Guvernul Romaniei a aprobat, printr-o Ordonanta de urgenta, Programul multianual de finantare a investitiilor pentru modernizarea, reabilitarea, retehnologizarea si extinderea sau infiintarea sistemelor de alimentare centralizata cu energie termica ale localitatilor si pentru modificarea si completarea Legii serviciilor comunitare de utilitati publice nr. 51/2006. Este vorba de instituirea unui nou program de finantare, denumit Programul Termoficare, cu caracter multianual, prin care lucrarile de investitii sa se realizeze eficient.
Astfel, se propune extinderea finantarilor acordate, de la reabilitarea sistemelor de alimentare centralizata cu energie termica, pana la modernizarea si dezvoltarea celor existente si infiintarea altora intrucat starea tehnica a centralelor de producere a energiei termice este precara, majoritatea avand durata de viata expirata si o capacitate supradimensionata, raportat la necesarul actual de consum de energie termica.
Prin Programul Termoficare vor fi finantate lucrari de investitii, pentru modernizarea/ extinderea sau infiintarea sistemelor de alimentare centralizata cu energie termica in:
- unitatea/unitatile de productie a agentului termic;
- reteaua de transport al agentului termic primar (apa fierbinte);
- punctele de termoficare sau modulele termice la nivel de imobil, acolo unde se justifica economic;
- reteaua de distributie a apei calde si a agentului termic de incalzire.
Lucrarile de investitii vor avea finantarea asigurata din urmatoarele surse:
- transferuri de la bugetul de stat;
- transferuri din sumele gestionate de Administratia Fondului pentru Mediu, din valorificarea la licitatie a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera atribuite Romaniei la nivelul Uniunii Europene, potrivit prevederilor art. 10, alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 115/2011 privind stabilirea cadrului institutional si autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finantelor Publice, de a scoate la licitatie certificatele de emisii de gaze cu efect de sera atribuite Romaniei la nivelul Uniunii Europene; valoarea sumelor transferate de la Administratia Fondului pentru Mediu este de 400 de milioane de lei, fiind fundamentata pe disponibilul declarat in luna februarie 2019;
- bugetele locale. Sumele vor fi alocate in baza evaluarii indeplinirii conditiilor de conformitate si eligibilitate a proiectelor care vor fi depuse de unitatile administrativ-teritoriale interesate sa participe la Program, iar proiectele depuse vor fi ierarhizate in baza urmatoarelor criterii:
- intre 0 si 40 de puncte, in functie de economia de energie/reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera realizata ca urmare a implementarii proiectului, exprimata in tone de echivalent petrol/an si tone de dioxid de carbon echivalent /an;
- intre 0 si 20 de puncte, raportat la eficienta investitiei, respectiv raportul intre valoarea totala a investitiei si economia de energie/reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera obtinuta prin exploatarea instalatiilor realizate in cadrul proiectului pe durata de recuperare a investitiei, exprimata in lei/tona de echivalent petrol si lei/tona de dioxid de carbon echivalent;
- intre 0 si 20 de puncte, corespunzatoare ratei de bransare la sistemul centralizat de termoficare (numarul actual de apartamente bransate/numarul de apartamente bransate initial).
- intre 0 si 20 de puncte, raportat la capacitatea financiara a unitatii administrativ – teritoriale beneficiare, calculata potrivit formulei prevazute la art. 33, alin. (2), lit. a) din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare. Programul va fi coordonat de o Comisie interministeriala, formata din presedinte si 4 membri, cu functie de secretar de stat, din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Mediului si al Ministerului Energiei.
Intrucat unele unitati administrativ-teritoriale care au beneficiat de finantare in cadrul programului „Termoficare 2006-2020 caldura si confort” au programat investitii in derulare, prin proiectul de act normativ se prevede ca, in cadrul noului program, vor fi continuate investitiile in curs.
In prezent, Programul „Termoficare 2006-2020 caldura si confort” este finantat anual, ceea ce presupune o activitate de analiza, evaluare a proiectelor si, mai ales, incheierea contractelor de finantare in fiecare an calendaristic, fara asigurarea unei predictibilitati a finalizarii investitiilor.