In perioada imediat urmatoare, va fi publicat in Monitorul Oficial Ordinul de ministru MLPDA comun cu Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei, care aproba normele tehnice de aplicare a OUG nr. 140/2020, intre timp aprobata prin legea 255/2020, privind utilizarea semnaturii electronice in constructii, arhitectura si urbanism. In 30 de zile de la publicare normele metodologice vor intra in vigoare, interval in care autoritatile competente isi vor regla mecanismele interne pentru a putea fi efectiv realizata emiterea semnaturilor electronice profesionale, sub girul autoritatilor respective, de catre furnizorii de servicii de incredere.
In paralel, Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR) va relua dialogul cu toti furnizorii de servicii de incredere pentru sectorul privat, pentru a definitiva protocolul tehnic ce va facilita accesul membrilor sai la instrumentul digital care va schimba in mod semnificativ procesele administrative din jurul planificarii urbanistice, arhitecturii, ingineriei, construirii si utilizarii mediului construit.
"Prin acest protocol, se va stabili procesul prin care furnizorii de servicii de profil vor putea interoga platforma SIOAR, pentru a verifica statutul unui membru OAR care solicita semnatura digitala calificata, pana la informarea referitoare la emiterea semnaturii si, dupa caz, suspendarea ei, conform prevederilor legale. Dupa ce acest protocol este convenit cu furnizorii de servicii interesati, in baza cerintelor prevederilor legale prevazute in OUG, a normelor de aplicare si a acestui Protocol, Ordinul va putea demara si un proces de negociere a tarifelor, astfel incat, in baza unui parteneriat, acest serviciu sa poata fi accesat la un tarif preferential in piata cu un furnizor - partener", informeaza o comunicare OAR, semnata de Alexandru Gavozdea, presedintele organizatiei.
Protocolul va fi aprobat in Consiliul National OAR din 14 decembrie
Protocolul agreat cu furnizorii de servicii de profil va fi prezentat si supus spre aprobare in Consiliul National al OAR, ce va avea loc in data de 14 decembrie 2020. "De indata ce acest protocol este aprobat de membrii Consiliului National, il vom semna cu celeritate cu toti furnizorii de profil interesati, astfel incat membrii sa poata incepe cat mai curand achizitionarea semnaturii electronice calificate: fie cu furnizorul - partener, care le ofera membrilor Ordinului cel mai bun tarif negociat in piata, ca tarif de grup, fie „la liber”, cu furnizorul preferat", mai noteaza OAR.
Membrii OAR vor putea contracta semnatura electronica calificata, conforma OUG, normelor de aplicare si Protocolului semnat in luna decembrie, la cateva zile dupa aprobarea Protocolului in Consiliul National.
"Cu toate acestea, activarea acesteia este posibila doar la scurgerea termenului legal de 30 de zile de la publicarea normelor in Monitorul Oficial!", mai arata OAR. In restul de timp ramas al intervalului, furnizorii de servicii de incredere vor implementa in sistemele proprii cerintele actelor normative incidente si ale protocolului.
"Suntem aproape de finalizarea demersului inceput acum aproape 8 luni de transformare digitala a modului in care ne vom exercita profesia de arhitect si, totodata, prin digitalizarea administratiei, de a optimiza procesele necesare in aprobarea documentatiilor tehnice. Cred cu tarie ca utilizarea acestei proceduri va cataliza moduri complet noi de lucru si ne vom bucura de optimizari transversale prin intreg spectrul dezvoltarii - de la arhitectura si urbanism, la constructii si chiar utilizarea cladirilor", a declarat arh. Alexandru Gavozdea.