Primaria Municipiului Timisoara a inceput demersurile de transformare a Pietei Victoriei intr-un spatiu public modern, cu design unitar si cu amenajari peisagistice noi, de calitate. Solutia de amenajare va fi aleasa in urma unui concurs international organizat de Ordinul Arhitectilor din Romania care este acum in desfasurare.
”Pentru toti cei care cunosc sau au auzit de Timisoara, imaginea care le vine in minte e cea a Pietei Victoriei. E zona zero a orasului nostru, incarcata de simboluri, parte a identitatii noastre culturale, cu un potential neatins si bineinteles, magnet pentru turisti si localnici. Este o piata in asteptare, pentru ca in ultimele trei decenii niciuna din incercarile de regandire a pietei si a celor 12 strazi adiacente ca o zona unitara, cu respect fata de intreaga istorie si mostenire arhtecturala depozitata in acest spatiu, nu s-a concretizat. Aici, destinul Romaniei a fost schimbat cand Timisoara s-a proclamat primul oras liber de comunism. Pentru un proiect de asemenea anvergura si importanta, pretuim calitatea inainte de orice. Invitam cei mai buni urbanisti, arhitecti, peisagisti si proiectanti sa participe la acest concurs international si vrem ca in munca lor sa se reflecte spiritul orasului de libertate, curaj si inovare”, transmite primarul Dominic Fritz.
Piata Victoriei face parte din culoarul de 3 piete centrale din Timisoara, alaturi de Piata Libertatii si Piata Unirii. Aceasta nu a avut parte in ultimele 3 decenii decat de interventii mici, reparatii sau amenajari minore. Primaria Timisoara doreste ca cea mai importanta piata a orasului sa fie pusa in evidenta dupa modelul marilor orase europene: cu respect fata de istorie si patrimoniu, cu spatiu pentru oameni si cu amenajari verzi generoase. Promenadele „Corso” si „Surogat”, precum si monumentele si elementele simbolice ale pietei trebuie protejate, conservate si puse in valoare.
Participantii la concurs vor veni cu solutii care pastreaza caracterul pietei si il imbina cu o viziune contemporana asupra spatiului public. Propunerile lor vor pune in valoare patrimoniul construit si vor fi in acord cu peisajul urban existent. Proiectul de amenajare vizeaza Piata Victoriei, Piata Huniade, parcarea adiacenta, perechea de strazi Alba Iulia - Marasesti (pana la linia de tramvai), strazile conexe Pietei Victoriei, precum si conexiunile cu parcurile Civic, Justitiei, Catedralei si Central.
Concursul este organizat de catre Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR) si este deschis pentru Romania, tarile Uniunii Europene si Spatiului Economic European si Confederatia Elvetiana. Solutia castigatoare va fi aleasa de un juriu international independent. Contractul de servicii de proiectare va fi atribuit concurentului castigator al concursului, in urma unei proceduri de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare.
Premiile acordate
Premiul I Valoarea estimata a contractului de servicii de proiectare - 1.500.000 euro, fara TVA (7.415.850 lei)
Premiul II 30.000 EUR, fara TVA (148.317 lei)
Premiul III 15.000 EUR, fara TVA (74.158 lei)
Mentiunea I 7.500 EUR, fara TVA (37.079 lei)
Mentiunea II 7.500 EUR, fara TVA (37.079 lei)
Calendarul concursului
16 august - Inscrieri vizita sit
19 august - Vizita sit
21 august (ora 10:00) - Data limita primire intrebari Runda 1
28 august - Data limita raspuns intrebari Runda 1
20 septembrie (ora 10:00) - Data limita primire intrebari Runda 2
27 septembrie - Data limita raspuns intrebari Runda 2
6 octombrie (ora 16:00) - Data limita Predare proiecte
9-12 octombrie - Analiza formala proiecte (verificare comisie tehnica)
13-15 octombrie - Jurizare proiecte
16 octombrie - Anunt oficial castigator si publicarea rezultatelor (conferinta de presa cu juriul)
16-17 octombrie - Publicarea galeriei de proiecte pe site-ul oficial al concursului
Data limita depunere contestatii 10 zile de la publicarea rezultatelor in SEAP