Cifra de afaceri a Porr Construct, filiala locala a grupului austriac de constructii PORR, s-a dublat in 2015, de la nivelul de 203 milioane de lei inregistrat in 2014, la peste 420 milioane de lei anul trecut. Pentru 2016, conducerea companiei estimeaza un nivel al veniturilor cuprins intre 410 si 450 milioane de lei. De asemenea, printre planurile pentru anul in curs se afla consolidarea pozitiei in domeniul constructiilor de cladiri, in timp ce, in sectorul de infrastructura, vor fi pregatite investitii in statii si echipamente la sfarsitul anului 2017.
Interviu cu Klaus Bleckenwegner (39 de ani), administratorul Porr Construct - Bucuresti.
- Cum credeti ca va evolua piata locala a constructiilor, in acest an?
- Ne asteptam ca anul 2016 sa aduca in sectorul privat noi investitori internationali si realizarea unor proiecte majore in domeniul constructiilor civile nu numai in Bucuresti, ci si in zona de vest a tarii. Referitor la sectorul public, observam, pe de o parte, o evolutie optima a proiectelor de mediu si a investitiilor locale finantate prin POIM, iar pe de alta parte, o scadere dramatica a proiectelor de infrastructura, din cauza lipsei de proiecte majore de cai ferate si autostrazi, lucru demonstrat de Master Plan-ul inca nefinalizat. Cele mai semnificative riscuri in 2016 sunt reprezentate de lipsa deciziilor si de neasumarea responsabilitatii de catre beneficiari in ceea ce priveste implementarea proiectelor in sectorul public.
- Care va fi motorul de dezvoltare a sectorului, in acest context?
- In 2016, principalele sectoare ce vor genera crestere pe piata vor fi cele finantate privat, precum segmentul rezidential, logistic si de birouri. Proiectele dezvoltate in aceste sectoare vor reprezenta principalele motoare din domeniul constructiilor. Exista indoieli serioase cu privire la masura in care evolutiile mentionate anterior vor fi suficiente pentru a depasi colapsul preconizat in domeniul infrastructurii.
- Ce proiecte aveti in lucru, in Romania?
- Unul dintre cele mai mari proiecte la care lucram in prezent este reprezentat de centrul de afaceri Orhideea Towers, din Bucuresti, unul dintre cele mai importante proiecte de constructii din zona central-vestica a Capitalei. De asemenea, mai lucram la ansamblul de birouri Metroffice, unde realizam trei cladiri ce fac parte din complexul Iride Business Park, cel mai mare parc de afaceri din Capitala. In sectorul public am contractat si lucram la cel de-al patrulea lot al autostrazii Sebes-Turda, precum si la constructia unei statii de sortare a deseurilor la Galda de Jos (judetul Alba). Proiectul include executia unei statii de sortare a deseurilor cu o capacitate de 42.000 de tone pe an, a uneia de tratare mecano-biologica de 85.000 de tone anual, precum si a unui nou depozit de deseuri, cu un volum de aproximativ 550.000 mc. Alte proiecte publice la care lucram vizeaza reabilitarea a 20 km de pe DN 76 (intre localitatile Brad si Ionesti), precum si extinderea Pasajului Jiului, din Timisoara.