La data de 16 ianuarie a.c., in cadrul unei conferinte, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Cluj, Alin Tise, a prezentat, impreuna cu responsabilii directiei de resort a forului administrativ judetean, bilantul activitatii derulate in 2018 in domeniul urbanismului, in special in privinta emiterii autorizatiilor de construire si a certificatelor de urbanism.
Pe parcursul anului 2018, CJ Cluj a emis 620 de autorizatii de construire sau de desfiintare, in crestere cu +27,6% comparativ cu anul precedent si a eliberat 199 de avize ale structurii de specialitate care au stat la baza emiterii autorizatiilor de catre primari, in crestere cu +55,5% raportat la 2017. Totodata, valoarea totala a investitiilor autorizate de Consiliul Judetean Cluj a fost de 761 milioane de lei.
Termenul mediu de emitere de catre CJ a autorizatiilor de construire a fost de numai 14,4 zile, cu mult mai redus fata de termenul legal, de 30 de zile. De altfel, termenul mediu de emitere a continuat sa scada, cu -2,8% fata de 2017 si cu -29,5 % comparativ cu 2016. Aproape 79,7% din autorizatiile emise pe parcursul anului 2018 au fost emise intr-un termen mai mic de 20 de zile.
„La momentul bilantului, avem, iata, dovada ca vorbim deja despre un trend pe care l-am impus, de dinamizare a activitatii urbanistice si de scadere a tuturor acestor termene. Importanta pe care o acordam acestui domeniu tine atat de constientizarea impactului pe care lucrarile de constructii il au asupra dezvoltarii economice locale, cat si de dorinta ca drepturile beneficiarilor, persoane fizice sau juridice, sa fie cat mai bine protejate in relatia cu Consiliul Judetean”, a declarat presedintele CJ, Alin Tise.
La capitolul certificatelor de urbanism, CJ a emis 1.252 de asemenea acte, precum si 404 avize ale structurii de specialitate care au stat la baza emiterii autorizatiilor de catre primari. Termenul mediu de emitere a certificatelor de urbanism a fost de 12,5 zile.
Acesta reprezinta timpul efectiv aflat in sarcina CJ, in timp ce termenul total, care include durata de obtinere a avizului primarului, obligatoriu pentru emiterea certificatului de urbanism, a fost de 29,6 zile. In acelasi timp, in anul 2018 au fost avizate si aprobate cinci planuri urbanistice generale (PUG) noi pentru comunele din judet, procesul de actualizare a PUG-urilor celorlalte comune aflandu-se in plina derulare.
Alte cifre prezentate de Alin Tise atesta ca membrii comisiei tehnice de amenajare a teritoriului si urbanism (CTATU) au analizat 292 de documentatii (planuri urbanistice generale, zonale si de detaliu, avize de oportunitate), cu +28,7% mai multe comparativ cu 2017. Au fost emise 232 de avize ale arhitectului-sef (din care 183 favorabile si 49 nefavorabile, ponderea celor favorabile fiind de 79%) si 77 de avize de oportunitate (fata de 79 in precedentele 12 luni, in scadere cu -2,5%), in scopul elaborarii unei documentatii de tip PUZ. De asemenea, membrii CTATU a CJ Cluj au fost operativi in 2018, intrunindu-se in 13 sedinte ale comisiei, fata de 15 sedinte in anul 2017, analizand astfel, in medie, 22 de documentatii pe sedinta. Insa, de exemplu, in sedinta CTATU a CJ Cluj din data de 21 decembrie 2018, ordinea de zi a cuprins nu mai putin de 40 de documentatii (prelungiri si actualizari PUG, avizari PUD, PUZ, studii de oportunitate, prezentari ale unor studii de fundamentare etc.).