RO EN
Coșul este gol

CRESTERE cu 22% a intentiilor de angajare in constructii, in ianuarie-martie 2020

Dupa o slabire usoara in ultimul trimestru al anului in curs, se asteapta ca intentiile de angajare in Romania sa se consolideze in primele trei luni ale anului 2020, dupa cum se arata intr-un comunicat ce anunta lansarea noului studiu al ManpowerGroup privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca - trimestrul I/2020.
Din concluziile cercetarii, rezulta ca ritmul de angajare cel mai puternic este anticipat in regiunea Centru, unde angajatorii raporteaza o Previziune Neta de Angajare de +30%. Cea mai puternica piata a fortei de munca pentru primul trimestru al anului 2020 este prognozata de sectorul de finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri, cu o Previziune de +25%, pe cand cea mai slaba este raportata de angajatorii din sectorul Energie electrica, apa, gaz, cu o Previziune care se situeaza la +2%. Sunt anticipate, insa, cresteri ale numarului total de angajati in toate cele patru categorii de organizatii clasificate dupa dimensiunea organizatiei, cele mai puternice intentii de angajare fiind formulate de angajatorii din organizatii de dimensiuni medii, care raporteaza o Previziune de +27%.
Conform celui mai recent studiu ManpowerGroup privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca, lansat la data de 10 decembrie 2019, angajatorii romani raporteaza planuri de angajare favorabile pentru primul trimestru al anului 2020, acestia raportand o Previziune Neta de Angajare ajustata sezonier de +14%, care se imbunatateste cu 4 puncte procentuale comparativ cu trimestrul anterior si ramane neschimbata fata de aceeasi perioada a anului trecut.
„Angajatorii romani sunt destul de increzatori si estimeaza ca isi vor creste numarul total de angajati pentru primele trei luni ale anului 2020, indiferent de incertitudinea politica si economica, atat la nivel national, cat si la nivel international. Faptul ca aceasta incredere continua sa fie crescuta nu poate fi decat un lucru pozitiv. Totusi, observam ca organizatiile fac mult mai rapid ajustari cand vine vorba despre planurile de angajare. Mediul actual de business este dinamic, in permanenta schimbare, iar pentru ca organizatiile sa ramana competitive, este necesar ca acestea sa fie flexibile si sa se adapteze mereu noilor conditii”, mentioneaza Nuno Gameiro, director regional pentru Europa de Sud-Est al ManpowerGroup.
Comparatii la nivel regional, in cadrul celor opt regiuni prestabilite
In urmatoarele trei luni, conform studiului, angajatorii romani prevad cresteri de personal in toate cele opt regiuni. Cel mai puternic ritm de angajare este anticipat de regiunea Centru, cu angajatorii din regiune care raporteza o Previziune de +30%, fiind cea mai puternica raportata de la lansarea studiului in Romania, cu peste 12 ani in urma. Intentiile de angajare se imbunatatesc cu 22 si 17 puncte procentuale, comparativ cu trimestrul anterior, respectiv fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Desi optimiste, intentiile de angajare din regiunile Bucuresti-Ilfov si Sud-Vest sunt cele mai putin stralucitoare din tara, cu Previziuni de +6%. Angajatorii din regiunea Bucuresti-Ilfov raporteaza, de altfel, cele mai slabe intentii de angajare din ultimii sase ani, slabind cu 2 puncte procentuale fata de trimestrul anterior, respectiv cu 13 puncte procentuale de la an la an. In regiunea Sud-Vest, Previziunea se imbunatateste cu 3 puncte procentuale comparativ cu trimestrul anterior, dar slabeste cu 8 puncte procentuale in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut. Cresteri de personal sunt asteptate si in regiunile Sud-Est si Nord-Vest, cu Previziuni de +18%, respectiv de +16%.
Comparatii la nivel de sectoare de activitate
Angajatorii din toate cele 10 sectoare de activitate analizate de ManpowerGroup prevad cresteri ale numarului total de angajati pentru urmatoarele trei luni. Raportand o Previziune Neta de Angajare de +25%, angajatorii din sectorul de finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri estimeaza cel mai puternic ritm de angajare, fiind cea mai puternica piata a fortei de munca din ultimii doi ani. Previziunea se imbunatateste cu 13 puncte procentuale in comparatie cu trimestrul precedent, dar slabeste cu 5 puncte procentuale de la an la an. Un climat de angajare sanatos este anticipat, de asemenea, de angajatorii din sectorul de constructii, care raporteaza intentii de angajare puternice fata de Previziunea nationala, cu o Previziune Neta de Angajare de + 22%, fiind relativ stabila fata de trimestrul anterior, dar care se consolideaza cu 7 puncte procentuale de la an la an.
„Rezultatele studiului nostru recent privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca indica un optimism crescut al angajatorilor, in special, in sectoarele de finante, asigurari, imobiliare si servicii pentru afaceri, cu o Previziune Neta de Angajare de +25%, respectiv de constructii, cu o Previziune care se mentine puternica, de +22%. In acelasi timp, observam cum serviciile din Romania se diversifica si evolueaza constant, iar sectorul constructiilor este in continua dezvoltare, acestea reprezentand motoare de crestere a economiei locale”, a adaugat Nuno Gameiro.
Angajatorii din sectorul de industrie prelucratoare raporteaza o Previziune favorabila, de +17%, care se imbunatateste cu 7 puncte procentuale comparativ cu trimestrul al patrulea din 2019, dar slabeste cu 10 puncte procentuale fata de anul anterior. Sectorul de energie electrica, apa, gaz prognozeaza cel mai slab ritm de angajare pentru urmatorul trimestru, cu angajatorii din sector care raporteaza o Previziune Neta de Angajare de +2%. Intentiile de angajare slabesc cu 3 puncte procentuale comparativ cu trimestrul anterior, dar se imbunatatesc cu 13 puncte procentuale de la un an la altul.
Comparatii in functie de dimensiunea organizatiei, comparatii internationale si metodologie
Intentiile de angajare continua sa fie pozitive in toate cele patru categorii de organizatii clasificate dupa dimensiunea organizatiei, angajatorii din organizatii de dimenisuni medii raportand cel mai puternic ritm de angajare, cu o Previziune Neta de Angajare de +27%. Totodata, angajatorii din microorganizatii raporteaza cea mai slaba Previziune Neta de Angajare, de +2%. Previziunile se situeaza la +16% si 10%, pentru organizatiile de dimensiuni mari, respectiv pentru cele de dimensiuni mici.
Pe plan international, studiul ManpowerGroup pentru primul trimestru al anului 2020 dezvaluie faptul ca angajatorii prevad cresteri de personal in 42 din cele 43 de tari si teritorii analizate in perioada pana la sfarsitul lunii martie 2020, cu angajatorii intr-o singura tara, care raporteaza planuri incerte de angajare si singurele negative raportate la nivel global. Cele mai puternice intentii de angajare sunt formulate de angajatorii din Grecia, Japonia, Taiwan, SUA si Romania, in timp ce intentiile de angajare cele mai slabe sunt asteptate in Panama, Argentina, Costa Rica, Italia si Spania.
Previziunea Neta de Angajare se obtine facand diferenta dintre procentul de angajatori care prognozeaza o crestere a volumului total de angajari si procentul de angajatori care prevad o scadere a angajarilor in zona lor, in trimestrul urmator. Pentru tarile care au acumulat date cel putin 17 trimestre consecutiv, printre care si Romania, cifrele citate au fost supuse ajustarii sezoniere, cu exceptia cazului in care se specifica altfel.
Studiul ManpowerGroup privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca este cel mai longeviv si cuprinzator studiu din lume privind activitatea de angajare. ManpowerGroup administreaza acest studiu predictiv inca din 1962, iar in prezent in cercetare sunt inclusi peste 58.000 de angajatori din 43 de tari si teritorii, carora le sunt masurate trimestrial intentiile de a-si creste sau de a-si diminua numarul total de angajati pe parcursul trimestrului urmator. Studiul este un barometru al tendintelor si activitatilor de pe piata fortei de munca, fiind utilizat de Banca Nationala a Angliei in redactarea rapoartelor sale privitor la inflatie si ca sursa a raportului lunar privitor la perspectivele economice si sociale in Uniunea Europeana, prin intermediul Monthly Monitor, redactat de Comisia Europeana. Datele studiului independent al ManpowerGroup sunt utilizate in egala masura de analisti financiari si economici din intreaga lume in evaluarea situatiei pietelor de forta de munca.
Studiul ManpowerGroup privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca se realizeaza trimestrial pentru a masura intentiile angajatorilor de a creste sau de a diminua angajarile totale pe parcursul trimestrului urmator. ManpowerGroup administreaza acest studiu predictiv si cuprinzator de mai mult de 55 de ani, timp in care acesta a devenit unul dintre cele mai credibile studii din lume privind activitatea de angajare. Pentru cercetarea referitoare la primul trimestru al anului 2020, angajatorilor din toata lumea care participa la acest studiu li s-a solicitat sa raspunda la aceeasi intrebare: „Cum anticipati ca vor evolua angajarile totale din zona dumneavoastra in cele trei luni, pana la sfarsitul lunii martie 2020, in raport cu trimestrul in curs?”.
Studiul ManpowerGroup privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca se realizeaza cu ajutorul unei metodologii validate, in conformitate cu cele mai inalte standarde din domeniul cercetarii de piata. Studiul a fost structurat astfel incat sa fie reprezentativ pentru fiecare economie nationala. Pentru trimestrul I/2020 cercetarea s-a realizat de catre InfoCorp Ltd. pe un esantion reprezentativ de 626 de angajatori. Marja de eroare pentru toate datele, la nivel national, regional si global, nu depaseste +/-4.0%
Studiul cuprinde zece sectoare analizate:
1. Agricultura, vanatoare, silvicultura si pescuit;
2. Constructii;
3. Energie electrica, apa, gaz;
4. Finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri;
5. Industrie prelucratoare;
6. Industrie extractiva;
7. Administratie publica si servicii sociale;
8. Hoteluri si restaurante;
9. Transport, depozitare si comunicatii;
10. Comert cu ridicata si cu amanuntul.
De asemenea, pentru Romania, sunt luate in considerare opt regiuni:
1. Bucuresti-Ilfov: Bucuresti, Ilfov;
2. Centru: Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures, Sibiu;
3. Nord-Est: Bacau, Botosani, Neamt, Iasi, Suceava, Vaslui;
4. Nord-Vest: Bihor, Bistrita Nasaud, Cluj, Maramures, Satu Mare, Salaj;
5. Sud: Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova, Teleorman;
6. Sud-Est: Braila, Buzau, Constanta, Galati, Tulcea, Vrancea;
7. Sud-Vest: Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Valcea;
8. Vest: Arad, Caras-Severin, Hunedoara, Timis.
In fine, dar nu in ultimul rand, s-au stabilit patru categorii de organizatii:
1. Micro-organizatii: cu mai putin de 10 angajati;
2. Organizatii mici: intre 10 si 49 angajati;
3. Organizatii medii: intre 50 si 249 angajati;
4. Organizatii mari: peste 250 angajati.
***
ManpowerGroup® (NYSE: MAN), liderul global in solutii privind forta de munca, ajuta companiile sa se transforme in lumea schimbatoare a muncii, identificand, atragand, evaluand, dezvoltand si gestionand talentele care le permit sa obtina reusite. Expertii firmei concep si implementeaza solutii inovatoare pentru sute de mii de organizatii in fiecare an, conectand milioane de oameni la munca sustenabila si semnificativa, intr-o varietate de domenii si industrii. Familia brandurilor experte ale ManpowerGroup: Manpower®, Experis®, ManpowerGroup Solutions® si Right Management® creeaza valoare pentru clienti si candidati in 80 de tari si teritorii, asa cum a facut-o vreme de peste 70 de ani. In 2019, ManpowerGroup a fost numita una din Cele Mai Etice Companii din Lume pentru al zecelea an si desemnata de revista Fortune drept una din Cele Mai Admirate Companii pentru al saptesprezecelea an, consacrandu-i pozitia de cel mai de incredere si apreciat brand din domeniul in care activeaza.
ManpowerGroup Romania, liderul national in solutii inovatoare privind forta de munca, creeaza si furnizeaza servicii care ajuta clientii sa isi indeplineasca obiectivele de afaceri, sustinand competitivitatea acestora. Compania este specializata in servicii de recrutare, munca temporara, salarizare, administrare de contracte de munca, outsourcing, consultanta, solutii de proiect si servicii pentru utilizatori finali. Societatea activeaza la nivel national cu prezenta in: Bucuresti, Brasov, Craiova, Cluj-Napoca, Ploiesti, Pitesti, Sibiu si Timisoara. Pentru a descarca studiul in format complet, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter