Directorul General al ADR SV Oltenia- Doamna Marilena Bogheanu si Domnul Mihail Genoiu- Primar al Municipiului Craiova au semnat un nou contract de finantare in cadrul POR 2014-2020, Prioritatea de Investitii 5.1 - Conservarea, protejarea, promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural si cultural - proiecte nefinalizate, in valoare totala de peste 54,346 milioane lei, din care finantarea nerambursabila este de 52,739 milioane lei.
Obiectivul general al acestui contract il constituie punerea in valoare a Parcului Nicolae Romanescu - unul dintre obiectivele emblematice ale Craiovei si considerat unul dintre cele mai reprezentative monumente de arta peisajera din Romania.
In cadrul POR 2007-2013, Axa prioritara 1-Spijinirea dezvoltarii durabile a oraselor-poli urbani de crestere, Domeniul major de interventie 1.1-Planuri integrate de dezvoltare urbana, Sub-domeniul-Poli de crestere, Primaria Craiova a implementat proiectul „Amenajarea de parcuri si gradini in municipiul Craiova - Parcul Nicolae Romanescu“, avand ca scop reabilitarea si restaurarea Parcului Nicolae Romanescu.
Prin implementarea acestui proiect, au fost realizate urmatoarele lucrari, pentru care Primaria Municipiului Craiova primit suma de 13.722.877 lei finantare nerambursabila in cadrul POR 2007-2013:
- reabilitarea aleilor carosabil si pietonale in suprafata de 65361mp;
- reabilitarea a 4 poduri si 5 podete;
- reabilitarea retelei de alimentare cu apa in lungime de 4588ml;
- reabilitarea retelei de canalizare in lungime de 1133ml;
- realizarea retelei de irigatii cu o lungime de 54700ml si un numar de 4326 hidranti de gradina;
- amplasarea de stalpi ornamentali de iluminat public;
- restaurarea obiectivelor din interiorul parcului, respectiv:
- Glorieta belvedere prin lucrari de reparatii;
- Casa gradinarului prin lucrari de reparatii de tencuiala texturata si inlocuirea unor elemente de lemn;
- Pavilionul fanfarei prin lucrari de curatare si repararea elementelor de fonta turnata, vopsirea acestora cu vopseluri specifice;
- restaurarea anrocamentele existente pe suprafata parcului;
- completarea mobilierului urban cu cismele, banci, cosuri de gunoi, pavilioane umbrar, umbrare, panouri informative;
- realizarea unui sistem de supraveghere video cu un numar de 99 camere video.
Restul cheltuielilor aferente lucrarilor mai sus mentionate, in valoare de 39,017 milioane lei urmand a fi decontate in cadrul noului contract.
Cheltuielile aferente lucrarilor pentru reabilitarea si punerea in valoare a Podului Suspendat, de cca 4,480 milioane lei vor fi decontate de asemenea prin implementarea acestui contract finantat in cadrul Prioritatii de Investitii 5.1 - Conservarea, protejarea, promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural si cultural- proiecte nefinalizate.
In cadrul acestui contract se va interveni asupra urmatoarelor componente ale Podului Suspendat: portaluri, culee, calea de rulare, cablurile principale de sustinere a caii de rulare, zidaria (cu apareiaj de piatra), taluzurile, turnurile crenelate de la capetele podului, anrocamentele adiacente acestor turnuri.
Lucrarile care urmeaza a fi realizate vizeaza:
- curatarea prin abraziune cu jet de particule minerale;
- consolidarea, refacerea elementelor decorative de la parapetul si apareiajul grinzii podului;
- corectia cromatica, tratament hidrofob;
- anrocamente;
- refacerea hidroizolatiei teraselor portalurilor cu turnuri crenelate de la capatul podului. realizarea unui sistem arhitectural de iluminat pe timp de noapte al podului.