SENARIA, una dintre cele mai dinamice companii locale de project management in constructii, incheie primul trimestru din 2023 cu o crestere de 25% fata de perioada similara din 2022. In primul trimestru al acestui an, SENARIA a contractat proiecte pentru serviciile furnizate in valoare de 1 milion de euro previzionand astfel cel putin o dublare a cifrei de afaceri fata de 2022.
SENARIA, companie de project management si consultanta tehnica in domeniul dezvoltarii imobiliare, infiintata in 2019, a administrat in 2022 proiecte in valoare totala de peste 20 milioane de euro. Desi a fost un an marcat de provocari economice si socio-politice, piata investitiilor imobiliare a transmis un semnal de stabilitate si de crestere organica, sustenabila in anii anteriori, semnal care continua si in acest an.
“Dinamica pozitiva a venit pe fondul tendintei de revenire in real estate, dupa 2020-2021 blocati de criza sanitara. 2022 a fost un an bun pentru noi, o perioada in care am avut mai multe proiecte noi in zona rezidentiala, dar si in zona industriala. Piata imobiliara ofera numeroase oportunitati si anul acesta, in ciuda contextului, iar noi suntem pregatiti sa oferim in continuare dezvoltatorilor si investitorilor imobiliari servicii de management de proiect orientate catre client, care se traduc prin optimizarea costurilor si a timpului de livrare. Pentru 2023 ne propunem sa crestem numarul de proiecte administrate cu 30%”, a declarat Catalin Chimir, Managing Director Senaria Management & Engineering.
Tendinta de crestere este data atat de cererea din piata in sectorul privat prin investitii in proiecte rezidentiale atipice sau industriale, cat si din proiectele de amploare din sectorul public. In primele 3 luni ale lui 2023, SENARIA a contractat proiecte din zona de management de proiect, fit-out si servicii de due dilligence tehnic furnizate in vederea achizitionarii de imobile catre investitori privati si fonduri de investitii, ce vor avea un impact semnificativ in cifra de afaceri estimata pentru anul in curs. Cresterea fata de perioada similara a lui 2022 este de 25% si compania considera ca premisele actuale favorizeaza cel putin dublarea cifrei de afaceri la nivel de 2023, cu depasirea pragului de 800.000 de euro.
Investitorii imobiliari maturi au inteles avantajul continuarii proiectelor, chiar daca inainteaza intr-o maniera precauta in care abordarea trebuie sa tina cont de administrarea riscurilor si atentia la marje. Ei inteleg si avantajul contractarii serviciilor de management de proiect din partea unui furnizor specializat si experimentat si reusesc astfel sa optimizeze costurile si sa continue proiecte intr-o perioada in care multi reduc ritmul. Ne bucuram ca am gasit parteneri care au vazut in aceasta perioada o oportunitate, iar acest lucru va fi un motor de crestere in 2023, a precizat Catalin Chimir.
Provocari si oportunitati in dezvoltarea imobiliara in 2023
Provocarile acestui an sunt multe si fara precedent, pe fondul manifestarii simultane ale acestora, considera reprezentantii SENARIA. Printre acestea se numara contextul geopolitic – care provoaca probleme legate de cresterea preturilor materialelor, politica monetara ce prevede conditii dure de finantare a proiectelor de dezvoltare imobiliara sau de achizitie a produselor imobiliare, politica fiscala ce prevede conditii de impozitare ridicata a imobilelor si veniturilor rezultate, precum si o reducere a investitiilor straine pe fondul problemelor de la granita, tendinta remarcata si in randul investitorilor romani, in contextul incertitudinii financiare actuale.
Totusi, este si o perioada cu multe oportunitati. Desi accesul la finantare este ingreunat, acesta poate fi un factor ce elimina concurenta si ofera posibilitatea obtinerii unor costuri de manopera scazute in viitorul apropiat. Reorganizarea pornita de proprietarii de unitati de productie aflate in Ucraina, Rusia si China, care isi muta activitatea in Europa de Est din dorinta de a evita marile decalaje aparute in aprovizionarea pietelor cu produsele fabricate de acestia, alaturi de dezvoltarea sectorului e-commerce, conduce la cresterea cererii de proiecte in sectorul logistic si industrial, prin urmare vom traversa o perioada atipica in acest sector, dar cu siguranta lipsita de provocari, a mai apreciat Catalin Chimir.