RO EN
Coșul este gol

PSC: Supravietuitorii crizei sunt constructorii ce vor rezista pana in 2015

Anul recent incheiat a fost unul dificil atat pentru sectorul autohton de constructii, cat si pentru celelalte segmente industriale. Pe langa faptul ca s-a contabilizat un al saselea an de instabilitate economica, activitatea din domeniul constructiilor a fost influentata negativ si de lipsa unui plan national pentru investitii, generand o noua scadere a valorii pietei de profil. “Dupa un an 2012 marcat de conflicte politice, am constatat ca o anumita stabilitate economica nu este suficienta pentru reluarea cresterii, deoarece, in lipsa unor investitii publice majore, cele private au fost sporadice, dezvoltatorii nefiind incurajati in niciun fel sa-si plaseze resursele in noi proiecte. Majoritatea lucrarilor implementate au provenit din investitii generate de oportunitati razlete specifice crizei, aceasta situatie fiind caracteristica subsectoarelor comercial si de retail si mai putin celui rezidential, unde inca nu s-au epuizat stocurile de spatii construite. In conditiile date, este dificil ca o societate de constructii, cu o anumita inertie operationala, sa performeze sau sa pastreze randamentul investitiei la un nivel acceptabil. Aceste neajunsuri se rasfrang de obicei asupra calitatii serviciilor si produselor, afectand inclusiv bugetele consumatorilor. In concluzie, lipsa unei cursivitati in evolutia pietei afecteaza performanta generala a sectorului respectiv”, a declarat Tiberiu Andrioaiei, secretar general al Patronatului Societatilor din Constructii (PSC).
Avand in vedere scaderea volumului de investitii, o parte din firmele de constructii din Romania - cele care mai sunt inca active - au reusit sa reziste cu multe sacrificii si cu resurse minime, eforturile principale concentrandu-se catre conservarea rezervelor materiale disponibile si a locurilor de munca. Pe de alta parte, unele companii au initiat demersuri de accesare a pietelor internationale si de a intra in competitie cu antreprenori straini pentru proiectele disponibile, ceea ce inseamna ca acestia incep sa-si invinga temerile de a testa noi piete si ca o reinventare a imaginii pozitive a constructorilor romani pe plan mondial este posibila. “Anul 2014 poate aduce primele semne ale revirimentului pietei de constructii. Pe langa proiectele contractate in intervalul de finantare europeana 2007-2013, care sunt fie in curs de executie, fie in etapa de pregatire, faptul ca vor exista doua campanii electorale in acest an poate reprezenta o ocazie de stimulare a investitiilor. Mai mult, in lipsa unei planificari multianuale si in contextul unei minime stabilitati economice, ne asteptam ca autoritatile centrale sa nu introduca noi taxe si impozite ci, mai degraba, sa adopte masuri pentru crearea unor noi locuri de munca, fapt ce ar putea redeschide apetitul pentru consum. Astfel, din semestrul al doilea a.c., am putea avea o piata a constructiilor mai stimulata, care sa se pregateasca pentru un an viitor consistent in lucrari, mai ales ca in 2015 ar trebui sa fie livrate primele fonduri din noul interval de finantare (2014-2020), iar constructorii ce vor reusi sa se mentina in aceasta perioada vor fi printre castigatori”, considera Tiberiu Andrioaiei. Pentru informatii suplimentare, click aici! 
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter