Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR) a organizat, la data de 14 noiembrie a.c., o conferinta prilejuita de prezentarea rezultatelor cercetarii 30zile.ro, un proiect derulat in perioada august-octombrie 2018, la care au dat curs 820 de respondenti, prin intermediul caruia s-au identificat o serie de probleme administrative sau de alta natura, referitoare la respectarea termenului legal de emitere a unei autorizatii de construire.
„Conform legii, 30 de zile este termenul de obtinere a unei autorizatii de construire, dupa depunerea documentatiei complete. In practica, acest lucru se intampla in 37,95% din cazuri, iar in rest, termenul este depasit. In Bucuresti, sansa ca autorizatia de construire sa fie emisa in termenul prevazut de lege este de 8,18%, in Brasov, de 26%, iar in Constanta, de 6,25%. OAR a realizat, cu ajutorul membrilor sai, primul sondaj care arata care este realitatea din teritoriu, care sunt problemele intampinate atat de investitori, cat si de administratiile locale. Practicile viciate, legislatia rigida si lipsa tehnologizarii fac ca intarzierile din domeniul constructiilor sa se regaseasca in calitatea mediocra a mediului construit din Romania, afectand calitatea vietii. Proiectul 30zile.ro a debutat odata cu mandatul noului presedinte al OAR, arh. Alexandru-Lucian Gavozdea, in luna iulie 2018, ca un demers al organizatiei de a pune in discutie situatia sistemului de autorizare din Romania. De asemenea, in luna august a.c., a fost lansat un chestionar online, cu scopul de a afla care este situatia reala din teritoriu in ceea ce priveste principalele documente din procesul de autorizare a constructiilor. Interpretarea datelor colectate de la cei 820 de respondenti a relevat ca, la nivel national, certificatul de urbanism este emis in 30 de zile in proportie de 63,92%, cele mai mari intarzieri fiind semnalate in municipiile importante ale tarii, precum Bucuresti (23,98%) sau Constanta (12,5%). La limita pragului de 50% se afla Brasov (50%) si Iasi (53,85%). De asemenea, doar in 37,95% din cazuri autorizatia de construire este emisa in 30 de zile, probabilitatea ca aceasta sa se intample oriunde pe teritoriul Romaniei fiind de 26,6%. Probleme semnificative sunt inregistrate tot in marile orase, acolo unde presiunea dezvoltarilor, depasirea capacitatii administrative si vulnerabilitatea regulamentelor de urbanism duc la intarzieri semnificative. In Constanta, doar 6,25% din autorizatiile de construire solicitate sunt emise in 30 de zile, aceasta fiind localitatea cu cel mai scazut procent, dupa care urmeaza Bucuresti (8,18%) si resedintele judetelor Ilfov (20%), Sibiu (23%) si Timis (27%)”, avertizeaza specialistii OAR.
In consecinta, dupa cum s-a mai precizat in raport si la conferinta, sondajul arata ca principalele motive de intarziere a emiterii autorizatiilor de construire in termenul legal sunt constituite, astfel, de cele birocratice, subiective si cantitative si nu de cele tehnice, obiective si calitative. Pentru a vizualiza rezultatele sondajului, click aici, iar pentru a descarca sinteza cercetarii, click aici!