Consiliul Local al municipiului Oradea a aprobat indicatorii tehnico-economici in vederea realizarii investitiei „Reabilitare Ansamblu Cultural Vulturul Negru".
Aceasta investitie se integreaza in Planul de mobilitate urbana durabila si este continuarea unor lucrari demarate in anii anteriori si deja finalizate, cum ar fi lucrarile de consolidare si reabilitre ale acoperisului, fatadele la aripa nord-vestica a ansamblului, restaurarea pasajului, a invelitorii si paramentului Palatului Vulturul Negru.
Palatul Vulturul Negru, construit dupa planurile arhitectilor Jakab Dezső si Komor Marcell in anii 1907-1908, este cea mai reprezentativa si mai cunoscuta cladire a secessionului oradean, dominand spatiul urban din vecinatatea Crisului Repede. Proiectul propune o solutie de restaurare corecta, care respecta obiectul de patrimoniu si propune conservarea maximala a materialului original sau, in cazul in care acest demers nu mai este posibil, reconstituirea elementelor dupa modelul original.
Printre altele, lucrarile cuprind desfacerea interventiilor improprii realizate in trecut, realizarea de scari noi de acces in holul principal, recompartimentarea unor spatii cu pereti pe structura usoara, desfacerea gradenelor din sala mica, inzidirea unor goluri existente cu zidarie de caramida, desfacerea unor scari existente, inlocuirea elementelor degradate, desfacerea planseului si revenirea la forma initiala la accesul principal din pasaj, readucerea la forma initiala a salii mari, refacerea boltii din casa de scara principala si restaurarea si reconstituirea componentelor artistice in cea mai mare parte la forma initiala. Proiectul propune, de asemenea, montarea unui lift pe structura metalica si suplimentarea numarului de grupuri sanitare.
Prin lucrarile propuse se urmareste stoparea distrugerii si salvarea monumentului istoric de o mare valoare artistica, cresterea ofertei de spatii destinate vietii culturale prin repunerea in circuitul public a celor doua sali destinate evenimentelor culturale, sporirea ofertei turistice culturale a municipiului Oradea si implicit finalizarea reabilitarii ansamblului Vulturul Negru. Valoarea totala a acestei investitii este de 23.228.119,92 RON (TVA inclus), iar durata estimata a realizarii investitiei este de doi ani, cu conditia semnarii contractului de finantare.
Cereri de finantare pentru reabilitarea termica a 18 blocuri de locuinte
In sedinta Consiliului Local s-au aprobat cererile de finantare si cheltuielile mai multor proiecte privind reabilitarea termica a urmatoarelor blocuri de locuinte: str. Mestesugarilor, nr. 71 - R 119, AN 121, AN 120, PB 117; str. Morii, nr. 6 - AN 4; str. Salcamilor, nr. 9 - PB 135 si PB 136; str. Salcamilor, nr. 13 - PB 137, PC 139, PB 140,PB 141, PB142; str. Mestesugarilor, nr. 77 - PC 129; str. Salcamilor, nr. 7 - PB 130, str. Mestesugarilor, nr. 75 - PB 132, PB 133 si PB 134. La toate acestea se adauga blocul turn de locuinte de pe str. Parcul Traian nr. 31.
Valoarea totala a investitiei in reabilitarea termica a celor 18 de blocuri este de 1.559.017 euro. Toate aceste 18 de blocuri vor fi reabilitate pe fonduri europene, in proportie de 60%, diferenta fiind reprezentata de contributia asociatiilor de proprietari - 25% si de contributia Municipiului Oradea
"Prin aceste lucrari de reabilitarea termica se doreste cresterea eficientei energetice a blocurilor de locuinte, cresterea gradului de confort a locatarilor, scaderea consumului anual de energie primara, fapt care va duce in final la reducerea poluarii si a emisiilor de poluanti", a precizat viceprimarul Mircea Malan.
Pe langa cele 18 blocuri care vor intra in reabilitare termica, Primaria Oradea a mai depus din decembrie 2017 si pana in prezent cereri de finantare pentru inca 29 de blocuri.