Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) a finalizat lucrarile de inregistrare sistematica a proprietatilor in 225 de unitati administrativ-teritoriale (UAT), cu o suprafata de peste 5,3 milioane de hectare. Cartile funciare au fost eliberate gratuit pentru cetateni, finantarea fiind asigurata din veniturile proprii ale ANCPI, prin Programul National de Cadastru si Carte Funciara (PNCCF), din fonduri europene nerambursabile, dar si din bugetele primariilor. In alte 498 de UAT-uri sunt in derulare lucrari de cadastru.
Pana la data de 1 februarie 2024, ANCPI, institutie publica in subordinea Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei (MDLPA), a eliberat, gratuit pentru cetateni, prin programele derulate, aproape 7 milioane de noi carti funciare.
Astfel, suprafata totala a imobilelor inregistrate este de 5,3 milioane de hectare, iar cea pe care se desfasoara lucrari este de 6,19 milioane de hectare.
Dintre cele 225 UAT-uri si sectoare cadastrale finalizate, sase UAT-uri si 283 de sectoare cadastrale, cu o suprafata de 39.865,52 de hectare, au beneficiat de cofinantare din veniturile proprii ale ANCPI. Alte 102 comune au fost cadastrate din fonduri europene, prin Programul Operational Regional (POR) 2014 – 2020.
Totodata, 455 dintre cele 498 de UAT-uri in care se deruleaza lucrari de inregistrare sistematica beneficiaza de finantare din fonduri europene. Pentru alte 91 de comune a fost finalizata procedura de licitatie si urmeaza sa fie incheiate contracte de prestari servicii de inregistrare sistematica. Finantarea va fi asigurata din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Crestere Inteligenta, Digitalizare si Instrumente Financiare (PCIDIF) 2021-2027.
Din cele 9,54 de milioane de hectare de terenuri agricole care fac obiectul subventiilor acordate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) au fost inregistrate in sistemul integrat de cadastru si carte funciara 7,48 milioane de hectare (78%).
PNCCF are ca scop inregistrarea, gratuita pentru cetateni, a tuturor imobilelor (terenuri si cladiri) din Romania in sistemul integrat de cadastru si carte funciara. Programul este finantat din veniturile proprii ale ANCPI, din fonduri europene si din bugetul primariilor.
Mai multe informatii referitoare la PNCCF sunt disponibile pe pagina web a ANCPI, https://www.ancpi.ro/pnccf/.