Seful administratiei judetene, Gabriel Zetea a prezentat o situatie neplacuta ramasa in urma celor care au condus judetul in intervalul 2008 - 2012 si pe care actualul legislativ trebuie sa o rezolve, respectiv un litigiu castigat de Asocierea SC Selina SRL in insolventa - SC Drumuri Poduri Bihor SA - SC Drumuri Poduri Maramures SA Baia Mare - SC Readymix Romania SRL Oradea pentru lucrarile efectuate si neplatite pe drumul judetean Baia Sprie - Barsana. In urma acestui litigiu, Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei, in baza Sentintei arbitrale numarul 21/04.04.2019 obliga UAT Judetul Maramures la plata unor sume, astfel: 6.878.481,16 lei, reprezentand contravaloarea lucrarilor executate de catre Asociere si certificate de catre Beneficiar, 12.948.348,73 lei, reprezentand penalitati de intarziere pana la data de 18.02.2019 si penalitati ce vor fi calculate de la data de 18.02.2019 pana la momentul platii efective a debitului principal si 1.443.512,83 lei, reprezentand cheltuieli arbitrare.
”Recunosc ca nu am fost pregatit pentru aceasta veste, ca am avut nevoie de un timp sa imi revin si nu am stiut unde sa gasesc rezolvarea problemei, fiind vorba de plata a peste 21 de milioane de lei care trebuie efectuata de Consiliul Judetean Maramures, pentru lucrari realizate de foarte multi ani, respectiv in anul 2011 si inceputul anului 2012. Nici acest Consiliu Judetean si nici cei care s-au aflat aici intre anii 2012 - 2016 nu au o foarte mare legatura cu ceea ce s-a intamplat atunci pe legatura intre CJ Maramures si Selina, insa noi suntem cei care, astazi, trebuie sa venim cu o solutie. Decizia Curtii de Arbitraj International este definitiva si obligatorie, ceea ce inseamna ca trebuie sa achitam aceste sume. Am avut multe discutii cu aparatului propriu al Consiliului Judetean pentru a intelege de unde vin aceste resturi de plata si ce trebuie sa facem in perioada urmatoare. Nu ascund faptul ca a fost o decizie foarte dificila, existand doua variante: fie platim acesti bani din bugetul Consiliului Judetean Maramures si atunci, in acest an, vom elimina tot ce inseamna investitii in derulare sau putem incerca sa facem aceasta plata din creditul vechi pe care institutia judeteana il avea la dispozitie. Este vorba despre creditul de 116 milioane de lei pentru cofinantarea proiectelor europene, iar reabilitarea drumului Baia Sprie - Barsana a fost finantat din acel credit. Mentionez ca noul credit de 70 de milioane contractat pentru cofinantarea proiectelor de reabilitare a drumurilor judetene nu va fi utilizat in acest scop. M-am deplasat personal la Bucuresti, am discutat cu reprezentantii CEC Bank, apoi am fost la Ministerul Finantelor si am discutat cu toti factorii de decizie pentru a vedea cum putem face plata din acest credit. Si din acest motiv avem acest proiect de hotarare pe ordinea de zi, de a incerca sa accesam aceste sume din creditul de la CEC Bank. Eu am propus un buget al dezvoltarii pentru Maramures insa decizia apartine tuturor consilierilor judeteni, fapt pentru am decis sa dezbatem si sa transam aceasta problema in plen. Ce vreau sa subliniez foarte clar este faptul ca actualul Consiliu Judetean nu poarta nicio vina pentru o decizie luata de cei care au condus judetul intre 2008 si 2012 si pentru penalitatile imense care se platesc astazi, rezilierea contractului cu Selina fiind facuta in luna martie 2012”, a aratat presedintele Consiliului Judetean Maramures, Gabriel Zetea, care i-a invitat la cuvant pe toti cei prezenti.
Concluzia plenului CJ: ”Oalele sparte” de fostii reprezentanti ai administratiei judetene vor incerca sa fie platite din creditul de la CEC BANK
Primul care a luat cuvantul a fost vicepresedintele CJ Maramures, George Moldovan care a aratat ca aceasta datorie care exista catre societatea Selina ar trebui sa fie platita dintr-un credit. ”Nu mi se pare normal ca noi sa vaduvim judetul Maramures de aceasta suma de bani, deoarece acest lucru ar insemna sa oprim toate proiectele si toate investitiile pe care CJ Maramures le are astazi in derulare”, a precizat vicepresedintele George Moldovan.
La cuvant s-a inscris apoi vicepresedintele Ioan Doru Dancus, care a sustinut punctul de vedere al colegilor sai. ”Din pacate, am terminat cu Saptamana Mare in momentul in care am decernat cele doua titluri de Cetateni de Onoare celor doi ierarhi si acum am intrat in Saptamana Patimilor. Si ma intreb cat vom mai avea de suferit in urma actelor facute de colegii liberali si pedelisti care au fost atat la guvernarea nationala, cat si la guvernarea judetului. Am venit si noi dupa zece ani de zile in forul judetean si trebuie sa ducem in spate povara problemelor lasate de altii. Nu este deloc placut pentru noi sa platim oalele sparte de cei care au fost inaintea noastra, mai ales ca vorbim despre o datorie care vine din mandatul fostului presedinte al CJ, Mircea Man, membru PDL la acea vreme si actual penelist. Nu ar trebui sa fie asumata de catre acest Consiliu Judetean vina lui, insa preluam noi aceasta povara si va trebui sa decidem, in consecinta, ce facem cu viitorul judetului nostru. Platim aceste datorii si blocam dezvoltarea judetului sau luam un credit si continuam investitiile?”, a intrebat vicepresedintele Ioan Doru Dancus, care a incheiat aratand ca va sustine varianta accesarii creditului de la CEC Bank.
Consilierii liberali, prin vocea lui Calin Bota, Gheorghe Mihai Barlea si Gheorghe Marian au incercat sa ia apararea fostului presedinte CJ, desi contractul cu Selina a fost denuntat in martie 2012, data la care judetul era condus de Mircea Man. La final, insa, au fost cu totii de acord ca investitiile in Maramures nu trebuie stopate si varianta rezolvarii acestei probleme consta in reusita accesarii respectivului credit.
Ioan Sas: ”Doar penalitatile de intarziere depasesc zece milioane de lei, iar maramuresenii trebuie sa stie cine a gresit”
In replica, consilierul social-democrat, Anton Rohian, a aratat decizia acestei investitii a fost luata de conducerea judetului de la acea vreme, respectiv de presedintele Mircea Man, deoarece celor doi vicepresedinti din mandatul 2008 - 2012, Calin Matei si Emil Marinescu, fostul sef al administratiei judetene le-a dat sa ascuta creioane. ”Cand s-a luat aceasta decizie in plenul Consiliului Judetean de atunci se mai vorbise de o investitie majora, drumul Baia Mare - Vaja, proiect care a fost insa uitat. Daca actualul executiv, in urma consultarii cu aparatul propriu a decis sa luam creditul pentru a putea sa construim mai departe lucruri frumoase la nivelul judetului, atunci eu propun sa votam pentru accesarea creditului”, a aratat Anton Rohian.
Si alesul judetean Ioan Sas a declarat ca, adeseori, s-a gandit cat de multa responsabilitate apasa pe umerii consilierilor judeteni, cand trebuie sa voteze proiecte pentru Maramures. ”In opinia mea, alternativa viabila pentru a putea continua investitiile in judet este sa accesam acest credit, dar maramuresenii trebuie sa stie ce au facut cei care au condus judetul in mandatele anterioare. Noi avem o sentinta arbitrara pronuntata in martie 2012, unde doar penalitatile de intarziere depasesc 10 milioane de lei. In decembrie 2016, actualul Consiliu Judetean a luat decizia de a continua lucrarile la Aeroportul International Maramures, insa proiectul nostru a fost dus la bun sfarsit. Cu cateva sedinte in urma s-a discutat despre Sistemul de Management al Deseurilor, alt proiect unde am avansat foarte mult. Insa cei care au gresit la momentul lor trebuie sa fie cunoscuti si trebuie spus maramuresenilor cine sunt cei care ne-au adus in situatia de acum. Astazi trebuie sa decontam greselile inaintasilor nostri si trebuie sa subliniem ca, cei care au gresit sunt cei care au luat decizia in martie 2012, respectiv fostul presedinte Mircea Man. Pentru ca poporul ne-a trimis aici sa votam si sa promovam proiecte pentru maramureseni si pentru Maramures. Nu au gresit actualii consilierii judeteni, nici presedintele Gabriel Zetea si nici consilierii liberali care sunt astazi in sala. Insa au gresit cei care au fost inaintea noastra. Nu putem spune ca discutam de o tema falsa, pentru ca daca aceasta sentinta nu ar fi existat, nu ar fi fost necesar sa apelam la credit”, a precizat consilierul judetean Ioan Sas.
Gabriel Zetea: ”Consilierii judeteni PSD de atunci au precizat in fiecare sedinta ca banii pentru reabilitare sunt insuficienti”
La mesajul transmis de consilierul judetean Gheorghe Mihai Barlea, ca responsabilitatea ar trebui distribuita, presedintele Consiliului Judetean Maramures, Gabriel Zetea a aratat ca reprezentantii social-democrati de la acel moment in plenul CJ au subliniat, in interventii repetate, faptul ca suma stabilita pentru reabilitarea acestui drum nu a fost suficienta, dar nici nu s-au identificat solutiile pentru a finaliza lucrarea. ”Au fost cele mai tensionate sedinte in vremea lui Mircea Man, care suspenda sedintele cand ceva nu iesea asa cum dorea el. Azi, noi platim oalele sparte de altii si maramuresenii trebuie sa afle ca greseala ii apartine fostului presedinte PDL, Mircea Man. Personal, am incercat sa conduc Consiliul Judetean cat se poate de transparent, am incercat sa discut mereu cu fiecare grup politic in parte. Niciodata nu am suspendat o sedinta de plen si nu o voi suspenda. Dar faptul ca noi platim astazi penalitati pentru o decizie gresita, trebuie sa se stie ca nu este vina noastra. Am spus mereu, la acea vreme, ca acesti bani contractati pentru reabilitarea drumului judetean Baia Sprie - Barsana ajung pentru reabilitari pana maxim la Budesti, fapt care acum este recunoscut si de consilierii liberali. Nu putea nimeni sa voteze impotriva unui proiect, dar acest fapt, ca banii nu ajung, l-am subliniat toti consilierii judeteni social-democrati, in fiecare sedinta de Consiliu Judetean”, a subliniat presedintele Gabriel Zetea.
Dupa mai bine de o ora de discutii, alesii judeteni au votat pentru accesarea creditului si achitarea acestor datorii din suma pe care CEC Bank ar putea sa o puna la dispozitia Consiliului Judetean Maramures.