Primaria Brasov a publicat pe platforma SICAP si a transmis catre Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) procedura de achizitie a serviciilor de proiectare necesare reamenajarii Pietei Sfatului. Achizitia se va desfasura sub forma unui concurs international de solutii organizat de Ordinul Arhitectilor de Romania (OAR). Valoarea estimata a serviciilor de proiectare si a premiilor acordate este de 1.598.527 lei, la care se adauga TVA. Avand in vedere ca este vorba de un concurs international, proiectantii isi vor putea depune ofertele si in limba engleza.
Termenul limita pentru depunerea proiectelor este 1 aprilie, ora 16.00, iar jurizarea se va face in perioada 8-10 aprilie. Juriul este format din arhitecti din Spania, Franta si Romania, inclusiv din Brasov.
Conform temei de proiectare realizate de OAR, obiectivul concursului consta in formularea unei solutii de amenajare a Pietei Sfatului, respectand patrimoniul construit, tinand cont de toate etapele istorice prin care a trecut aceasta piata si in acord cu elemente de peisaj valoroasele. Totodata, municipalitatea isi propune, prin acest proiect, sa identifice si o viziune pentru dezvoltarea pe termen mediu şi lung a centrului istoric.
„Brasovul este cel mai vizitat oras turistic din Romania dupa Bucuresti, iar punctul zero al Brasovului este reprezentat de Piata Sfatului. Acest simbol al Brasovului nu a mai trecut printr-un proces de renovare, de reamenajare, de reabilitare, de la finalul anilor 1980. Consideram ca este momentul ca acest proces sa se intample. Dar nu oricum, ci printr-un concurs international de solutii, un concurs care sa fie jurizat de arhitecti cu experienta de la nivel national si international, concurs pe care l-am lansat astazi. Le multumesc celor de la Ordinul Arhitectilor din Romania care ne sprijina in acest demers, atat in realizarea documentatiei pentru licitatie, cat si in stabilirea juriului, cu arhitecti din Romania, dar si din Spania si Franta, ceea ce reprezinta o garantie ca vom avea cea mai buna solutie pentru amenajarea acestui simbol al Brasovului. Ii asteptam pe toti cei care vor, prin proiectul lor, sa isi lase amprenta asupra celui mai frumos oras din Romania”, a precizat Allen Coliban, primarul Brasovului.
Potential maxim pentru Piata Sfatului
Participanţii la concurs ar trebui sa regaseasca potenţialul maxim pentru fiecare dintre necesitaţile Pieţei Sfatului - comerţ, cultura, relaxare, divertisment, civism, locuire - şi sa le reinstituie, ca prima promisiune pentru dezvoltarea coerenta a intregii cetaţi a Braşovului.
In plus faţa de acest deziderat, soluţiile imaginate ar trebui sa ia in considerare criteriul sustenabilitatii, care presupune folosirea acestei amenajari pentru o lunga perioada de timp, precum si un consum limitat de resurse destinat intreţinerii curente a pieţei.
Criteriile de atribuire, stabilite prin tema de proiectare, sunt satisfacerea necesitaţilor funcţionale arhitectural-urbanistice, 60% din evaluarea finala (maximum 60 puncte), si valoarea arhitectural-artistica adaugata, 40% din evaluarea finala (maximum 40 puncte).
In ceea ce priveste ,,Satisfacerea necesitatilor functional arhitectural-urbanistice”, vor fi punctate: criteriul funcţional, maximum 20 puncte, in cadrul caruia vor fi luate in calcul scenariile de utilizare şi rezolvarea sinergica a funcţiunilor propuse pentru piata, din punct de vedere urbanistic şi arhitectural; criteriul tehnic, maximum 20 puncte, in care va conta fezabilitatea soluţiilor propuse, sustenabilitatea şi durabilitatea acestora, si criteriul financiar - maximum 20 puncte.
Referitor la criteriul ,,Valoarea arhitectural-artistica adaugata” vor fi punctate: viziunea de dezvoltare a zonei „Cetate”, maxim 10 puncte; statutul de reper şi atmosfera generala a intervenţiei, maxim 20 puncte; calitatea şi claritatea reprezentarii ideilor astfel incat sa ilustreze capacitatea concurentului de a pune in opera proiectul propus - maxim 10 puncte.
Membrii juriului sunt: arh. Johannes-Andreas Bertleff, arh. Jose Mias - Spania, arh. Philippe Prost - Franta, arh. Jose Mayoral - Spania, arh. Miklos Kollo - Reprezentant al Filialei Teritoriale Braşov-Covasna-Harghita a OAR, arh. Ştefan Balici si arh. Miruna-Paula Stroe
Conform calendarului, proiectantii care doresc sa participe la concurs vor putea vizita Piata Sfatului in data de 12 februarie, iar in perioada 13 februarie - 21 martie vor putea adresa intrebari si vor primi raspunsuri din partea municipalitatii si a organizatorilor. Data limita pentru depunerea proiectelor este 1 aprilie, dupa care, in perioada 4 - 7 aprilie, o comisie tehnica va analiza respectarea conditiilor din regulament. Juriul va analiza proiectele depuse in perioada 8 - 10 aprilie, iar in 11 aprilie va fi anuntat castigatorul concursului.
In urma evaluarii facute de acest juriu, proiectantul clasat pe locul I va primi ca premiu realizarea serviciilor de proiectare in valoare de 1.484.700 de lei, la care se adauga TVA. Cel de pe locul II va primi un premiu in valoare de 74.235 de lei + TVA, iar locul III va fi premiat cu suma de 39.592 de lei +TVA.