In cadrul unei sedinte a Consiliului Local, a fost aprobata documentatia tehnico-economica, faza documentatie de avizare a lucrarilor de interventie (DALI) si a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investitie „Cresterea Mobilitatii urbane din zona Nufarul-Cantemir".
Bulevardul Nufarul-Cantemir care va intra in cadrul acestui proiect are o lungime stradala de 2.672,41 de metri, cale dubla de tramvai in lungime de 2.638,62 de metri si o suprafata totala a amprizei de 140.641 mp.
Elementele investitiei
Lucrarile de interventii la strazi au in vedere asigurarea circulatiei in conditii de siguranta, asigurarea fluentei in traficul rutier, inlaturarea punctelor de conflict la intersectii si treceri peste linia de tramvai, etc. Proiectul a fost prezentat de viceprimarul Florin Birta, intr-o conferinta de presa.
„Partea carosabila se va incadra cu borduri denivelate noi pe o fundatie de beton si se va freza tot asfaltul. Vor fi reproiectate in totalitate profilurile transversale cu amenajarea unitara a elementelor cuprinse in platforma drumului expertizat pe intreaga lungime. Asta inseamna ca tot asfaltul de pe Bulevardul Nufarul-Cantemir va fi frezat si va fi turnat un nou asfalt, atat pe drum cat si pe trotuarele adiacente carosabilului", a precizat viceprimarul Florin Birta.
Calea de tramvai va suferi interventii prin inlocuirea firului de contact in totalitatea lui si inlocuirea stalpilor si a sistemului de sustinere a firului de contact. De asemenea, va fi inierbat terasamentul caii de rulare pe intreaga ampriza a caii de tramvai.
Trotuarele si pista de biciclisti in profil transversal vor fi realizate langa linia de tramvai, in zonele in care sunt amenajate in acest moment locurile de parcare. Pista de biciclete va avea latimea constanta de 2x1,50 de metri, cu doua sensuri. Langa aceasta pista de biciclete vor fi realizate trotuare cu latimea de minimum 1,50 de metri. Atat pista de biciclete cat si trotuarele vor avea aceeasi imbracaminte de beton asfaltic fin. Ele vor fi delimitate cu o bordura, iar in cazul pistei de biciclete se va utiliza asfaltul colorat cu pigment rosu, pentru a avea o delimitare clara a pistei pe toata lungimea bulevardului.
In cadrul amenajarilor peisagistice, proiectul propune realizarea de suprafete pietonale dotate cu mobilier urban de odihna. Accesele la imobilele existente se vor realiza prin intermediul unor suprafete de legatura intre partea carosabila noua si platforma carosabila din curtea imobilelor, care va traversa peste zona verde, pista si trotuar.
Se va moderniza iluminatul public pe toata distanta acestui bulevard. Toate corpurile de iluminat nou proiectate vor fi cu led. Stalpii vor fi inlocuiti, toate cablurile vor fi coborate in canalizatia subterana. Pe fiecare stalp se vor monta trei prize Fastum: una pentru alimentarea facila a sistemelor de iluminat festiv si doua care vor fi disponibile pe fiecare stalp pentru a putea racorda orice alta utilitate de tip „smart city", senzori, CCTV, echipamente Wi-Fi etc.
Toate corpurile de iluminat noi vor fi echipate cu modul de comunicatie wi-fi, putand fi astfel integrate intr-un sistem de telegestiune inteligent, care va permite reglajul individual sau in grup, de flux luminos si/sau orar, al fiecarui corp de iluminat. In ceea ce priveste semaforizarea, se vor monta semafoare noi cu tehnologie de tip LED, precum si stalpi noi pentru semafoare care vor fi dotati cu elemente reflectorizante pentru o mai buna vizibilitate. Se va institui prioritatea de trecere prin toate intersectiile a tramvaiului si se va realiza unda verde pentru autovehicule, pe ambele sensuri de mers, prin interconectarea automatelor de semaforizare.
„Dupa aprobarea indicatorilor tehnico-economici si a studiului de fezabilitate vom trece la semnarea contractului de finantare, pentru ca aceste lucrari vor fi finantate prin Programul Operational Regional, iar in cel mai scurt timp vom demara procedura de licitatie, proiectare si de executie pentru aceasta lucrare", a spus viceprimarul Florin Birta.
Valoarea totala a investitiei este de 54.254.009,70 de lei (TVA inclus), iar durata de realizare este de 12 luni, din care 2 luni proiectarea si 10 luni executia. Investitia va fi finantata in cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, Obiectivul Specific 4.1 - Reducerea emisiilor de carbon in municipiile resedinta de judet prin investitii bazate pe planurile de mobilitate urbana durabila, accesate prin mecanismul rambursarii cheltuielilor efectuate de beneficiar din surse proprii sau alte surse.