RO EN
Coșul este gol

FORDAQ: Masuri absurde si declaratii iresponsabile ce afecteaza interesele tarii

Comunitatea Forestierilor din Romania - Fordaq atrage atentia ca declaratia domnului ministru Costel Alexe, privind analizarea posibilitatii suspendarii taierilor legale de paduri, pe perioada starii de urgenta, este o declaratie iresponsabila. O astfel de masura constituie o amenintare la adresa securitatii nationale prin lezarea intereselor economice strategice ale Romaniei, definita explicit prin articolul 3. lit m) din legea sigurantei nationale, prin blocarea accesului la o resursa naturala strategica asa cum este definit fondul forestier national.
Justificarea unei astfel de masuri in logica combaterii taierilor ilegale este falsa. Taierile ilegale trebuie combatute si sanctionate, dar nu justifica o blocare a gestionarii durabile a padurilor. In aceeasta logica, pentru a combate evaziunea fiscala ar trebui sa oprim economia nationala!
Comunitatea Forestierilor - Fordaq considera ca tema taierilor ilegale este exacerbata mediatic, fiind intretinuta de declaratii iresponsabile in special din partea domnului ministru Costel Alexe. "Exemplificam prin mediatizarea unor declaratii de genul «celei mai mari taieri ilegale din padurile Romaniei din ultimii 5 ani, 100.000 mc masa lemnoasa», furt «constatat» la Ocolul Silvic Sighet, conform declaratiilor apocaliptice ale domnului ministru Costel Alexe. In fapt, conform unei note de precizari si clarificari transmise de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva, fata de aspectele incriminate la Ocolul Silvic Sighet: faptele sunt din perioada 2005-2011, au fost constatate si sanctionate in anii 2011-2013, iar de atunci nu au mai fost constatate taieri ilegale in zona in cauza!", arata reprezentantii forestierilor.
 
Acestia reamintesc guvernantilor, ca mai ales in aceasta perioada, domeniul energiei, cel alimentar si medical, sunt sustinute de activitatea din sectorul forestier si a industriei lemnului:
- industria celulozei si hartiei, industrie care contribuie inclusiv la fabricarea de masti de protectie, in contextul epidemiei de Covid-19 prin furnizarea de materia prima, pornind de la lemn brut transformat in celuloza (a se vedea implicarea companiei Taparo - unul dintre liderii industriei mobilei din Romania).
- industria ambalajelor - de care este legata functionarea industriei alimentare.
- industria paletilor - de asemenea industrie suport pentru industria alimentara si transporturile de marfa.
 
"Ca toate acestea sa functioneze in conditii optime, sectorul de exploatare si de prelucrare primara a lemnului trebuie sa ramana active. Mai mult de atat, in Romania avem specificul dependentei populatiei, intr-o proportie de peste 50%, de incalzirea directa cu lemne de foc. Suplimentar, avem comunitati intregi, institutii publice, spitale, administratii publice si gospodarii care au ca furnizor pentru apa calda si caldura sisteme centralizate bazate pe biomasa lemnoasa. De mentionat in context si sistemele de incalzire bazate pe peleti si bricheti", subliniaza reprezentantii Fordaq.
Un argument suplimentar este legat de existenta unui volum mare de doboraturi de vant in padurile Romaniei. Suprafata de paduri afectata, cu diferite grade de intensitate, a fost estimata la peste 100.000 hectare, cu un volum de masa lemnoasa de peste doua milioane mc. Cea mai mare parte din acest volum este reprezentata de masa lemnoasa de rasinoase, care trebuie exploatata si valorificata cu celeritate, ideal pana la inceperea sezonului cald. Arborii doborati constituie mediul propice de dezvoltare pentru gandacii de scoarta, insecte daunatoare capabile sa infesteze suprafete mari de paduri, pornind de la focare locale de arbori doborati de vant.
"Mentionam in acest context ca tari din Europa Centrala - in principal Cehia, Germania, Slovacia si Austria - s-au confruntat cu adevarate inmultiri in masa ale gandacilor de scoarta la rasinoase, spre exemplu Cehia anticipand ca 70% din padurile de rasinoase din tara sunt in curs de uscare, din cauza acestor atacuri. Din aceasta cauza, extragerea volumului de masa lemnoasa afectata de doboraturi de vant nu poate fi oprita. Nu doar oamenii au boli, ci si padurile!
Decidentii par putin constienti de importanta economica si sociala a sectorului forestier si a industriei lemnului, iar in perioada imediat urmatoare exista riscul ca acestea sa fie neglijate ca activitati productive esentiale.
Administrarea padurilor, sectorul de exploatare si industria lemnului trebuie sa poata mentine activitatile si au nevoie de sprijin in acest sens, pentru ca reprezinta un sector strategic vital", se mai arata in comunicatul Fordaq.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter