Strabag Romania, lider al pietei locale de constructii, si-a majorat portofoliul de contracte si comenzi cu 84% in primul semestru al acestui an fata de aceeasi perioada din 2018, la finele lunii iunie a.c. valoarea cumulata a proiectelor contractate la nivel national ajungand la 294 milioane de euro (fata de 160 milioane de euro in iunie 2018). Evolutia s-a datorat mai ales contractarii de proiecte de infrastructura de anvergura mica si medie, dar si diviziei de tehnologii pentru mediu si constructiilor de cladiri, dupa cum se arata in raportul financiar semestrial al grupului Strabag SE - Austria.
Tot pentru prima jumatate a anului in curs, compania a raportat o crestere de 5% a veniturilor locale, care au ajuns la 80,5 milioane de euro, precum si o majorare de 3% a numarului de angajati, pana la 1.428 de persoane.
"Romania se confrunta cu instabilitate politica, lipsa de securitate legislativa si un nivel scazut al preturilor, in ciuda unui numar mare de licitatii si cresteri ale preturilor materialelor de constructii. In plus, printre problemele pe care le intampinam in toate tarile din Europa de Est, se afla lipsa de personal calificat, preturile extrem de ridicate la bitum si concurenta crescanda a companiilor chineze", se arata in raportul semestrial al grupului Strabag.
Printre cele mai mari proiecte la care Strabag lucreaza in Romania se afla Catedrala Mantuirii Neamului, cladirile de birouri Oregon Park si Ana Tower, modernizarea Colegiului Militar Craiova, Pasajul Mogosoaia - peste Centura Capitalei (DN1A) si tronsonul de autostrada Targu Mures - Ungheni - Ogra. De asemenea, compania participa si la executia altor proiecte din domeniul infrastructurii rutiere, de cai ferate, deseuri si energie. Printre proiectele contractate in prima jumatate a acestui an se afla reabilitarea DJ 678A, pe tronsonul DN 64 (Tatarani) - Bratia Vale - Cocoru - Dealu Mare - Predesti - Corbii din Vale - Popesti - Ginerica - Limita Judet Arges, contract in valoare de 10 milioane de euro, dar si modernizarea drumului Stejarul - Cerna (judetul Tulcea), lucrare evaluata la peste 20 de milioane de euro.
***
La nivel de grup, Strabag SE a inregistrat, in intervalul ianuarie - iunie 2019, o productie totala de 7,5 miliarde euro (+9%), corespunzatoare unor venituri cumulate de aproape 7 miliarde euro (+11%). Indicatorul de profitabilitate (EBITDA) s-a majorat cu 47%, la 294,7 milioane de euro, in timp ce valoarea totala a portofoliului de contracte si comenzi s-a diminuat cu 3%, pana la 18,32 miliarde euro la finele lunii iunie 2019. Totodata, la sfarsitul perioadei de raportare, grupul austriac coordona activitatea a 76.638 de angajati.
Pentru intregul an in curs, conducerea Strabag estimeaza ca va depasi pragul de 16 miliarde euro la nivelul productiei totale din constructii.