In perioada 30-31 ianuarie, in contextul proiectului ENERSELVES (finantat prin Programul INTERREG Europe), ADR Nord-Est organizeaza un eveniment de diseminare a bunelor practici in domeniul energiei durabile si autonomiei energetice in cladiri. O delegatie europeana, compusa din 23 reprezentanti - parteneri de proiect si actori regionali relevanti deopotriva - din regiunile Extremadura (Spania), Sud-Est (Suedia), Swietokrzyskie (Polonia), Malta (partener de nivel national), Lazio si Sardinia (Italia)- soseste astazi, 30 ianuarie, la Iasi.
Organizatorii evenimentului sustin ca proiectul va prezenta tranzitia catre un fond de cladiri sustenabile, evaluarea tehnologiilor de producere a energiei din surse regenerabile din regiunea Moldovei, precum si exemple de proiecte si investitii functionale realizate in acest domeniu cu integrarea tehnologiilor de producere a energiei regenerabile din nord-estul tarii.
„Se estimeaza ca pana in 2040, cererea de energie va creste cu 60%, astfel incat obiectivele de includere a energiilor regenerabile in consum nu mai sunt un deziderat, ci o necesitate. Din punctul acesta de vedere, Europa se misca cu o viteza pe care va trebui sa ne-o insusim, propunand tinte ambitioase de reducere a emisiilor de CO2. De-a lungul timpului, proiectele pe care Agentia le-a dezvoltat au avut rolul de a ne alinia provocarilor sociale la nivel european, de a invata din exemplele de succes ale partenerilor nostri si de a le transfera in Regiune. Acesta este si cazul proiectului ENERSELVES si al acestor evenimente transnationale” a declarat Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est.
In cadrul vizitei de studiu de miercuri, 31 ianuarie, membrii delegatiei europene vor avea posibilitatea de a vedea, la locul implementarii, proiecte relevante de investitii in domeniul tehnologiilor de producere a energiei din surse regenerabile si vor avea loc discutii privind pasii urmatori si metodologia pentru elaborarea Planurilor Regionale de Actiune pentru eficienta energetica in cladiri.