Incepand din 2017, Comisia acorda asistenta Ministerului Sanatatii in gestionarea proiectelor de constructie a celor trei spitale regionale, in vederea examinarii studiilor de fezabilitate, a includerii celor mai bune practici desprinse din proiecte similare de constructii din Franta si Italia si a pregatirii documentatiei necesare pentru obtinerea cofinantarii din fondurile structurale si de investitii europene pentru cele trei spitale susmentionate. Mai mult, expertii au oferit ministerului cursuri de formare si au elaborat orientari cu privire la modul de evaluare a rezultatelor tehnice preconizate ale spitalelor regionale. Proiectul a fost realizat de catre Expertise France et Assistance publique - Hôpitaux de Paris International, in cooperare cu serviciul de sprijin pentru reforme structurale al Comisiei. Programul de sprijin pentru reforme structurale ofera tuturor statelor membre UE expertiza in ceea ce priveste elaborarea si punerea in aplicare a reformelor de stimulare a cresterii.
Lucrarile pregatitoare necesare pentru obtinerea tuturor aprobarilor pentru constructia celor trei spitale regionale de urgenta (SRU) din Romania sunt in desfasurare incepand cu 2016. In anul 2017, Serviciul de sprijin al reformei structurale (SRSS) al Comisiei Europene a raspuns pozitiv la solicitarea de sprijin facuta de Ministerul Sanatatii din Romania (MS) si a convenit sa ajute in continuare la consolidarea capacitatii Ministerului Sanatatii, pentru ca acesta sa avanseze cu investitiile prevazute in spitalele regionale. Scopul este de a sprijini Ministerul Sanatatii din Romania (MS) in consolidarea capacitatii de gestionare a proiectelor de construire a trei spitale regionale. SRSS a identificat Expertise France (EF) ca furnizor de expertiza, avand in vedere experienta sa in furnizarea si coordonarea de asistenta tehnica catre administratia publica in acest domeniu si Assistance publique - Hôpitaux de Paris (AP-HP) drept consultant al Expertise France, data fiind experienta sa substantiala in proiecte mari de investitii spitalicesti.
Scopul primei faze a proiectului finantat de Uniunea Europeana a fost de a sprijini Unitatea de Implementare a Proiectului (PIU) din MS in revizuirea livrabilelor referitoare la Studiile de fezabilitate (Analiza cererii si a optiunilor, Planuri functionale preliminare, Planuri functionale detaliate, Proiecte arhitecturale detaliate si Studii complete de fezabilitate) si pentru a obtine finantare din fondurile structurale si de investitii europene pentru constructia a trei spitale regionale (Iasi, Cluj si Craiova).
In urma acestei experiente echipa de experti a elaborat ghiduri de evaluare a livrabilelor tehnice pentru spitalele regionale, care pot fi utilizate pentru viitoare revizuiri ale livrabilelor pentru urmatoarele 5 spitale regionale planificate in Romania.
In cadrul proiectului au fost organizate doua vizite de studiu: la Paris, Franta si la Trento, Italia, pentru a intelege si asimila punctele tari ale sistemelor de sanatate franceze si italiene precum si experienta lor in proiectarea, construirea, operarea si intretinerea spitalelor regionale.
A fost realizata o sesiune de instruire privind achizitiile publice pentru a ajuta membrii UIP sa inteleaga mai bine teoria si practica procedurilor de achizitii din Romania in legatura cu proiectele mari de investitii spitalicesti si in special pentru pregatirea si verificarea documentatiei de licitatie pentru serviciile de proiectare si serviciile de verificare tehnica a proiectarii.
In prima faza a proiectului a fost elaborata documentatia de licitatie pentru proiectare si verificare tehnica, pregatind terenul pentru a doua faza a proiectului. In a doua faza vor fi selectate echipele care vor elabora proiectele tehnice ale spitalelor regionale si verificatorii de proiectare in cadrul unei proceduri publice.
In perioada 2019-2020, SRSS va sprijini eforturile Ministerului Sanatatii din Romania in faza de achizitii prin:
- imbunatatirea capacitatii administrative a UIP si a viitorilor membri ai comisiei de evaluare in pregatirea si evaluarea cererilor de oferta pentru proiectarea si verificarea tehnica a proiectului celor 3 REH si
- imbunatatirea capacitatii comitetului de evaluare de a selecta cele mai bune oferte, prin furnizarea de indrumari tehnice si consiliere pentru comisia de evaluare.