Ministerul Fondurilor Europene precizeaza, in urma unei sedinte de Guvern de in care s-a luat decizia de a nu se publica Ordonantele de Urgenta cu impact pozitiv asupra fondurilor europene in Monitorul Oficial, ca fiecare dintre cele cinci masuri are in vedere in primul rand interesul romanilor, Comisia Europeana fiind informata asupra acestor teme cu impact major asupra populatiei.
Informatii detaliate despre fiecare act normativ in parte:
- „Ordonanta de Urgenta privind unele masuri pentru asigurarea descentralizarii managementului fondurilor europene structurale si de investitii la nivel regional” a fost solicitata chiar de autoritatile locale pentru a putea gestiona mai rapid proiectele cu impact local imediat. Asa cum sunt, spre exemplu proiecte de infrastructura educationala, mobilitate sau regenerare urbana.
- „Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind instituirea Programului national de introducere a gazelor naturale in localitatile incalzite cu combustibil solid” este, de asemenea, una dintre masurile cu impact semnificativ pentru populatie, avand in vedere ca in acest moment doar aproximativ 36% dintre gospodarii sunt racordate la reteaua de gaze. Masura, in curs de negociere cu Comisia Europeana, ar permite in faza pilot racordarea a 200.000 de gospodarii, urmand ca in etapele urmatoare sa fie folosite si surse alternative de combustibil, cu impact redus asupra mediului.
- „Ordonanta de Urgenta privind unele masuri financiare in vederea finalizarii proiectelor fazate finantate din fondurile Uniunii Europene aferente perioadei de programare 2014-2020” este necesara in vederea asigurarii resurselor pentru continuarea acestora, astfel incat Romania sa nu fie pusa in situatia de a restitui sume importante catre Comisia Europeana.
- „Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind unele masuri pentru implementarea proiectelor cu finantare din fonduri structurale in vederea evitarii riscului de decomitere pentru anul 2020, precum si de modificare si completare a unor acte normative” reprezinta o masura de simplificare si de debirocratizare ceruta de toti beneficiarii si solicitata de Comisia Europeana.
- „Ordonanta de Urgenta privind masurile pentru pregatirea portofoliului de proiecte destinat finantarii din fonduri externe nerambursabile pentru perioada de programare 2021-2027” este de asemenea de impact national, fiind propusa pentru a crea conditiile de implementare a proiectelor inca din prima parte a urmatoarei perioade de programare. Valorificarea in totalitate a fondurilor europene si pregatirea contextului astfel incat Romania sa fie pregatita sa absoarba bani europeni din prima zi a lunii ianuarie 2021 este una din prioritatile actualei guvernari.
Astfel, avand in vedere importanta acestor teme la nivel national, a fost necesara integrarea observatiilor tehnice primite de la Ministerele de linie in sedinta de Guvern din data de 4 februarie, cand au fost prezentate spre adoptare. Conform procedurii, observatiile trebuiau adoptate in urmatoarea sedinta de Guvern, fapt imposibil in urma Motiunii de cenzura.
Drept urmare, Ministerul Fondurilor Europene, pentru a evita prezentarea unor acte normative contestabile, luand in considerare obligativitatea respectarii in detaliu a procedurilor legislative, continua procedura de adoptare a masurilor in regim de urgenta, in Parlamentul Romaniei.
„Pachetul de masuri are in vedere stimularea absorbtiei fondurilor europene in beneficiul direct si indirect al cetatenilor”, a declarat Marcel Bolos, ministrul Fondurilor Europene. „Decizia de astazi are in vedere anticiparea unor eventuale contestatii si continuarea drumului stabilit in aprobarea cat mai rapida a unor masuri ce privesc toti cetatenii, pentru ca fondurile europene sunt principala sursa de finantare a dezvoltarii si modernizarii Romaniei. Obiectivul este sa cream un sistem suplu, asa cum exista in Polonia sau in Portugalia. Probabil de aici si incercarea fara succes de a bloca politic acest demers.”