Comisia prezinta o propunere de consacrare in legislatie a angajamentului politic al UE de a deveni neutra din punct de vedere climatic pana in 2050, pentru a proteja planeta si cetatenii nostri. Actul legislativ european privind clima stabileste obiectivul pentru 2050 si directia de urmat pentru toate politicile UE si ofera previzibilitate autoritatilor publice, intreprinderilor si cetatenilor. In acelasi timp, Comisia lanseaza o consultare publica cu privire la viitorul Pact climatic european. Prin intermediul acestei consultari, publicul va fi implicat in proiectarea in comun a acestui instrument.
Presedinta Ursula von der Leyen a declarat: „Actionam astazi pentru ca UE sa devina primul continent din lume neutru din punct de vedere climatic pana in 2050. Actul legislativ privind clima reprezinta traducerea in termeni juridici a angajamentului nostru politic si ne plaseaza in mod ireversibil pe calea catre un viitor mai durabil. Acesta constituie elementul central al Pactului ecologic european, oferind previzibilitate si transparenta pentru industria si investitorii europeni. De asemenea, actul legislativ privind clima stabileste directia pentru strategia noastra de crestere verde si garanteaza faptul ca tranzitia va fi treptata si echitabila.”
Vicepresedintele executiv pentru Pactul ecologic european, Frans Timmermans, a adaugat: „Astazi transpunem vorbele in fapte, pentru a le arata cetatenilor nostri europeni ca abordam cu seriozitate atingerea obiectivului de reducere la zero a emisiilor nete de gaze cu efect de sera pana in 2050. Actul legislativ european privind clima este, de asemenea, un mesaj adresat partenerilor nostri internationali, prin care le spunem ca a sosit momentul sa crestem impreuna nivelul mondial de ambitie in urmarirea obiectivelor noastre comune stabilite in Acordul de la Paris. Actul legislativ privind clima ne va permite sa ramanem concentrati si disciplinati, sa ne mentinem pe calea cea buna si sa ne asumam raspunderea pentru rezultate.”
Prin intermediul actului legislativ european privind clima, Comisia propune un obiectiv obligatoriu din punct de vedere juridic de reducere la zero a emisiilor nete de gaze cu efect de sera pana in 2050. Institutiile UE si statele membre sunt obligate in mod colectiv sa adopte masurile necesare la nivelul UE si la nivel national pentru indeplinirea acestui obiectiv.
Actul legislativ privind clima include masuri pentru a monitoriza progresele inregistrate si pentru a ne adapta actiunile in consecinta, pe baza sistemelor existente, cum ar fi procesul de guvernanta pentru planurile nationale privind energia si clima ale statelor membre, rapoartele periodice ale Agentiei Europene de Mediu si cele mai recente dovezi stiintifice privind schimbarile climatice si impactul acestora. Progresele vor fi analizate o data la cinci ani, in conformitate cu evaluarea la nivel global prevazuta in Acordul de la Paris.
Actul legislativ privind clima abordeaza, de asemenea, calea de urmat pentru indeplinirea obiectivului pentru 2050:
- Pe baza unei evaluari cuprinzatoare a impactului, Comisia va propune un nou obiectiv al UE pentru 2030 de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera. Actul legislativ privind clima va fi modificat dupa finalizarea evaluarii impactului.
- Pana in iunie 2021, Comisia va reexamina si, dupa caz, va propune revizuirea tuturor instrumentelor de politica relevante pentru a realiza reducerile suplimentare ale emisiilor pentru 2030.
- Pentru perioada 2030-2050, Comisia propune stabilirea unei traiectorii la nivelul UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, pentru a masura progresele si a asigura previzibilitate pentru autoritatile publice, intreprinderi si cetateni.
- Pana in septembrie 2023 si, ulterior, o data la cinci ani, Comisia va evalua coerenta masurilor UE si nationale cu obiectivul privind neutralitatea climatica si cu traiectoria pentru perioada 2030-2050.
- Comisia va fi autorizata sa formuleze recomandari adresate statelor membre ale caror actiuni nu sunt in concordanta cu obiectivul neutralitatii climatice, iar statele membre vor fi obligate sa tina seama in mod corespunzator de aceste recomandari sau sa explice motivele pentru care nu au facut acest lucru. De asemenea, Comisia poate reexamina caracterul adecvat al traiectoriei si masurile adoptate la nivelul Uniunii.
- In plus, statele membre vor trebui sa elaboreze si sa puna in aplicare strategii de adaptare pentru a consolida rezilienta si a reduce vulnerabilitatea la efectele schimbarilor climatice.
Definirea Pactului climatic european si a politicilor viitoare
Alaturi de politicile si reglementarile publice, toate sectoarele societatii si ale economiei au un rol in tranzitia catre o Uniune Europeana neutra din punct de vedere climatic.
Prin urmare, Comisia lanseaza astazi o consultare publica cu privire la un nou Pact climatic european, o ampla initiativa menita sa ofere cetatenilor si partilor interesate o voce si un rol in conceperea de noi actiuni in domeniul climei, in schimbul de informatii, in lansarea de activitati la nivel local si prezentarea de solutii pe care altii sa le poata urma.
Consultarea publica va fi deschisa timp de 12 saptamani. Contributiile vor fi utilizate pentru a defini Pactul climatic, care va fi lansat inainte de Conferinta Natiunilor Unite asupra schimbarilor climatice care va avea loc la Glasgow in noiembrie 2020 (COP26).
Comisia a inceput in mod oficial sa lucreze, odata cu publicarea evaluarilor initiale ale impactului privind viitorul mecanism de ajustare la frontiera a emisiilor de dioxid de carbon si privind revizuirea Directivei privind impozitarea energiei, doua dintre celelalte instrumente de politica importante din cadrul Pactului ecologic european. In plus, colegiul comisarilor a adoptat o propunere de desemnare a anului 2021 drept Anul european al cailor ferate pentru a evidentia beneficiile pentru clima generate de intensificarea utilizarii retelei feroviare pentru transportul de pasageri si de marfuri.