Iridex Group Plastic anunta ca stadiul lucrarilor pentru santierele de reabilitate a amenajarilor de irigatii de la Sinoe si Babadag se desfasoara corespunzator planurilor. Recent, a avut loc o vizita la fata locului a Ministrului Agriculturii, Petre Daea, alaturi de echipele Agentiilor Nationale de Imbunatatiri Funciare - ANIF Bucuresti, ANIF Constanta si ANIF Tulcea.
Cu acest prilej s-a constatat ca lucrarile care au demarat la inceputul anului 2019 sunt deja realizate in proportie de 20% la Sinoe si 12% la Babadag, beneficiind de un ritm sustinut de executie. Mentionam ca progresul semnificativ realizat la amenajarea Sinoe a fost posibil in conditiile mentinerii sistemului de irigatii in functiune, particularitate care se va respecta pana la finalizarea lucrarilor.
Daca avem in vedere mentinerea ritmului de finantare a celor doua proiecte de reabilitare a sistemelor de irigatii, acestea vor fi finalizate in a doua parte a anului 2020. Cele doua contracte de reabilitare insumeaza o valoare de circa 70 de milioane de lei si sunt realizate de asocierea dintre companiile Acvatot si Iridex Group Plastic.
Amenajarea de irigatii Sinoe este situata in zona Centrala a Dobrogei. Lucrarea de reabilitare s-a dovedit a fi necesara din cauza gradului mare de degradare a echipamentelor de pompare, precum si canalelor care nu mai functioneaza la parametrii optimi, prevazuti initial. Reabilitarea amenajarii de la Sinoe are ca sursa de alimentare cu apa lacul Golovita, din complexul lagunar Razelm-Sinoe. Pomparea apei din lacul Golovita se realizeaza prin statia de pompare SPB Sinoe, care preia apa si o pompeaza prin intermediul a doua conducte de refulare Dn 2800 mm in lungime de 800 metri fiecare, in canalele de irigatii.
Amenajarea de irigatii Babadag are o suprafata de 25.161 hectare, situandu-se in partea de sud est a judetului Tulcea, avand ca sursa de alimentare cu apa a amenajarii lacul Babadag. Proiectul este de utilitate publica, cu o pondere semnificativa in totalul capacitatilor generatoare de venituri pentru agricultorii din zona care se confrunta cu o incidenta crescuta a secetei.
Realizarea lucrarilor de reabilitare va elimina efectele negative ale pierderilor de apa din canale si va asigura o distributie mai buna a volumelor de apa, avand ca efect cresterea eficientei in exploatarea amenajarii. Printre obiectivele acestor lucrari se numara atat cresterea eficientei activitatilor agricole din zona, reduceri ale costurilor cu energia electrica si a cheltuielilor de intretinere si exploatare, dar, mai ales, ameliorarea calitatii mediului si diminuarea surselor de poluare, care este principala misiune a companiei Iridex Group Plastic. Lucrarile de reabilitare a constructiilor celor doua statii: SP1 si SRP1, au in vedere si executia de noi acoperisuri de tip sarpanta, precum si inlocuirea a cate trei agregate de pompare si instalatii hidromecanice aferente, in fiecare statie de pompare si a pompelor de amorsare in cazul SP1. Pe durata vizitei, ministrul a declarat ca lucrarile de reabilitare a sistemelor de irigatii la nivel national sunt realizate corespunzator planurilor, astfel incat 1,4 milioane de hectare de teren agricol sunt irigabile in momentul actual.
Pentru nevoile de irigare extrem de diferite din Romania, Iridex Group Plastic detine un portofoliu complet de solutii pentru irigat pe care le poate propune agricultorilor, fiind distribuitorul oficial pentru piata romaneasca al grupului IRRIMEC/ OTECH, nume de referinta si lider mondial in domeniul echipamentelor pentru irigatii. Astfel, sunt furnizate sisteme pivot, liniare si instalatii cu tambur, rampa de udare si motopompe.