una din instalatiile actuale, turbina sau cazan de apa fierbinte, nu ar exista o solutie suplimentara de interventie.
"Pentru a evita o astfel de situatie, urmeaza sa se faca o investitie din bugetele locale, finantata din bugetele de investitii pe care le genereaza Termoficare. Este vorba de un cazan de apa fierbinte si de un motor termic, care odata realizate vor asigura atat capacitatea de functionare normala, cat si capacitatea de rezerva atunci cand temperaturile sunt foarte scazute sau cand apar avariii la una din actualele componente ale sistemului", a explicat primarul.
Valoarea estimata a acestei investitii este de aproximativ 18 milioane euro inclusiv TVA. In continuare se va trece la desfasurarea procedurii de licitatie. Durata de realizare a investitiei este estimata la 11 luni, acest lucru insemnand ca daca totul va decurge fara probleme, in iarna 2019 - 2020 acest grup va putea intra in functiune.
In finalul conferintei, primarul Ilie Bolojan a explicat ca aceste investitii nu au un impact asupra pretului gigacaloriei, eventualele elemente de influentare a pretului putand fi doar fluctuatiile pretului gazului sau intentia de a modifica TVA-ul.