Dupa cum se arata intr-un nou raport publicat de Curtea de Conturi Europeana, in gestionarea sprijinului acordat de UE, in cadrul dezvoltarii regionale, pentru investitii productive in intreprinderile europene in perioada 2000-2013, nu s-a pus un accent suficient pe durabilitatea rezultatelor. Auditorii au concluzionat ca rezultatele pentru aproximativ un proiect din cinci nu au durat si dupa finalizarea acestora si ca, pentru un sfert din proiectele auditate, rezultatele s-au mentinut doar partial dupa finalizare. Acest lucru era cauzat in principal de faptul ca nu s-a pus un accent suficient pe aspectul durabilitatii in cadrul gestionarii sprijinului.
Fondul european de dezvoltare regionala contribuie la finantarea de investitii productive in capital sau in active pentru a se crea si garanta locuri de munca sustenabile, prin masuri care incurajeaza si dezvoltarea locala si regionala. Peste 75 de miliarde de euro au fost alocati in acest scop in perioada 2000-2013 si peste 68 de miliarde de euro sunt planificati pentru perioada 2014-2020.
Auditorii au evaluat daca aceasta finantare fusese gestionata astfel incat sa se asigure durabilitatea realizarilor si a rezultatelor si au urmarit sa identifice principalii factori care au un impact asupra durabilitatii. Curtea a examinat 41 de proiecte de investitii productive finalizate si cofinantate in perioada 2000-2013 in Austria, Republica Ceha, Germania, Italia si Polonia. Auditorii au constatat ca cerintele privind durabilitatea prevazute de legislatia UE au fost indeplinite in toate regiunile in care s-a desfasurat auditul. Mai mult, proiectele auditate au reusit, in general, sa obtina, conform planificarii, realizarile scontate si, in majoritatea cazurilor, activele achizitionate si alte realizari existau in continuare si se aflau in uz. In numeroase cazuri insa, nu s-au obtinut rezultate de durata.
„Majoritatea proiectelor examinate generasera rezultatele directe preconizate, in cea mai mare parte in legatura cu crearea de locuri de munca, cu imbunatatirea accesului la finantare si la imprumuturi si cu cresterea productiei si a productivitatii, insa, pentru o cincime din proiectele auditate, rezultatele obtinute pana la momentul finalizarii acestora nu s-au mentinut si ulterior”, a declarat domnul Ladislav Balko, membrul Curtii de Conturi Europene responsabil de acest raport.