Romania inregistra 16.499 de insolvente noi in 2008, in timp ce estimarea pentru finalul acestui an este de aproximativ 8.300, respectiv jumatate din numarul inregistrat in urma cu zece ani. Totodata, in perioada 2016-2018, numarul de companii intrate anual in insolventa a devenit constant, intre 8.300-8.600. In acelasi interval, numarul companiilor de impact (cu active care depasesc 1 milion de euro) care intra in insolventa s-a stabilizat intre 175-200. Dintre companiile de impact in insolventa, 20% au intrat anual in portofoliul CITR. In ceea ce priveste numarul de companii intrate in insolventa anual din totalul companiilor, Romania are un procent de 0,99%, in linie cu alte state europene.
„Piata de insolventa din Romania este una matura, comparabila cu cea a Marii Britanii (0,93%) sau a Frantei (1,78%) din punctul de vedere al companiilor intrate anual in insolventa raportat la numarul total de companii. In ansamblu, in ultimii 10 ani, aproape 179.000 de companii au intrat in insolventa, in timp ce peste 800.000 au fost infiintate. Daca in 2008 insolventa unei companii era ceruta preponderent de creditori, astazi, in procent de 63% debitorii sunt cei care solicita procedura, ceea ce ne arata ca din ce in ce mai multi inteleg insolventa ca pe o stare de fapt, de altfel exact asa cum si este definita de lege”, mentioneaza Vasile Godinca-Herlea, CEO CITR.
Sectoarele care au format in mod constant topul insolventei companiilor de impact in 2016-2017 sunt, conform clasificarilor CAEN, industria (cu 48% in 2017), serviciile (cu 17%) si domeniul imobiliar (cu 15%). Acestea raman cele mai expuse si in continuare. Din totalul de 870.000 de companii active din Romania in 2017, doar 3%, aproximativ 23.000, erau companii de impact. Dintre acestea, aproximativ 11.600 (50%) sunt in dificultate. Iar din cele in dificultate, aproximativ 4.500 sunt insolvabile (reprezentand 20% din totalul de 23.000).
„Avem o masa importanta de companii de impact in dificultate, iar bancile au inceput sa manifesteze o prudenta crescuta in ceea ce priveste finantarea companiilor aflate in insolventa. Astfel, cred ca este important sa ne indreptam atentia spre proceduri de pre-insolventa, precum concordatul preventiv si mandatul ad-hoc. Am incredere ca acestea pot reprezenta solutiile viitorului pentru companiile in dificultate din Romania, la fel cum reorganizarea a fost o optiune de succes in ultimii 10 ani. Insa, pentru a avea eficienta este necesar un cadru legislativ actualizat, raportat la contextul economic din prezent”, a completat Vasile Godinca-Herlea.
In deceniul scurs de la debutul crizei si legislatia dedicata insolventei a cunoscut mai multe schimbari, dar a ramas perfectibila. Despre legea actuala a insolventei din Romania, organismele internationale afirma ca este una dintre cele mai moderne de pe continent. Chiar si asa, adaptarea sa la realitatile economice in schimbare, care ofera premisele potrivite cresterii procedurilor de pre-insolventa, trebuie sa se intample constant si cu consultarea periodica a specialistilor si organizatiilor specializate din piata.
CITR, liderul pietei de insolventa din Romania in ultimii 10 ani, a avut cea mai importanta contributie la transformarea pietei de insolventa dupa criza din 2008. Compania a promovat activ optiunea reorganizarii pentru companiile intrate in insolventa, ceea ce a dus la cresterea de peste 5 ori a reorganizarilor in piata. In aceeasi perioada, portofoliul de reorganizari al CITR a crescut de aproape 22 de ori, 41% din proiectele CITR in lucru in 2018 fiind in diferite stadii de reorganizare.