RO EN
Coșul este gol

OAR: Strategie BM de renovare pentru cresterea eficientei energetice a cladirilor

Banca Mondiala pregateste, in baza unui acord de servicii incheiat cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), un studiu privind strategia de renovare pe termen lung a parcului imobiliar pentru cresterea eficientei energetice a cladirilor.Joi, 27 iunie 2019, a fost organizata a doua consultare cu actori din domeniu (reprezentanti ai administratiei locale, ai organizatiilor profesionale, mediul academic etc.) la care a participat si Ordinul Arhitectilor din Romania. Invitatia a venit in contextul participarii OAR in cadrul Grupului de Lucru, format de catre MDRAP pentru modificarea Legii 372/2005, in vederea transpunerii Directivei 2018/844. La consultare, din partea OAR, au participat arh. Andrei Fenyo, arh. Mihai Munteanu si arh. Alexandra Stoica.
Propunerile oar pentru strategia de renovare pe termen lung a parcului imobiliar din Romania:
- Sa fie bazata pe date actualizate si sa permita adaptarea la specificitatile locale.
- S-a constatat nevoia dezvoltarii unei baze de date centrale sau macar a unor baze de date locale care sa colecteze informatii relevante despre fondul construit. Datele certe si usor accesibile sunt extrem de utile in fundamentarea actiunilor si masurilor viitoare.
- Sa includa planificarea urbana ca instrument de detaliere/implementare a politicilor de renovare pe termen lung la nivel local.
- Sa tina seama nu numai de cresterea performantei structurale si energetice a cladirilor, dar si de imbunatatirea calitatii arhitecturale (atat a cladirilor renovate, cat si a contextului urban din care fac parte, de exemplu interventia asupra ansamblului rezidential din Bordeaux, castigator al premiului Mies van der Rohe 2019).
- Sa permita, pe langa solutiile clasice (termosistem, tamplarie, echipare tehnica), interventii care sa duca la cresterea calitatii spatiului locativ, prin solutii alternative si inovatoare.
- Prelungirea duratei de viata a unor cladiri existente trebuie dublata de masuri care sa genereze viata urbana de calitate facand utilizarea acestor cladiri atractiva si functionala.
- Sa asigure definirea criteriilor de clasificare a cladirilor in vederea prioritizarii corecte a interventiilor.
- Este necesara identificarea importantei si interdependentei dintre diversele tipuri de interventii, in vederea stabilirii unei ordini corecte a acestora in cazul realizarii acestora in etape.
- Sa cuprinda si sa promoveze exemplele de bune practici existente, pe care sa le analizeze din perspectiva suportabilitatii si sustenabilitatii, pentru a oferi modele de optimizare pentru autoritatile locale.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter